Wil je bouwen, verbouwen of het gebruik van een pand wijzigen? Dan heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Dit regel je met DigiD of eHerkenning via het landelijke Omgevingsloket online.

Nieuw omgevingsloket vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 geldt de nieuwe Omgevingswet. Vanaf dan is er ook een nieuw omgevingsloket. Lees meer (website Rijkswaterstaat).

Wel of geen vergunning nodig

In het Omgevingsloket online kun je een vergunningcheck doen. Zo zie je of je een vergunning nodig hebt. En wat je dan mee moet sturen met de aanvraag.

Beoordeling vooraf

Voordat je een vergunning aanvraagt kun je je plan naar de gemeente sturen voor een gratis beoordeling. Wij kijken dan alvast of het plan past bij het bestemmingsplan en de welstandseisen. Lees meer.

Wanneer beslist de gemeente

Meestal ontvang je binnen 8 weken een besluit over de aanvraag. In enkele gevallen krijg je na 26 weken een besluit. De gemeente publiceert de vergunning, zodat anderen op het plan kunnen reageren.

Kosten omgevingsvergunning

Hoeveel je totaal moet betalen is afhankelijk van de activiteiten waarvoor je een vergunning aanvraagt. Voor bouwen betaal je bijvoorbeeld een startbedrag, plus een percentage van de bouwkosten.