De gemeente wil graag dat inwoners van Het Hogeland snel en betrouwbaar internet kunnen krijgen.
Op deze pagina vertellen we daar meer over.

Waarom glasvezel?

Een betrouwbare en snelle verbinding met internet is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. Internet verbindt inwoners met elkaar en de rest van de wereld. Dingen als werk, zorg en onderwijs worden steeds vaker online gedaan en aangeboden. Er is ook snel internet via de kabel of telefoonlijn. Maar alleen met glasvezel gaat uploaden net zo snel als downloaden. Daarnaast kan glasvezel snelheden aan tot wel 8GB. Daarmee is glasvezel veel sneller dan de kabel of de telefoonlijn. Voor bedrijven is snel internet erg belangrijk voor het verkopen van producten en diensten. Ook zijn er ondernemers die naar Het Hogeland willen verhuizen voor de rust en de ruimte en tegelijk vanuit huis willen werken. Zonder snel internet zullen zij niet snel naar Het Hogeland komen.

Legt de gemeente zelf glasvezel aan?

Nee, alleen bedrijven leggen glasvezel aan. Ze moeten hiervoor wel toestemming krijgen van ons. Eerder dachten bedrijven dat ze geen winst konden maken met het aanleggen van glasvezel in Het Hogeland. Op dit moment verwachten bedrijven wel winst te kunnen maken. Dat geeft onze inwoners en bedrijven de kans om een aansluiting op glasvezel te nemen.

Welke bedrijven leggen glasvezel aan?

In Het Hogeland leggen de bedrijven Delta Fiber Netwerk en ViberQ glasvezel aan. Dat doen zij bij bestaande woningen in de bebouwde kom. Bij nieuwbouwwoningen legt ook KPN glasvezel aan. ViberQ is in 2023 failliet gegaan.

Regels en wetten

Bedrijven mogen alleen glasvezel aanleggen als zij hiervoor toestemming hebben van de gemeente. En ze moeten zich houden aan de regels die hiervoor gelden. Kijk bij "Werk aan kabels en leidingen" voor meer informatie hierover. De kabelaar moet alles in de openbare ruimte in dezelfde staat terugbrengen als het was. Daar controleert de gemeente op. De kabelaars willen hun netwerken niet gecombineerd aanleggen. De gemeente moet daarom de Telecommunicatiewet volgen en toestaan dat de verschillende aanbieders hun eigen netwerk aanleggen.

Vraag om een identiteitsbewijs

Komt er een glasvezelaanbieder bij je thuis? Vraag dan naar een identiteitsbewijs. Laat de medewerker niet binnen als die zich niet kan identificeren.

ViberQ failliet

Maandag 14 augustus 2023 werd bekend dat glasvezelleverancier ViberQ failliet is. ViberQ was ook in Het Hogeland bezig met de aanleg van glasvezel. Ben je al aangesloten op het glasvezel van ViberQ? Dan kun je gewoon gebruik blijven maken van deze diensten. Daaraan verandert niets. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe en wanneer de aanleg van glasvezel verder gaat. De curator gaat er wel van uit dat ViberQ wordt overgenomen en dat de aanleg van glasvezel dus door gaat. Zodra er meer bekend is lees je dat op deze website.

Hoe krijg ik glasvezel?

Kijk daarvoor op de websites van Delta Fiber Netwerk of Glaspoort. Ook voor vragen over de aanleg van glasvezel kun je daar terecht. Bijvoorbeeld over de planning en de mogelijke overlast.

Klachten over verkoop

Bedrijven die nieuwe klanten proberen te krijgen moeten dat netjes doen. Zij mogen niemand misleiden of op een vervelende manier iets proberen te verkopen. Heb je klachten over de verkoop van glasvezel? Geef dat dan door aan het bedrijf zelf of meld het via ACM ConsuWijzer.

Vragen over contracten

Moet ik aansluitkosten betalen en een abonnement afsluiten?

Tijdens de aanleg zijn er geen aansluitkosten en ook geen afnameplicht van diensten. Is het project inmiddels (bijna) afgerond, maar wil je alsnog een glasvezelaansluiting? Dan is een na-aansluiting mogelijk. In dat geval betaal je zelf de aansluitkosten en ben je verplicht om een abonnement af te sluiten bij een van de aangesloten providers. Voor meer informatie zie de sites van Delta Fiber Nederland en ViberQ.

Vragen over je contract?

Neem bij vragen of klachten over je glasvezelcontract contact op met het bedrijf waarmee het contract is afgesloten:

Schade aan stoep of weg

Is de stoep of weg niet netjes dichtgemaakt na het aanleggen van glasvezelkabel? Voor Delta Fiber kun je dat melden bij de aannemer via telefoonnummer 038 - 4431429 of afspraaktelecom@vangelder.com

Aardbevingsschade en glasvezel

Heb je een voordelige aanbieding gekregen voor glasvezel? Maar moet je langere tijd je huis uit door schade van aardbevingen? We adviseren dan om je alvast aan te melden en het abonnement in te laten gaan als je weer terug bent.

Meer informatie

Kijk voor informatie over de aanleg van glasvezel op de websites van de verschillende aanbieders. Heb je nog andere vragen? Stuur ons dan een bericht