Paspoort

Een paspoort vraagt u online aan of bij de balie in het gemeentehuis. Aanvragen in het gemeentehuis kan alleen op afspraak. Kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.

Online aanvragen

U kunt de aanvraag voor een paspoort online starten. U vult uw gegevens in en betaalt online. Daarna maakt u een afspraak om een pasfoto (let op de eisen) en al uw paspoorten en identiteitskaarten in te leveren en een handtekening te plaatsen. Wij moeten het nieuwe paspoort persoonlijk aan u geven.

 • Uw paspoort is na 5 werkdagen klaar. U kunt online geen spoedaanvraag doen.
 • Vraagt u een paspoort aan voor uw kind? Dan moet deze inloggen met eigen DigiD en bij het inleveren van het oude paspoort meekomen naar het gemeentehuis.

Aanvragen in het gemeentehuis

Maak een afspraak om een paspoort aan te vragen in het gemeentehuis. U moet het paspoort bij de aanvraag betalen. Verder neemt u mee:

Als u 18 jaar of ouder bent

 • een pasfoto in kleur, let op de eisen
 • al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen

Als u jonger dan 18 jaar bent

Ophalen of laten bezorgen

Na 5 werkdagen is uw paspoort klaar. Wij moeten het persoonlijk aan u geven. Dat kan op 2 manieren.

 • Ophalen in het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak en in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan. De afspraak voor het ophalen proberen we al bij de aanvraag met u te maken. Lukt dat niet? Bel ons dan voor een ophaalafspraak. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen.
 • Laten bezorgen. Voor € 5,- extra kunt u uw paspoort laten bezorgen op een adres en tijdstip naar keuze.

Kosten en geldigheid

Leeftijd Geldig Prijs Spoedprijs
Vanaf 18 jaar 10 jaar € 75,80 € 127,40
Tot en met 17 jaar 5 jaar € 57,30 € 108,90

Snel nodig

 • Voor een spoedaanvraag gaat u naar het gemeentehuis. Daarvoor maakt u een afspraak.
 • Als u voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u uw paspoort in principe de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.
 • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.
 • Is uw paspoort verlopen, dan kunt u op de normale manier een nieuwe aanvragen. Doe alleen een spoedaanvraag als u uw paspoort binnen 5 werkdagen nodig heeft. 

Reizen met kinderen

Reist u met kinderen naar het buitenland? Als het uw kinderen zijn maar u heeft een andere achternaam, of als het niet uw kinderen zijn, kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft bewijs nodig dat u met de kinderen mag reizen. U regelt het bij de Marechaussee.

Kwijt of gestolen

 • Verlies of diefstal van uw paspoort meldt u online bij de gemeente.
 • Na de melding van vermissing kunt u een afspraak maken om een nieuw paspoort aan te vragen via 088 - 345 88 88. Hiervoor gelden de standaard kosten. Neem eventuele andere identiteitsdocumenten mee naar de afspraak.
 • Na een melding van vermissing is het paspoort niet meer geldig. Vindt u uw paspoort na de melding van vermissing toch nog terug, lever het dan bij ons in.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs af. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Kijk voor informatie over voorkomen van identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid. Daar leest u hoe u de kopie veilig kunt maken.

Verschil met identiteitskaart

De keuze voor een paspoort of een identiteitskaart hangt af van uw wensen. Bekijk de verschillen tussen deze 2 reisdocumenten