Identiteitskaart

Voor een identiteitskaart gaat u naar het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt bij het aanvragen. Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en bij het ophalen.

Aanvragen op 29 en 30 juli 2021 niet mogelijk

Op donderdag 29 juli en vrijdag 30 juli 2021 kunt u geen identiteitskaart aanvragen. Vanaf maandag 2 augustus komt er namelijk een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart. Er is onderhoud aan het computersysteem nodig om het nieuwe model in te voeren. Het nieuwe model heeft 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN).

Ophalen kan wel

Heeft u al een identiteitskaart aangevraagd? Dan kunt u deze wel ophalen. Kijk bij Ophalen of laten bezorgen.

Aanvragen

Doe de aanvraag alleen als het dringend nodig is.

 • Als u een nieuwe identiteitskaart aanvraagt 2 weken voordat de geldigheid verloopt, dan heeft u uw nieuwe document ruim op tijd in uw bezit.
 • Kom alleen en kom zo kort mogelijk voor aanvang van uw afspraak.
 • Kom niet langs als u gezondheidsklachten heeft. Dit in verband met uw eigen gezondheid en die van onze medewerkers.

Meenemen

U moet de identiteitskaart bij de aanvraag betalen. Verder neemt u mee:

Als u 12 jaar of ouder bent

 • een pasfoto in kleur, let op de eisen;
 • al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen.

Als u jonger dan 12 jaar bent

 • een pasfoto in kleur, let op de eisen;
 • al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen;
 • een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of voogden;
 • toestemmingsformulier aanvraag reisdocument, ingevuld door beide ouders of voogden. Als de ouders of voogden bij de aanvraag aanwezig zijn kunnen ze persoonlijk aan de balie toestemming geven.

Ophalen of laten bezorgen

Na  5 werkdagen is uw identiteitskaart klaar. U moet het zelf in ontvangst nemen. Dat kan op 2 manieren:

 • ophalen in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen;
 • laten bezorgen op een adres en tijdstip naar keuze. Bezorging kost € 5,-- extra. Kijk bij Bezorgen hoe het werkt.

Snel nodig

 • U kunt een spoedaanvraag doen. Hiervoor maakt u een afspraak. Een spoedaanvraag kan alleen in het gemeentehuis in Winsum.
 • Als u voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u uw ID-kaart in principe de volgende werkdag afhalen. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.
 • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.
 • Is uw id-kaart verlopen, dan kunt u op de normale manier een nieuwe aanvragen. Doe alleen een spoedaanvraag als u uw id-kaart binnen 5 werkdagen nodig heeft. 

Reizen met kinderen

Reist u met kinderen naar het buitenland? Als het uw kinderen zijn maar u heeft een andere achternaam, of als het niet uw kinderen zijn, kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft bewijs nodig dat u met de kinderen mag reizen. U regelt het bij de Marechaussee.

Kosten en geldigheid

Leeftijd Geldigheid Prijs
Vanaf 18 jaar 10 jaar € 64,00
Vanaf 18 jaar, spoedaanvraag 10 jaar € 114,90
Tot en met 17 jaar 5 jaar € 32,90
Tot en met 17 jaar, spoedaanvraag 5 jaar € 83,80
Laten bezorgen   € 5,00

Kwijt of gestolen

 • Verlies of diefstal van uw ID-kaart meldt u online bij de gemeente.
 • Na de melding van vermissing kunt u telefonisch een afspraak maken via 088 - 345 88 88 om een nieuwe ID-kaart aan te vragen. Hiervoor gelden de standaard kosten. Neem eventuele andere identiteitsdocumenten mee naar de afspraak.

ID-kaart teruggevonden

Als uw ID-kaart wordt teruggevonden en ingeleverd bij de gemeente, dan nemen wij het in. Na een melding van vermissing is de ID-kaart niet meer geldig.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs af. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Kijk voor meer informatie over voorkomen van identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid. Daar leest u ook hoe u een veilige kopie kunt maken.

Verschil paspoort en identiteitskaart

De keuze voor een paspoort of een identiteitskaart hangt af van uw wensen. Bekijk de verschillen tussen deze 2 reisdocumenten

Inlogfunctie voor identiteitskaart

Heeft u een Nederlandse identiteitskaart met afgiftedatum 13 maart 2021 of later? Dan heeft uw identiteitskaart een inlogfunctie (eNIK). Daarmee kunt u met de DigiD app inloggen bij overheid, onderwijs, zorg of pensioenfonds. Hoe het werkt leest u op www.digid.nl.