Welk afval waar

De bekendste soorten afval en de plekken waar u ze kwijt kunt. Ook geven we u tips voor het besparen en slimmer scheiden van afval.

Asbest of wat er op lijkt

Dit kunt u kwijt bij het afvalbrengstation in Usquert of Groningen. U mag maximaal 35 m2 asbest zelf inleveren. Is het meer? Dan moet een speciaal bedrijf dit doen.

Asbest is gevaarlijk. Daarom zijn er strenge regels voor het weghalen van asbest. Ook iets dat op asbest lijkt moet u volgens deze regels weghalen. Zoals bijvoorbeeld golfplaten.

Bladeren

In de herfst kunt u bladeren kwijt in een van de bladkorven in de buurt. En anders in uw gft-bak.

Bouw- en sloopafval

Dit afval moet u naar het afvalbrengstation in Usquert of Groningen brengen. Zit er asbest bij? Denk dan aan de regels voor het weghalen.

Elektrische apparaten

Alles met een stekker of batterij levert u apart in. Zo kunnen er weer nieuwe spullen van gemaakt worden. Breng grote apparaten gratis naar een van de gemeentewerven of afvalbrengstations. Of lever het in bij een winkel wanneer u een nieuw apparaat koopt. Voor kleine apparaten staan er vaak inleverbakken in supermarkten en bouwmarkten.

Werkt het apparaat nog goed? Of kan het makkelijk gemaakt worden? Breng het naar de kringloopwinkel of naar Repair Café Het Hogeland in Winsum. Zo maakt u iemand anders er misschien blij mee.

Frituurvet en bakolie

Breng dit naar een inleverpunt zoals bijvoorbeeld een supermarkt. Dan kan er later biobrandstof van gemaakt worden. Geen inleverpunt in de buurt? Breng het dan naar de gemeentewerf in Bedum of Leens. Of anders naar het afvalbrengstation in Usquert of Groningen

Doe het vet of de olie altijd in een dichte verpakking. Zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop. Spoel olie en vet niet door de gootsteen, want dan raakt de afvoer verstopt.

Glas

Er staan 37 glasbakken in de gemeente. Hier kunt u lege glazen potten en flessen in kwijt. Dat mag met deksel en restjes. Sorteer het glas op kleur zodat er goed nieuw glas van gemaakt kan worden.

Glasplaten kunt u gratis inleveren bij de gemeentewerf in Bedum of Leens.

Groente-, fruit- en tuinafval

Doe alle etensresten en fijn snoeiafval in de groene gft-bak. Daar wordt groen gas en compost van gemaakt. Snoeihout is te groot voor de gft-bak.

Maak zelf compost

Wilt u zelf compost maken voor de eigen tuin? Gebruik dan geen gekookte etensresten. Want een eigen composthoop werkt anders dan die van het afvalbedrijf. Voor € 15,- kunt u een compostvat kopen bij het afvalbrengstation in Usquert

Koop een kleine gft-bak

Gebruik in huis een aparte kleine bak voor gft-afval. En leeg die het liefst elke dag in de grote gft-bak. Zo gaat het niet stinken in huis. En het het scheiden van etensresten gaat zo een stuk makkelijker.

Gebruik de extra ophaalrondes gft

Van april tot november kunt u de gft-bak elke week door ons laten legen. Dit is een gratis service. Vanaf april kunt u zich aanmelden voor een extra ophaalronde gft-afval.

Grofvuil

Dit is afval dat te groot is voor de vuilniszak. Grofvuil mag u 4x per jaar gratis brengen. Dit mag naar een van de afvalbrengstations of naar de gemeentewerf in Leens. Per keer mag het niet meer zijn dan een volle kofferbak of aanhanger met 2 wielen.

Ook kunt u grofvuil laten ophalen door ons. Dit gaat op afspraak en tegen betaling.

Klein chemisch afval

Dit is afval waar stoffen in zitten die slecht zijn voor de gezondheid en de natuur. Denk aan verf, medicijnen, lampen en batterijen. Breng dit voor de veiligheid daarom apart weg. U kunt het gratis inleveren bij een van de gemeentewerven. Of breng het naar een van de afvalbrengstations.

Twijfelt u of iets klein chemisch afval is? Kijk dan op de website van Milieu Centraal. Of neem het voor de zekerheid mee naar het inleverpunt en vraag advies.

Kleren, stoffen en schoenen

Er staan 28 kledingbakken in de gemeente. Hierin kunt u schone kleren en schoenen kwijt. Ook schone knuffels, gordijnen en doeken mogen erin. Zelfs als het kapot is. Doe alles in dichte zakken en bind paren schoenen samen. Alleen zo kan het goed opnieuw gebruikt worden.

Luiers en luierbroekjes

Dit hoort in de grijze afvalbak. Het afvalbedrijf haalt de luiers in de fabriek uit elkaar. Ze maken er weer andere spullen en groen gas van. Er staan geen aparte verzamelbakken voor luiers van de gemeente in de buurt.

Gebruikt u op advies van de dokter luierbroekjes of verbanden? En zorgt dat voor veel extra afval? Vraag dan een medische afvalbak aan. Dit kost niets extra.

Meubels en spullen

Spullen die nog goed te gebruiken zijn kunt u op veel plekken kwijt. Denk bijvoorbeeld aan kringloopwinkels, Facebook, een buurtappgroep of Marktplaats. Of geef het weg aan een goed doel.

Is iets kapot, maar kan het gemaakt worden? Breng het dan naar Repair Café Het Hogeland in Winsum. 

Oud papier

Vaak haalt een school of vereniging in het dorp oud papier bij u op. U kunt het ook altijd naar het afvalbrengstation in Usquert of Groningen brengen. Door papier apart te houden heeft u meer ruimte in uw grijze afvalbak. En het kan weer opnieuw gebruikt worden.

Plastic verpakkingen

Dit mag allemaal in de grijze bak. Plastic wordt achteraf door het afvalbedrijf uit het restafval gehaald. Deze manier blijkt beter te werken dan een aparte bak voor plastic. En het scheelt weer een ophaaldag.

Restafval

Al het afval wat u niet apart kwijt kunt mag in de grijze bak. Dus ook luiers, plastic, metaal en drinkpakken. Dit restafval wordt later door het afvalbedrijf gescheiden. Dit gaat beter dan vooraf zelf scheiden. Wat er na het scheiden overblijft kan niet meer worden gebruikt en wordt verbrand.

Bespaar geld met een volle bak

Maak de grijze bak helemaal vol met alleen maar restafval. Zet de bak daarna pas aan de weg. Zo kunt u geld besparen, want u betaalt voor elke kilo en voor elke ophaalronde.

Tips voor minder restafval

  • Lever papier, glas, apparaten en kleren altijd apart in.
  • Maak plastic flessen en drinkpakken zo plat mogelijk.
  • Doe al het gft-afval in de groene bak. Ook alle etensresten.
  • Geef goede gebruikte spullen door aan anderen.
  • Hou altijd een boodschappentas bij de hand.
  • Meer tips op de website van Milieu Centraal

Snoeihout

Takken en boomstronken mag u 4x per jaar gratis brengen naar het afvalbrengstation in Usquert of Groningen. U kunt het ook kwijt bij de gemeentewerf in Leens. Per keer mag het niet meer zijn dan een volle kofferbak of aanhanger met 2 wielen.

Ook kunt u snoeihout laten ophalen door ons. Dit gaat op afspraak en tegen betaling.