Monument onderhouden of verbouwen

Als eigenaar ben je verplicht je monument te onderhouden. Wil je je monument verbouwen? Overleg dan met de gemeente voordat je vergunning aanvraagt.

Bescherming

Monumenten zijn belangrijk voor de geschiedenis. Ze maken onze band met het verleden zichtbaar. Daarom willen we ze beschermen. De bescherming geldt voor het hele gebouw, voor de buitenkant en voor de binnenkant. Maar niet alles is per se beschermd. Een keuken uit 1998 is bijvoorbeeld niet beschermd. Een originele Bruynzeelkeuken uit 1965 is dat wel. Heb je verbouwplannen voor je monument? Overleg dan altijd eerst met de gemeente.

Onderhouden en verbouwen

Voor monumenten geldt een onderhoudsplicht. Dat betekent dat de eigenaar het monument moet onderhouden zodat het in goede staat blijft.

Wil je je monument verbouwen? Meestal heb je dan een omgevingsvergunning nodig. Overleg met de gemeente voordat je de aanvraag doet. Misschien moet je eerst een bouwhistorisch onderzoek laten uitvoeren. Daarmee kun je zien waar belangrijke monumentwaarden zitten. In je bouwplan moet je daar rekening mee houden. Heb je je plan al klaar? Dan kun je het gratis door de gemeente laten beoordelen voordat je de omgevingsvergunning aanvraagt.

Goed om te weten:

Verduurzamen

Wil je verduurzamen door bijvoorbeeld dubbel glas aan te brengen of te isoleren? Overleg dan eerst met de gemeente wat je precies wilt doen. Maak een duidelijk overzicht van je plannen. Geef daarbij ook aan of bijvoorbeeld glas al eerder is vervangen. Bel of mail ons om een afspraak te maken. Daarna kan de gemeente precies aangeven wat je nog moet aanleveren of aanpassen.

Adviseurs

Voor het verlenen van de vergunning vraagt de gemeente advies bij de provinciale monumentencommissie. Bij grotere ingrepen aan Rijksmonumenten vragen we ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) om advies. Mogelijk maakt de gemeente een afspraak met je in het monument. Daarbij is dan een adviseur van de monumentencommissie of de RCE aanwezig. Op deze manier kunnen zij goed zien wat de plannen voor het monument betekenen.

Dit mag zonder vergunning

  • een kapot ruitje of een dakpan vervangen
  • schilderen in dezelfde kleur
  • een keuken uit de jaren ’90 vervangen
  • later aangebracht dubbel glas vervangen

Dit zijn een paar voorbeelden van wat je zonder vergunning mag doen. Voor gewoon onderhoud waarmee je wilt houden wat er al is heb je geen vergunning nodig. Zolang je maar niets verandert aan onderdelen die waardevol zijn voor het gebouw als monument. Zoals oude vloeren of kozijnen. Is dat wel nodig? Overleg dan eerst met de gemeente. Er zijn genoeg mogelijkheden en oplossingen.