Wil je bouwen, verbouwen of het gebruik van een pand wijzigen? Dan heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Dit regel je met DigiD of eHerkenning via het landelijke Omgevingsloket.

Wel of geen vergunning nodig

In het Omgevingsloket kun je een vergunningcheck doen. Zo zie je of je een vergunning nodig hebt. En wat je dan mee moet sturen met de aanvraag.

Beoordeling vooraf

Voordat je een vergunning aanvraagt kun je je plan naar de gemeente sturen voor een gratis beoordeling. Wij kijken dan alvast of het plan past bij het omgevingsplan en de welstandseisen. Lees meer.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Vanaf 1 januari 2024 moet je zelf een kwaliteitsborger inhuren voor bepaalde bouwplannen. Lees meer.

Omgevingswet

Sinds 1 januari 2024 geldt de nieuwe Omgevingswet (alle wetten en regels voor de omgeving in 1 wet). Lees meer 

Welstand

De gemeente kijkt of je bouwplan past in de omgeving. De gemeente beoordeelt dit op basis van de regels in de welstandsnota.

Wanneer beslist de gemeente

Meestal ontvang je binnen 8 weken een besluit over de aanvraag. In enkele gevallen krijg je na 26 weken een besluit. De gemeente publiceert de vergunning, zodat anderen op het plan kunnen reageren.

Kosten omgevingsvergunning

Hoeveel je totaal moet betalen is afhankelijk van de activiteiten waarvoor je een vergunning aanvraagt. Voor bouwen betaal je bijvoorbeeld een startbedrag, plus een percentage van de bouwkosten.