Regels van de gemeente

Officiële regels van de gemeente noemen we ook wel beleid en verordeningen. Hierin staat per onderwerp hoe we dingen doen en waar je je aan moet houden. Alle regels van de gemeente staan op overheid.nl.

Algemene Plaatselijke Verordening

Dit zijn de bekendste regels van de gemeente. Er staat in hoe we samen de openbare ruimte veilig en netjes houden. En hoe we rekening houden met elkaar. De APV geldt voor alle inwoners, bedrijven en verenigingen in Het Hogeland. En ook voor bezoekers. Je kunt de Algemene Plaatselijke Verordening lezen op overheid.nl. Bel of mail ons als je een regel uit de APV niet goed begrijpt.

APV in eenvoudige taal

In de APV lees je de precieze juridische tekst die geldig is. Hieronder staan ​​een paar van de belangrijkste regels in eenvoudige taal.

Lachgas

Op openbare plekken mag je geen lachgas gebruiken. En bij evenementen mag je geen lachgas bij je hebben, verkopen of gebruiken. Dat geldt ook in een bar of kroeg. Doe je dat wel dan kun je een boete krijgen. Dit kan oplopen tot zo’n € 4.000. Bij het gebruik van lachgas kom je zuurstof tekort. Je kunt hoofdpijn krijgen en misselijk en duizelig worden. In het ergste geval krijg je een zenuwstoornis of bevriezen je longen. Op www.jouwggd.nl lees je meer over wat lachgas met je doet.

Loslopende honden

  • Je moet je hond binnen de bebouwde kom aan de lijn houden.
  • Honden mogen niet in speeltuinen en voetbalveldjes komen. En natuurlijk ook niet in gebieden waar een bord staat met ‘verboden voor honden’.
  • Buiten de bebouwde kom mag je hond loslopen. Maar je bent wel verantwoordelijk voor je hond. In natuurgebieden moet je hond aan de lijn.

Hondenpoep

Je moet de poep van je hond zelf opruimen. Neem bij het uitlaten iets mee waarmee je de poep kunt oprapen. Bijvoorbeeld poepzakjes. Gooi het zakje met poep in de dichtstbijzijnde prullenbak of gooi het thuis weg.

Gevaarlijke honden

Bijt je hond mensen of andere dieren? Dan kan de gemeente je verplichten om de hond altijd aangelijnd en met muilkorf uit te laten. Ook buiten de bebouwde kom. Plaats op je eigen terrein een omheining met een waarschuwingsbord bij de ingang. De brievenbus moet buiten de omheining staan. Heb je geen goede omheining? Dan moet de hond de muilkorf ook dragen op je eigen terrein.

Uitrit maken of veranderen

Wil je een uitrit maken of veranderen bij je huis, bedrijf of akker? Dan moet je eerst goedkeuring aanvragen bij de gemeente. Lees meer.

En verder

Er staan nog veel meer regels in de APV van de gemeente Het Hogeland. Over riolen, putten en houtopstanden. Over evenementen, parkeren en drankgebruik. Over snuffelmarkten. Over ballonnen. Over afsteken van vuurwerk. Enzovoort.

Wil je meer weten over onze Algemene Plaatselijke Verordening? Neem dan contact met ons op.