Voor een identiteitskaart (ID) ga je naar het gemeentehuis. Hiervoor maak je een afspraak. Je kunt de aanvraag online starten of persoonlijk bij de balie in het gemeentehuis. Kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.

Wachttijden

Voor reisdocumenten is het op dit moment extra druk. De wachttijden kunnen oplopen. De aanvraag duurt gemiddeld 2 tot 3 weken. Als je 1 tot 2 maanden van te voren aanvraagt ben je nog ruim op tijd.

Extra eisen bij reizen naar het buitenland

In een aantal landen buiten de Europese Unie moet je identiteitskaart nog minimaal 6 maanden geldig zijn tijdens de heenreis en tijdens de terugreis. En sommige landen vragen om een visum of een inentingsbewijs. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Aanvraag online starten

 1. Log in met je DigiD en vul je gegevens in. Je betaalt online. Vraag je een ID-kaart aan voor je kind? Dan moet deze inloggen met eigen DigiD.
 2. Maak daarna een afspraak om in het gemeentehuis een pasfoto (let op de eisen) en je paspoorten en identiteitskaarten in te leveren en een handtekening te plaatsen. Bij een aanvraag voor je kind moet deze ook meekomen naar het gemeentehuis.

Aanvraag starten in het gemeentehuis

Maak een afspraak om een ID-kaart aan te vragen in het gemeentehuis. Dit moet je meenemen naar de afspraak:

 • Als je 12 jaar of ouder bent
  • een pasfoto in kleur, let op de eisen;
  • al jouw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen. Ben je je paspoort of id-kaart kwijt? Kijk dan eerst bij Kwijt of gestolen
  • pinpas of geld
 • Als je jonger dan 12 jaar bent
  • een pasfoto in kleur, let op de eisen
  • al jouw paspoorten en ID-kaarten, ook als ze zijn verlopen. Ben je je paspoort of id-kaart kwijt? Kijk dan eerst bij Kwijt of gestolen
  • bij de aanvraag moet tenminste 1 gezaghebbende aanwezig zijn
  • pinpas of geld
  • de ouder/gezaghouder die niet meekomt, vult vooraf een digitale toestemmingsverklaring in. Dit gaat met DigiD. Heeft deze ouder/gezaghouder geen DigiD? Vul dan het toestemmingsformulier aanvraag reisdocument (pdf, 602 kb) in, print het uit en neem dit samen met een geldig identiteitsbewijs van deze ouder/gezaghouder mee

Ophalen of laten bezorgen

Na 2 tot 3 weken is je ID-kaart klaar. Wij moeten het persoonlijk aan jou geven. Dat kan op 2 manieren.

 • Ophalen in het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak en in het gemeentehuis waar je de aanvraag hebt gedaan. De afspraak voor het ophalen proberen we al bij de aanvraag met jou te maken. Lukt dat niet? Bel ons dan voor een ophaalafspraak. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen.
 • Laten bezorgen. Voor € 5,- extra kun je je ID-kaart laten bezorgen op een adres en tijdstip naar keuze.

Kosten en geldigheid

Voor laten bezorgen betaal je € 5,00 extra
Leeftijd Geldig Prijs Spoedprijs
Vanaf 18 jaar 10 jaar € 75,80 € 132,85
Tot en met 17 jaar 5 jaar € 40,90 97,95

Snel nodig

 • Voor een spoedaanvraag maak je een afspraak.
 • Als je voor 14.00 uur aanvraagt, kun je je ID-kaart in principe de volgende werkdag afhalen. Als je je oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.
 • Voor een spoedaanvraag betaal je extra.
 • Is je id-kaart verlopen, dan kun je op de normale manier een nieuwe aanvragen. Doe alleen een spoedaanvraag als je je ID-kaart binnen 5 werkdagen nodig hebt. 

Reizen met kinderen

Reis je met kinderen naar het buitenland? Als het jouw kinderen zijn maar je hebt een andere achternaam, of als het niet jouw kinderen zijn, kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. Je hebt bewijs nodig dat je met de kinderen mag reizen. Je regelt het bij de Marechaussee.

Kwijt of gestolen

 • Verlies of diefstal van je ID-kaart meld je online bij de gemeente.
 • Na de melding van vermissing kun je telefonisch een afspraak maken om een nieuwe ID-kaart aan te vragen. Bel daarvoor 088 - 345 88 88 ​​​​​​.
 • Na een melding van vermissing is de ID-kaart niet meer geldig. Vind je je ID-kaart na de melding van vermissing toch nog terug, lever het dan bij ons in.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie van je identiteitsbewijs af. Hiermee kan iemand op jouw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Kijk voor meer informatie over voorkomen van identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid. Daar lees je ook hoe je een veilige kopie kunt maken.

Verschil met paspoort

Bekijk de verschillen tussen een paspoort en een ID-kaart (website Rijksoverheid)

Reizen naar het VK? Geldig paspoort mee

Reis je naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dat kan alleen met een geldig paspoort. Dit geldt voor alle landen van het VK (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Met een ID-kaart kun je hier niet naar toe. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Inlogfunctie ID-kaart

Heb je een Nederlandse identiteitskaart met afgiftedatum 13 maart 2021 of later? Dan heeft jouw identiteitskaart een inlogfunctie (eNIK). Daarmee kun je met de DigiD app inloggen bij overheid, onderwijs, zorg of pensioenfonds. Hoe het werkt lees je op www.digid.nl. Als je je identiteitskaart kwijt bent moet je de inlogfunctie laten blokkeren. Neem hiervoor contact op met de DigiD helpdesk.