Nieuw gemeentehuis

We gaan een nieuw gemeentehuis bouwen. Die komt op een nieuwe plek langs de spoorlijn Winsum-Baflo-Warffum. De gemeenteraad heeft hier op 1 februari 2023 mee ingestemd.  In het nieuwe gemeentehuis kan de binnendienst een plek krijgen. We onderzoeken nog of de buitendienst daarbij kan aansluiten. 

Verschillende mogelijkheden onderzocht

Een projectgroep heeft verschillende mogelijkheden uitgewerkt en vergeleken met de gemeentehuizen die er nu zijn. Daarbij is onder andere gekeken naar de bereikbaarheid en dienstverlening voor inwoners, samenwerken tussen de verschillende afdelingen van de gemeente en de invloed van thuiswerken op de ruimte die nodig is. Ook de kosten van de verschillende mogelijkheden spelen een belangrijke rol.

Waarom een nieuw gemeentehuis?

De 3 gebouwen in Winsum, Leens en Uithuizen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Bijvoorbeeld als het gaat om duurzaamheid. Veel medewerkers werken zowel thuis als op kantoor. De werkplekken moeten hier zo goed mogelijk op worden ingericht. Verder biedt een nieuw gemeentehuis kansen voor een betere samenwerking tussen binnen- en buitendienst. Een nieuw gemeentehuis is ook een plek waar inwoners, raad, bestuur en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten.

Waarom in het gebied Winsum – Baflo - Warffum?

Omdat dit gebied centraal in de gemeente ligt. Uit onderzoek blijkt dat 85 procent van de inwoners dan binnen 15 minuten het gemeentehuis per auto kan bereiken. Medewerkers en inwoners kunnen het gemeentehuis goed bereiken met het openbaar vervoer en de fiets. College en raad bepalen de precieze plek voor het nieuwe gemeentehuis op een later moment.

Waar wordt het nieuwe gemeentehuis van betaald?

De raad heeft eerder besloten dat de kosten niet hoger mogen zijn dan de kosten van de gebouwen die we nu gebruiken. De kosten voor een nieuw, duurzaam en toekomstbestendig gemeentehuis passen daarbinnen.

Hoe gaat het verder?

We onderzoeken welke plekken geschikt zijn. En we maken een plan van eisen. Daarmee maken we een ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis. Eind 2023 leggen we het ontwerp aan de gemeenteraad voor. In 2024 kan de bouw starten.