Toelichting ambitie 3. Ondernemend Hogeland

Toelichting ambitie 3. Ondernemend Hogeland

In Het Hogeland zijn we in staat geweest om steeds mee te groeien met economische ontwikkelingen en veranderingen op het vlak van werkgelegenheid. Dat is ons gelukt vanwege onze open blik. En dat houden we ook vast. We houden een open blik naar de toekomst, we staan open voor nieuwe ideeën en economische kansen. We werken samen met de ondernemers en scheppen randvoorwaarden waarbinnen onze economie duurzaam kan groeien. Daarbij kijken we ook over onze (gemeente)grenzen heen. We zoeken de verbinding:

  • met kennis en onderzoek, bijvoorbeeld van de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool in Groningen;
  • met het onderwijs, van basisschool tot beroepsonderwijs;
  • met de praktijk, zoals Vakland Hogeland en werkplein Ability;
  • en met onze bedrijven.

Deze verbindingen moeten leiden tot vernieuwingen en duurzame werkgelegenheid die onze economie versterken en verduurzamen.

Havens

Met onze havens hebben we een belangrijke positie in de regio, in Nederland en daarbuiten. We werken aan een verdergaande, stevige positie van onze havens, goed bereikbaar en goed (digitaal) verbonden. Dat betekent dat we blijven inzetten op goede, veilige en vlotte wegverbindingen naar Lauwersoog via de N361 en naar de Eemshaven via de N46 en N33. 

In Lauwersoog werken we verder aan een duurzame visserij en aanverwante bedrijvigheid. Waterstof speelt in dit toekomstbeeld een belangrijke rol, bijvoorbeeld voor de verduurzaming van de vissersvloot. Ook in dat licht zien we de ontwikkelmogelijkheden van de Eemshaven. De Eemshaven kan als energie-hub groeien tot speler van internationale betekenis. Daar gaan we verder aan bouwen vanuit een duurzame, circulaire blik, zodat de Eemshaven een voortrekkersrol kan vervullen voor onze gewenste groene economie. Het is de plek waar kennis, werk en experiment de basis kunnen leggen voor een groene waterstofeconomie. Daarnaast krijgt de Eemshaven ook steeds meer betekenis als veerhaven. Dat juichen we toe!

Bedrijven en detailhandel

Zeker bij de grotere dorpen is veel bedrijvigheid te vinden. Klein en lokaal, maar ook groot en regionaal, zoals FrieslandCampina Domo in Bedum, Heiploeg in Zoutkamp of Aviko Rixona bij Warffum. Onze ondernemers zijn ons lief. We zetten ons in voor een goede samenwerking met de ondernemers. We zijn partners en hebben elkaar nodig om in Het Hogeland een goed en op de toekomst gericht ondernemersklimaat te realiseren.

Uit onderzoek blijkt dat aanvulling en verbetering van bedrijventerreinen verstandig en nodig is. Zeker omdat onze bedrijven lokaal gebonden zijn. Daarom zoeken we samen met de ondernemers de ruimte voor uitbreiding en verbetering van onze bestaande bedrijventerreinen. Dit op basis van onze ‘Bedrijventerreinenvisie Het Hogeland 2021 – 2035’.

Voor de centrumplannen hebben we met de plaatselijke ondernemers gekeken hoe we tot sterke winkelharten komen in de grote dorpen. We concentreren winkels en investeren in compacte centrumgebieden. Bij Winsum is er op Het Aanleg ook ruimte voor perifere detailhandel (grote spullen zoals auto's, boten of  keukens). We gebruiken de unieke karakters van de dorpen om verschil te houden en te maken tussen de winkelgebieden in de dorpen van Het Hogeland. En om de winkelgebieden te kunnen verrijken met eigenzinnige en vernieuwende ideeën. Dat vraagt van ons maatwerk bij de omvorming, verbreding of verplaatsing van functies rond en in het centrumgebied.

Landelijk gebied

Van oudsher heeft de landbouw een belangrijke plek in de (economische) ontwikkeling van Het Hogeland. De teelt van pootgoed is van (inter)nationale betekenis. Maar het ondernemen vraagt steeds meer maatwerk. Wet- en regelgeving worden strenger en vragen van boeren een andere blik op hun bedrijfsvoering en hun omgeving. Niet overal liggen dezelfde oplossingen voor de hand. Maar we staan wel voor een duurzame inrichting van ons landelijk gebied. En voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering van onze ondernemers, met een goed verdienmodel. Daar gaan we samen met alle partijen in het landelijk gebied aan werken in de komende jaren: natuur, water, landbouw en recreatie gezamenlijk. Als gemeente nemen we de regie: we regelen gesprekken en brengen partijen samen. We beginnen op een paar plekken waar de uitdagingen het grootst zijn: langs de kust en rond de Stad Groningen. Maar we hebben de wens om met succesvolle voorbeelden van samenwerking uiteindelijk groot te eindigen. En we geven ook hier de ruimte en zoeken de verbinding tussen wetenschap en praktijk. Vanuit onze open blik bieden we samenwerkende partijen de ruimte om te experimenteren met teelten die passen bij een verziltende bodem of een hogere grondwaterstand.

Hoe gaan we met onze ambitie aan de slag?

We maken onze ambities waar met de ontwikkellijnen 1, 2, 3 en 7 uit het lokaal programmaplan. De uitwerking van de ontwikkellijnen gaat via het ‘Wenkend perspectief’. In een opvolgende versie van deze Omgevingsvisie nemen we deze uitwerking op.

1. Kennis en innovatie
2. Digitale bereikbaarheid en verbindingen
3. Gebiedsontwikkeling
7. Fysieke verbindingen