Glasvezel in de gemeente Het Hogeland

De gemeente wil graag dat inwoners van Het Hogeland snel en betrouwbaar internet kunnen krijgen. Op deze pagina vertellen we daar meer over.

Waarom glasvezel?

Er is toch ook snel internet via de kabel of telefoonlijn? Dat klopt, maar alleen met glasvezel gaat uploaden net zo snel als downloaden. Dit is een groot voordeel als je thuis tegelijk online bent voor bijvoorbeeld werk of school. Maar ook voor medische apparatuur in de thuiszorg is zo’n snelle verbinding belangrijk. En volgens experts is glasvezel de beste techniek is voor snel internet, televisie en telefoon.

Ook voor bedrijven

Voor bedrijven is snel internet erg belangrijk voor het verkopen van hun producten en diensten. Ook zijn er ondernemers die naar Het Hogeland willen verhuizen voor de rust en de ruimte en tegelijk vanuit huis willen werken. Zonder snel internet zullen zij niet snel naar Het Hogeland komen.

Delta Fiber en ViberQ

Delta Fiber Netwerk heeft in het voorjaar van 2021 bij ons aangegeven dat ze glasvezel willen aanleggen in alle dorpen van de gemeente. We zijn toen met ze in gesprek gegaan over de voorwaarden. Toen we het daarover eens waren hebben we afspraken gemaakt.

Ook ViberQ heeft zich bij ons gemeld met plannen om glasvezel aan te leggen. Dit bedrijf heeft in verschillende dorpen in de gemeente al reclame gemaakt. Binnenkort presenteert ViberQ hun plannen aan ons. Als we het samen eens kunnen worden over de voorwaarden maken we ook met hen afspraken.

En anderen dan?

We hebben ook gepraat met een bedrijf dat zich eerder had gemeld. Maar we konden het niet met elkaar eens worden over de voorwaarden. En daarvoor hadden we ook al afspraken gemaakt met een ander bedrijf voor het buitengebied. Als andere bedrijven ook glasvezel willen aanleggen in Het Hogeland, dan gaan we graag het gesprek aan over de voorwaarden.

Zolang een bedrijf zich aan de voorwaarden houdt mag het glasvezel gaan aanleggen. Krijgt u dus een aanbieding voor snel internet van een ander bedrijf? Dan kunt u daar natuurlijk gebruik van maken.

Waarom afspraken?

Aparte afspraken met de gemeente zijn nodig, omdat dit grote projecten zijn. Voor het aanleggen van glasvezel zijn dat afspraken over bijvoorbeeld:

  • De hoogte van vergoedingen aan de gemeente.
  • Hoe diep gegraven mag worden.
  • Hoe je glasvezel veilig aanlegt.
  • Aansprakelijkheid.

Deze afspraken schrijven we op in een document. Dat noemen we een convenant.

Vergunning is verplicht

Bedrijven als Delta Fiber en ViberQ hebben wel altijd een vergunning nodig voor het aanleggen van glasvezel. Ze moeten dat aanvragen bij ons. De afspraken die in het convenant staan horen bij de vergunning.

Glasvezel en schade door aardbevingen

Heeft u een voordelige aanbieding gekregen voor glasvezel? Maar moet u langere tijd uw huis uit door schade van aardbevingen? We adviseren dan om u alvast aan te melden en het abonnement in te laten gaan als u weer terug bent.

Meer informatie

Kijk voor informatie over de aanleg van glasvezel op de websites van de verschillende aanbieders. Heeft u nog andere vragen? Stuur ons dan een bericht