Identiteitskaart

Voor een identiteitskaart gaat u naar het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt bij het aanvragen. Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en bij het ophalen. Doe de aanvraag alleen als het dringend nodig is.

Gewijzigde openingstijden

 • Vanwege onderhoud aan onze computersystemen kunt u geen identiteitskaart aanvragen of ophalen:
  • in Winsum op dinsdag 26 oktober 2021 na 12.00 uur
  • in Uithuizen op donderdag 28 oktober 2021 na 12.00 uur
 • Op vrijdag 5 november 2021 zijn de balies in Winsum en Uithuizen gesloten vanwege een personeelstraining.

Aanvragen

Maak een afspraak om een identiteitskaart aan te vragen. Als u aanvraagt 2 weken voordat de geldigheid verloopt, dan heeft u uw nieuwe identiteitskaart ruim op tijd. Kom alleen en kom zo kort mogelijk van te voren. Kom niet langs als u gezondheidsklachten heeft.

Meenemen

U moet de identiteitskaart bij de aanvraag betalen. Verder neemt u mee:

Als u 12 jaar of ouder bent

 • een pasfoto in kleur, let op de eisen;
 • al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen.

Als u jonger dan 12 jaar bent

 • een pasfoto in kleur, let op de eisen;
 • al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen;
 • een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of voogden;
 • toestemmingsformulier aanvraag reisdocument, ingevuld door beide ouders of voogden. Als de ouders of voogden bij de aanvraag aanwezig zijn kunnen ze persoonlijk aan de balie toestemming geven.

Ophalen of laten bezorgen

Na 5 werkdagen is uw identiteitskaart klaar. Het moet aan u persoonlijk gegeven worden. Dat kan op 2 manieren.

Ophalen

Dit kan alleen op afspraak en in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan. De afspraak voor het ophalen proberen we al bij de aanvraag met u te maken. Lukt dat niet? Bel ons dan voor een ophaalafspraak. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen.

Bezorgen

Voor € 5,- extra kunt u uw identiteitskaart laten bezorgen op een adres en tijdstip naar keuze.

Snel nodig

 • U kunt een spoedaanvraag doen. Hiervoor maakt u een afspraak.
 • Als u voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u uw ID-kaart in principe de volgende werkdag afhalen. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.
 • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.
 • Is uw id-kaart verlopen, dan kunt u op de normale manier een nieuwe aanvragen. Doe alleen een spoedaanvraag als u uw id-kaart binnen 5 werkdagen nodig heeft. 

Op dinsdagmiddag 26 oktober 2021 werken we aan onderhoud van onze computersystemen. Een spoedaanvraag is dan alleen mogelijk tussen 8.30 en 12.00 uur.

Reizen met kinderen

Reist u met kinderen naar het buitenland? Als het uw kinderen zijn maar u heeft een andere achternaam, of als het niet uw kinderen zijn, kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft bewijs nodig dat u met de kinderen mag reizen. U regelt het bij de Marechaussee.

Kosten en geldigheid

Leeftijd Geldigheid Prijs
Vanaf 18 jaar 10 jaar € 64,00
Vanaf 18 jaar, spoedaanvraag 10 jaar € 114,90
Tot en met 17 jaar 5 jaar € 32,90
Tot en met 17 jaar, spoedaanvraag 5 jaar € 83,80
Laten bezorgen   € 5,00

Nieuwe prijzen

Vanaf 26 oktober 2021 gaan de prijzen met € 3,55 omhoog. Dat is omdat wij de kosten voor het afnemen van vingerafdrukken moeten doorberekenen in de prijs.

 • Vanaf 18 jaar: € 67,55
 • Vanaf 18 jaar, spoedaanvraag:€ 118,45
 • Tot en met 17 jaar: € 36,45
 • Tot en met 17 jaar, spoedaanvraag: € 87,35

Kwijt of gestolen

 • Verlies of diefstal van uw ID-kaart meldt u online bij de gemeente.
 • Na de melding van vermissing kunt u telefonisch een afspraak maken via 088 - 345 88 88 om een nieuwe ID-kaart aan te vragen. Hiervoor gelden de standaard kosten. Neem eventuele andere identiteitsdocumenten mee naar de afspraak.

ID-kaart teruggevonden

Als uw ID-kaart wordt teruggevonden en ingeleverd bij de gemeente, dan nemen wij het in. Na een melding van vermissing is de ID-kaart niet meer geldig.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs af. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Kijk voor meer informatie over voorkomen van identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid. Daar leest u ook hoe u een veilige kopie kunt maken.

Verschil met paspoort

De keuze voor een paspoort of een identiteitskaart hangt af van uw wensen. Bekijk de verschillen tussen deze 2 reisdocumenten

Reizen naar het VK? Geldig paspoort mee (vanaf 1 oktober 2021)

Vanaf 1 oktober 2021 moet u voor noodzakelijke reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) een geldig paspoort laten zien. U komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dus niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Inlogfunctie ID-kaart

Heeft u een Nederlandse identiteitskaart met afgiftedatum 13 maart 2021 of later? Dan heeft uw identiteitskaart een inlogfunctie (eNIK). Daarmee kunt u met de DigiD app inloggen bij overheid, onderwijs, zorg of pensioenfonds. Hoe het werkt leest u op www.digid.nl. Als u uw identiteitskaart kwijt bent moet u de inlogfunctie laten blokkeren. Neem hiervoor contact op met de DigiD helpdesk.