De gemeente wil graag dat inwoners van Het Hogeland snel en betrouwbaar internet kunnen krijgen. Op deze pagina vertellen we daar meer over.

Waarom glasvezel?

Een betrouwbare en snelle verbinding met internet is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving van vandaag en morgen. Het internet verbindt inwoners met elkaar en de rest van de wereld. Daarnaast zullen werk, zorg en onderwijs steeds vaker online worden gedaan en aangeboden. 

Er is toch ook snel internet via de kabel of telefoonlijn?

Dat klopt, maar alleen met glasvezel gaat uploaden net zo snel als downloaden. Daarnaast kan glasvezel snelheden aan tot wel 8GB en is daarmee veel sneller dan de kabel of de telefoonlijn.

Ook voor bedrijven

Voor bedrijven is snel internet erg belangrijk voor het verkopen van hun producten en diensten. Ook zijn er ondernemers die naar Het Hogeland willen verhuizen voor de rust en de ruimte en tegelijk vanuit huis willen werken. Zonder snel internet zullen zij niet snel naar Het Hogeland komen.

Legt de gemeente zelf glasvezel aan?

Nee, alleen bedrijven leggen glasvezel aan. Ze moeten hiervoor wel toestemming krijgen van ons. Eerder dachten bedrijven dat ze geen winst konden maken met het aanleggen van glasvezel in Het Hogeland. Op dit moment verwachten bedrijven wel winst te kunnen maken. Dat geeft onze inwoners en bedrijven de kans om een aansluiting op glasvezel te nemen.

Welke bedrijven leggen glasvezel aan?

In Het Hogeland leggen de bedrijven Delta Fiber Netwerk en ViberQ glasvezel aan. Dat doen zij bij bestaande woningen in de bebouwde kom. Hiervoor hebben zij bij ons vergunningen aangevraagd. Bij nieuwbouwwoningen legt ook KPN glasvezel aan. Glaspoort (een samenwerking tussen KPN en ABP) wil ook glasvezel aanleggen binnen de bebouwde kom. We zijn bezig om met hen afspraken te maken. Glaspoort is al begonnen met woningen te bekijken in Uithuizen en Uithuizermeeden, Zandeweer en Eppenhuizen.

Afspraken

Wij hebben met Delta Fiber Netwerk en ViberQ aparte afspraken gemaakt. Dat is nodig omdat dit grote projecten zijn. Alle afspraken staan in een document dat we een convenant noemen. Het convenant is niet openbaar omdat er gevoelige informatie in staat. De afspraken gaan verder bijvoorbeeld over:

  • De hoogte van vergoedingen aan de gemeente.
  • Hoe diep gegraven mag worden.
  • Hoe je glasvezel veilig aanlegt.
  • Aansprakelijkheid

De kabelaar moet alles in de openbare ruimte in dezelfde staat terugbrengen als het was. Daar controleert de gemeente op. De kabelaars willen hun netwerken niet gecombineerd aanleggen. De gemeente moet daarom de Telecommunicatiewet volgen en toestaan dat de verschillende aanbieders hun eigen netwerk aanleggen.

En anderen dan?

We hebben ook gepraat met een bedrijf dat zich eerder had gemeld. Maar we konden het niet met elkaar eens worden over de voorwaarden. En daarvoor hadden we ook al afspraken gemaakt met een ander bedrijf voor het buitengebied. Als andere bedrijven ook glasvezel willen aanleggen in Het Hogeland, dan gaan we in gesprek over de voorwaarden. Zolang een bedrijf zich aan de voorwaarden houdt mag het glasvezel gaan aanleggen. Krijg je dus een aanbieding voor snel internet van een ander bedrijf? Dan kun je daar natuurlijk gebruik van maken.

Vraag om een identiteitsbewijs

Komt er een glasvezelaanbieder bij je thuis? Vraag gerust naar een identiteitsbewijs. Laat de medewerker niet binnen als die zich niet kan identificeren.

Hoe krijg ik glasvezel?

Kijk daarvoor op de websites van Delta Fiber Netwerk of ViberQ. Ook voor vragen over de aanleg van glasvezel kun je daar terecht. Bijvoorbeeld over de planning en de mogelijke overlast.

Klachten over verkoop

Bedrijven die nieuwe klanten proberen te krijgen moeten dat netjes doen. Zij mogen niemand misleiden of op een vervelende manier iets proberen te verkopen. Heb je klachten over de verkoop van glasvezel? Geef dat dan door aan het bedrijf zelf of meld het via ACM ConsuWijzer.

Vragen en klachten over contracten

Moet ik aansluitkosten betalen en een abonnement afsluiten?

Tijdens de aanleg zijn er geen aansluitkosten en ook geen afnameplicht van diensten. Is het project inmiddels (bijna) afgerond, maar wil je alsnog een glasvezelaansluiting? Dan is een na-aansluiting mogelijk. In dat geval betaal je zelf de aansluitkosten en ben je verplicht om een abonnement af te sluiten bij een van de aangesloten providers. Voor meer informatie zie de sites van Delta Fiber Nederland en ViberQ.

Vragen over je contract?

Neem bij vragen of klachten over je glasvezelcontract contact op met het bedrijf waarmee het contract is afgesloten:

Schade aan stoep of weg na aanleg

Is de stoep of weg niet netjes dichtgemaakt na het aanleggen van glasvezelkabel? Voor Delta Fiber kun je dat melden bij de aannemer via telefoonnummer 038 - 4431429 of afspraaktelecom@vangelder.com. Voor ViberQ kan dat via 070 - 250 5531 en de e-mailadressen baflo@viberq.nl of winsum@viberq.nl.

Glasvezel en schade door aardbevingen

Heb je een voordelige aanbieding gekregen voor glasvezel? Maar moet je langere tijd je huis uit door schade van aardbevingen? We adviseren dan om je alvast aan te melden en het abonnement in te laten gaan als je weer terug bent.

Meer informatie

Kijk voor informatie over de aanleg van glasvezel op de websites van de verschillende aanbieders. Heb je nog andere vragen? Stuur ons dan een bericht