Archeologisch onderzoek laten doen

Ga je graven in grond waarin archeologische resten kunnen zitten? Dan moet je misschien eerst archeologisch onderzoek laten doen. Ook als je gaat ploegen, grond bewerken of gaat bouwen of slopen. Want funderingen, palen, kabels en leidingen kunnen archeologische resten beschadigen.

Zo werkt het

Voor dingen als de tuin omspitten of een moestuin aanleggen hoef je geen archeologisch onderzoek te doen. Maar ga je groter werk doen? Dan moet je aantonen dat je geen archeologie verstoort of hoe je ervoor zorgt dat archeologie bewaard blijft. Doe als volgt:

  1. Neem eerst contact op met de gemeente. Of vraag online gratis vooraf een beoordeling van je plannen aan. Wij kijken dan wat er nodig is om je plannen uit te voeren.
  2. Als je de bodem gaat bewerken heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Laat bij de aanvraag duidelijk zien wat de bodemingreep wordt. Ga je bijvoorbeeld een bouwput graven? Vertel dan hoe groot en hoe diep deze wordt.
  3. De gemeente kijkt of er een archeologische bescherming geldt. Zo ja, dan moet je zelf een archeologisch bureau vragen om een booronderzoek te doen. Bekijk het overzicht van gecertificeerde bureaus.
  4. Het bureau doet het booronderzoek en zet de uitkomsten in een rapport. Stuur dit rapport naar de gemeente. Als blijkt dat je geen archeologie verstoort dan stelt de gemeente geen voorwaarden.
  5. Als er wel archeologie zit stelt de gemeente voorwaarden. Voor kleine ingrepen is een archeologische begeleiding meestal genoeg. Ga je een grotere (bouw)put graven? Dan zijn proefsleuven met mogelijk een opgraving nodig.
  6. Pas als het archeologisch onderzoek goed is geregeld mag je graven.