Een identiteitskaart (ID-kaart) vraag je online aan of bij de balie in het gemeentehuis. Aanvragen in het gemeentehuis kan alleen op afspraak. Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en bij het ophalen.

Online aanvragen

Je kunt de aanvraag voor een ID-kaart online starten. Je vult je gegevens in en betaalt online. Daarna maak je een afspraak om een pasfoto (let op de eisen) en al jouw paspoorten en ID-kaarten in te leveren en een handtekening te plaatsen.

 • Je ID-kaart is na 5 werkdagen klaar. Je kunt online geen spoedaanvraag doen.
 • Vraag je een ID-kaart aan voor je kind? Dan moet deze inloggen met eigen DigiD en bij het inleveren van het oude document meekomen naar het gemeentehuis.

Aanvragen in het gemeentehuis

Maak een afspraak om een ID-kaart aan te vragen in het gemeentehuis. Je moet de ID-kaart bij de aanvraag betalen. Verder neem je mee:

Als je 12 jaar of ouder bent

 • een pasfoto in kleur, let op de eisen;
 • al jouw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen.

Als je jonger dan 12 jaar bent

Ophalen of laten bezorgen

Na 5 werkdagen is je ID-kaart klaar. Wij moeten het persoonlijk aan jou geven. Dat kan op 2 manieren.

 • Ophalen in het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak en in het gemeentehuis waar je de aanvraag hebt gedaan. De afspraak voor het ophalen proberen we al bij de aanvraag met jou te maken. Lukt dat niet? Bel ons dan voor een ophaalafspraak. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen.
 • Laten bezorgen. Voor € 5,- extra kun je je ID-kaart laten bezorgen op een adres en tijdstip naar keuze.

Snel nodig

 • Voor een spoedaanvraag maak je een afspraak.
 • Als je voor 14.00 uur aanvraagt, kun je je ID-kaart in principe de volgende werkdag afhalen. Als je je oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.
 • Voor een spoedaanvraag betaal je extra.
 • Is je id-kaart verlopen, dan kun je op de normale manier een nieuwe aanvragen. Doe alleen een spoedaanvraag als je je ID-kaart binnen 5 werkdagen nodig hebt. 

Reizen met kinderen

Reis je met kinderen naar het buitenland? Als het jouw kinderen zijn maar je hebt een andere achternaam, of als het niet jouw kinderen zijn, kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. Je hebt bewijs nodig dat je met de kinderen mag reizen. Je regelt het bij de Marechaussee.

Kosten en geldigheid

Leeftijd Geldigheid Prijs Spoedprijs
Vanaf 18 jaar 10 jaar € 70,30 € 123,25
Tot en met 17 jaar 5 jaar € 37,95 € 90,90

Kwijt of gestolen

 • Verlies of diefstal van je ID-kaart meld je online bij de gemeente.
 • Na de melding van vermissing kun je telefonisch een afspraak maken om een nieuwe ID-kaart aan te vragen. Bel daarvoor 088 - 345 88 88 ​​​​​​.
 • Na een melding van vermissing is de ID-kaart niet meer geldig. Vind je je ID-kaart na de melding van vermissing toch nog terug, lever het dan bij ons in.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie van je identiteitsbewijs af. Hiermee kan iemand op jouw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Kijk voor meer informatie over voorkomen van identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid. Daar lees je ook hoe je een veilige kopie kunt maken.

Verschil met paspoort

Bekijk de verschillen tussen een paspoort en een ID-kaart (website Rijksoverheid)

Reizen naar het VK? Geldig paspoort mee

Reis je naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dat kan alleen met een geldig paspoort. Dit geldt voor alle landen van het VK (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Met een ID-kaart kun je hier niet naar toe. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Inlogfunctie ID-kaart

Heb je een Nederlandse identiteitskaart met afgiftedatum 13 maart 2021 of later? Dan heeft jouw identiteitskaart een inlogfunctie (eNIK). Daarmee kun je met de DigiD app inloggen bij overheid, onderwijs, zorg of pensioenfonds. Hoe het werkt lees je op www.digid.nl. Als je je identiteitskaart kwijt bent moet je de inlogfunctie laten blokkeren. Neem hiervoor contact op met de DigiD helpdesk.