Bouwen of verbouwen
Wil je bouwen, verbouwen of het gebruik van een pand wijzigen? Dan heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Dit regel je met DigiD of eHerkenning via het landelijke Omgevingsloket.
Wel of geen vergunning nodig
In het Omgevingsloket kun je een vergunningcheck doen. Zo zie je of je een vergunning nodig hebt. En wat je dan mee moet sturen met de aanvraag.
Beoordeling vooraf
Voordat je een vergunning aanvraagt kun je je plan digitaal naar de gemeente sturen voor een gratis beoordeling. Wij kijken dan of het plan past bij het omgevingsplan en de welstandseisen. Zo weet je van te voren of je plan kans van slagen heeft. Bij Beoordeling bouwplan vooraf lees kun je dit aanvragen.
De buurt betrekken bij je plannen
Betrek de buurt op tijd bij je plannen als je iets gaat bouwen of verbouwen. Zo kun je meer steun krijgen uit je omgeving. Onze handleiding helpt je op weg. Lees meer.
Omgevingsplan
In het omgevingsplan staat wat er in een gebied mag gebeuren. Bijvoorbeeld wonen, industrie, landbouw of recreatie. Je kunt het omgevingsplan bekijken in het Omgevingsloket. Lees meer.
Welstand
De gemeente kijkt of je bouwplan past in de omgeving. De gemeente beoordeelt dit op basis van de regels in de welstandsnota.
Kwaliteitsborger inhuren
Voor sommige bouwplannen moet je zelf een kwaliteitsborger inhuren voor bepaalde bouwplannen. Lees meer.
Wanneer beslist de gemeente
Meestal ontvang je binnen 8 weken een besluit over de aanvraag. In enkele gevallen krijg je na 26 weken een besluit. De gemeente publiceert de vergunning, zodat anderen op het plan kunnen reageren.
Kosten omgevingsvergunning
Hoeveel je totaal moet betalen is afhankelijk van de activiteiten waarvoor je een vergunning aanvraagt. Voor bouwen betaal je bijvoorbeeld een startbedrag, plus een percentage van de bouwkosten.
Bodemonderzoek
Een bodemonderzoek laat zien of er schadelijke stoffen in de grond zitten. Goed om over na te denken als je gaat bouwen of verbouwen. Leer meer.