Bijzondere lokale omstandigheden
Bij bouwprojecten kunnen plaatselijke risico’s of situaties ervoor zorgen dat het bouwresultaat niet aan de bouwtechnische regels voldoet als je niet de juiste maatregelen neemt. De kwaliteitsborger moet deze zogenaamde ‘bijzondere lokale omstandigheden’ verwerken in het borgingsplan en in de risicobeoordeling.
Lijst
De bouwtechnische regels staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Op de lijst hierna staan voorbeelden van bijzondere lokale omstandigheden in de gemeente Het Hogeland waardoor je plan mogelijk niet voldoet aan de bouwtechnische regels. Valt je bouwproject onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen? Dan heeft de kwaliteitsborger een onderzoeksplicht. De lijst op deze pagina kan hierbij als basis worden gebruikt.
Draagkracht van de bodem en gevoeligheid voor trillingen
Is de draagkracht van de ondergrond laag of verschilt dit per locatie? Dan moet de kwaliteitsborger in de risicobeoordeling en in het borgingsplan ingaan op de fundering en op mogelijke risico’s.
Slappe gronden zijn ook gevoelig voor trillingen door heien. Om schade aan bouwwerken ernaast zoveel mogelijk te voorkomen laat je het trillingsniveau in de omgeving in kaart brengen. Dat doe je door een trillingspredictie te laten opstellen. Dit is verplicht als er binnen een straal van 50 meter woningen staan. Met deze informatie kan de ontwerper een draagconstructie ontwerpen. De kans op schade moet kleiner zijn dan 1% (SBR-richtlijn A).
Kans op aardbevingen door gaswinning
Door gaswinning is in de provincie Groningen en Noord-Drenthe kans op aardbevingen. Deze bevingen zorgen voor een extra belasting van de draagconstructie. Het is niet verplicht om bij bouwwerken rekening te houden met de kans op aardbevingen (seismiciteit). Maar aardbevingen kunnen wel zorgen voor herhaalde schade aan bouwwerken of onveilige situaties. Je kunt daarom aanvullende afspraken maken met de ontwerper en/of de aannemer zodat het bouwwerk gebouwd kan worden op het niveau veilig of schadevrij. Aardbevingsbestendig bouwen vraagt wel extra kennis en kunde van de ontwerper en de aannemer.
Geluid, gevel en geluidwerendheid
Het Besluit bouwwerken leefomgeving stelt geluidsnormen. Is er in of bij de bouwplek een verhoogde geluidbelasting? Dan zijn extra voorzieningen nodig. In het omgevingsplan zijn de contouren voor hogere geluidbelasting opgenomen. Kijk op omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/
Externe veiligheid
Hou rekening met risico’s uit de directe omgeving. Denk bijvoorbeeld aan explosiegevaar, kans op overstroming of een ongeval met gevaarlijke stoffen. Op de risicokaart zie je de risico’s in de omgeving per straat. De risicokaart is opgenomen in de atlas leefomgeving en in te zien via www.atlasleefomgeving.nl/kaarten
Bluswatervoorzieningen
Is de openbare bluswatervoorziening niet voldoende? Dan moeten de rechthebbenden op een terrein of bouwwerk zelf voor een goede bluswatervoorziening zorgen. De bluswatervoorziening en de bereikbaarheid voor de brandweer moeten goed zijn.
Slagschaduw
Hou bij windmolens rekening met de vereiste afstand tot toekomstige in het omgevingsplan toegestane bouwwerken. Als de zon tegen de draaiende wieken van de windmolen schijnt ontstaat slagschaduw. Als deze bewegende schaduw over bijvoorbeeld ramen van woningen gaat kunnen omwonende daar last van hebben.
Bouwen bij monument of naast een gebouw in slechte staat
Bouw je naast een monument? Of naast een of een gebouw dat in slechte staat is of een slechte fundering heeft? Neem dan extra maatregelen om het risico op schade door trillingen te verkleinen. Hierbij is een bouwveiligheidsplan vereist.
Hoogspanningsmasten
Bouw je in de buurt van een hoogspanningsmast? Dan moet je extra bouwkundige maatregelen nemen. In het omgevingsplan vind je de regels die hiervoor gelden. In het tijdelijk omgevingsplan is dit genoemd als: ‘Leiding – Hoogspanningsverbinding’. Je mag daar meestal niet bouwen. Onder voorwaarden kunnen we soms toch een vergunning verlenen. Daarvoor vragen we advies van de leidingbeheerder.