In een bestemmingsplan staat wat er in een gebied mag gebeuren. Bijvoorbeeld wonen, industrie, landbouw of recreatie. Het bestemmingsplan geeft aan waar woningen, winkels, bedrijven of horeca mogen zijn. En welke grond bedoeld is voor wegen en groen. Iedereen moet zich aan een bestemmingsplan houden: inwoners, bedrijven en instellingen, maar ook de gemeente zelf.

Een bestemmingsplan bekijken

De gemeente plaatst de bestemmingsplannen op de landelijke website Ruimtelijkeplannen.nl.

Zo werkt het

  • Klik of tik op 'Plannen zoeken' en typ daar het adres in waarvoor je de bestemmingsplannen wilt bekijken.
  • Dan verschijnt de lijst met plannen van gemeente, provincie en Rijk die voor dat adres gelden. Kies welk plan je wilt bekijken.
  • Het bestemmingsplan verschijnt in beeld. De regels, een toelichting en de bijlagen van het bestemmingsplan vind je als je klikt op 'Documenten'.
  • Kom je er niet uit? Bel ons dan: 088 - 345 88 88. Of stuur een e-mail: gemeente@hethogeland.nl.

Jouw invloed

We maken de bestemmingsplannen volgens een vaste werkwijze. Voordat de gemeente een bestemmingsplan vaststelt heb je de mogelijkheid om te reageren. Dat maken we bekend in het gemeentenieuws en op de landelijke website overheid.nl. Kies op de website overheid.nl bij 'publicerende organisatie' voor gemeente Het Hogeland. Je kunt ook een gratis e-mailabonnement op de bekendmakingen nemen. Zo blijf je op de hoogte van wat er in jouw buurt speelt.

Vergunning

Heb je plannen om te bouwen of verbouwen? In veel gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig.