Identiteitskaart

Een identiteitskaart (ID-kaart) vraagt u online aan of bij de balie in het gemeentehuis. Aanvragen in het gemeentehuis kan alleen op afspraak. Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en bij het ophalen.

Online aanvragen

U kunt de aanvraag voor een ID-kaart online starten. U vult uw gegevens in en betaalt online. Daarna maakt u een afspraak om een pasfoto (let op de eisen) en al uw paspoorten en ID-kaarten in te leveren en een handtekening te plaatsen.

 • Uw ID-kaart is na 5 werkdagen klaar. U kunt online geen spoedaanvraag doen.
 • Vraagt u een ID-kaart aan voor uw kind? Dan moet deze inloggen met eigen DigiD en bij het inleveren van het oude document meekomen naar het gemeentehuis.

Aanvragen in het gemeentehuis

Maak een afspraak om een ID-kaart aan te vragen in het gemeentehuis. U moet de ID-kaart bij de aanvraag betalen. Verder neemt u mee:

Als u 12 jaar of ouder bent

 • een pasfoto in kleur, let op de eisen;
 • al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen.

Als u jonger dan 12 jaar bent

Ophalen of laten bezorgen

Na 5 werkdagen is uw ID-kaart klaar. Wij moeten het persoonlijk aan u geven. Dat kan op 2 manieren.

 • Ophalen in het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak en in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan. De afspraak voor het ophalen proberen we al bij de aanvraag met u te maken. Lukt dat niet? Bel ons dan voor een ophaalafspraak. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen.
 • Laten bezorgen. Voor € 5,- extra kunt u uw ID-kaart laten bezorgen op een adres en tijdstip naar keuze.

Snel nodig

 • Voor een spoedaanvraag maakt u een afspraak.
 • Als u voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u uw ID-kaart in principe de volgende werkdag afhalen. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.
 • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.
 • Is uw id-kaart verlopen, dan kunt u op de normale manier een nieuwe aanvragen. Doe alleen een spoedaanvraag als u uw id-kaart binnen 5 werkdagen nodig heeft. 

Reizen met kinderen

Reist u met kinderen naar het buitenland? Als het uw kinderen zijn maar u heeft een andere achternaam, of als het niet uw kinderen zijn, kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft bewijs nodig dat u met de kinderen mag reizen. U regelt het bij de Marechaussee.

Kosten en geldigheid

Leeftijd Geldigheid Prijs Spoedprijs
Vanaf 18 jaar 10 jaar € 68,50 € 120,10
Tot en met 17 jaar 5 jaar € 36,90 € 88,50

Kwijt of gestolen

 • Verlies of diefstal van uw ID-kaart meldt u online bij de gemeente.
 • Na de melding van vermissing kunt u telefonisch een afspraak maken via 088 - 345 88 88 om een nieuwe ID-kaart aan te vragen.
 • Na een melding van vermissing is de ID-kaart niet meer geldig. Vindt u uw ID-kaart na de melding van vermissing toch nog terug, lever het dan bij ons in.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs af. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Kijk voor meer informatie over voorkomen van identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid. Daar leest u ook hoe u een veilige kopie kunt maken.

Verschil met paspoort

Bekijk de verschillen tussen een paspoort en een ID-kaart (website Rijksoverheid)

Reizen naar het VK? Geldig paspoort mee

Sinds 1 oktober 2021 kunt u alleen met een geldig paspoort naar het Verenigd Koninkrijk (VK) reizen. Dit geldt voor alle landen van het VK (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Met een ID-kaart kunt u hier niet naar toe. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Inlogfunctie ID-kaart

Heeft u een Nederlandse identiteitskaart met afgiftedatum 13 maart 2021 of later? Dan heeft uw identiteitskaart een inlogfunctie (eNIK). Daarmee kunt u met de DigiD app inloggen bij overheid, onderwijs, zorg of pensioenfonds. Hoe het werkt leest u op www.digid.nl. Als u uw identiteitskaart kwijt bent moet u de inlogfunctie laten blokkeren. Neem hiervoor contact op met de DigiD helpdesk.