Paspoort

Voor een paspoort gaat u naar het gemeentehuis. Hiervoor maakt u eerst een afspraak. Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen. Doe de aanvraag alleen als het dringend nodig is.

Meenemen

U moet het paspoort bij de aanvraag betalen. Verder neemt u mee:

Als u 18 jaar of ouder bent

  • een pasfoto in kleur, let op de eisen
  • al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen

Als u jonger dan 18 jaar bent

Aanvragen

Maak een afspraak om een paspoort aan te vragen. Als u 2 weken voordat de geldigheid verloopt aanvraagt dan heeft u het ruim op tijd. Kom alleen en kom zo kort mogelijk van te voren. Kom niet langs als u gezondheidsklachten heeft.

U kunt een afspraak maken voor aanvragen in het gemeentehuis in Winsum of Uithuizen. Maar van 24 januari tot en met 11 februari 2022 is het gemeentehuis in Winsum gesloten. We verbouwen dan de ontvangstruimte en de balies.

Ophalen of laten bezorgen

Na 5 werkdagen is uw paspoort klaar. Het moet aan u persoonlijk gegeven worden. Dat kan op 2 manieren.

Ophalen

Dit kan alleen op afspraak en in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan. De afspraak voor het ophalen proberen we al bij de aanvraag met u te maken. Lukt dat niet? Bel ons dan voor een ophaalafspraak. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen.

Bezorgen

Voor € 5,- extra kunt u uw paspoort laten bezorgen op een adres en tijdstip naar keuze.

Kosten en geldigheid

Leeftijd Geldig Prijs Spoedprijs
Vanaf 18 jaar 10 jaar € 75,80 € 127,40
Tot en met 17 jaar 5 jaar € 57,30 € 108,90

Snel nodig

  • Voor een spoedaanvraag maakt u een afspraak.
  • Als u voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u uw paspoort in principe de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.
  • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.
  • Is uw paspoort verlopen, dan kunt u op de normale manier een nieuwe aanvragen. Doe alleen een spoedaanvraag als u uw paspoort binnen 5 werkdagen nodig heeft. 

Reizen met kinderen

Reist u met kinderen naar het buitenland? Als het uw kinderen zijn maar u heeft een andere achternaam, of als het niet uw kinderen zijn, kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft bewijs nodig dat u met de kinderen mag reizen. U regelt het bij de Marechaussee.

Kwijt of gestolen

  • Verlies of diefstal van uw paspoort meldt u online bij de gemeente.
  • Na de melding van vermissing kunt u een afspraak maken om een nieuw paspoort aan te vragen via 088 - 345 88 88. Hiervoor gelden de standaard kosten. Neem eventuele andere identiteitsdocumenten mee naar de afspraak.

Paspoort teruggevonden

Als uw paspoort wordt teruggevonden en ingeleverd bij de gemeente, dan nemen wij het in. Na een melding van vermissing is het paspoort niet meer geldig.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs af. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Kijk voor informatie over voorkomen van identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid. Daar leest u hoe u de kopie veilig kunt maken.

Verschil met identiteitskaart

De keuze voor een paspoort of een identiteitskaart hangt af van uw wensen. Bekijk de verschillen tussen deze 2 reisdocumenten