De bekendste soorten afval en de plekken waar je ze kwijt kunt. Als het geld kost staat dat er bij. Ook geven we je tips voor het besparen en scheiden van afval.

Asbest of wat er op lijkt

Asbest is gevaarlijk. Weghalen en inleveren mag niet zomaar. Zo moet je altijd eerst de sloop van asbest melden. Dat geldt ook voor iets dat op asbest lijkt. Zoals bijvoorbeeld golfplaten. Als de melding akkoord is krijg je een brief van ons.

Daarna mag je het asbest samen met de brief gratis inleveren bij de milieustraat in Usquert of Groningen. Je mag maximaal 35 m2 asbest zelf inleveren. Verpak het altijd dubbel in plastic en plak er asbeststickers op. Plastic en stickers zijn gratis af te halen bij de milieustraten.

Is er meer dan 35m2 asbest? Dan moet je dit door een speciaal bedrijf laten weghalen.

Autobanden

Dit kun je kwijt bij de milieustraat in Usquert of Groningen. Je mag maximaal 5 banden zonder velg gratis inleveren. Voor banden met velg betaal je ongeveer € 0,32 per kilo.

Bladeren

In de herfst kun je bladeren kwijt in een van de bladkorven in de buurt. En anders in je gft-bak.

Bouw- en sloopafval en puin

Dit afval kun je voor ongeveer € 0,09 per kilo inleveren bij de milieustraat in Usquert of Groningen. Voor dakbedekking (bitumen) betaal je € 0,33 per kilo. Zit er asbest bij? Denk dan aan de regels voor het weghalen. Bouw- en sloopafval telt niet mee als grofvuil.

Buxus snoeiafval en dode buxusstruiken

Buxus snoeiafval en dode buxusstruiken mogen (kleingemaakt) in de groene container en/of ingeleverd worden op de milieustraat in Usquert. De ophaalroute voor snoeiafval neemt het niet mee. Dit om eventuele verspreiding van de buxusmot te voorkomen.

Dode dieren

Je overleden huisdier brengt u naar de dierenarts, een dierenbegraafplaats of een dierencrematorium. Begraven in eigen tuin mag ook, maar dan wel minimaal 75 cm diep. Je dode hobbydieren of landbouwdieren kun je het beste laten ophalen door het bedrijf Rendac. Een dood dier mag nooit in de afvalbak.

Heb je ergens onderweg een dood dier gevonden? Dan kun je dat melden.

Elektrische apparaten

Alles met een stekker of batterij lever je apart in. Zo kunnen er weer nieuwe spullen van gemaakt worden. Breng grote apparaten gratis naar een van de milieustraten. Of lever het in bij een winkel wanneer u een nieuw apparaat koopt. Voor kleine apparaten staan er vaak inleverbakken in supermarkten en bouwmarkten.

Werkt het apparaat nog goed? Of kan het makkelijk gemaakt worden? Breng het naar de kringloopwinkel of naar Repair Café Het Hogeland in Winsum. Zo maak je iemand anders er misschien blij mee.

Frituurvet en bakolie

Breng dit naar een inleverpunt zoals bijvoorbeeld een supermarkt. Dan kan er later biobrandstof van gemaakt worden. Geen inleverpunt in de buurt? Breng het dan naar de milieustraat in Usquert of Groningen

Doe het vet of de olie altijd in een dichte verpakking. Zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop. Spoel olie en vet niet door de gootsteen, want dan raakt de afvoer verstopt.

Glas

Overal staan glasbakken in de gemeente. Hier kun je lege glazen potten en flessen in kwijt. Dat mag met deksel en restjes. Sorteer het glas op kleur zodat er goed nieuw glas van gemaakt kan worden.

Glasplaten en spiegels kun je gratis inleveren bij een van de milieustraten in Usquert of Groningen.

Groente-, fruit- en tuinafval

Een flink deel van ons afval is gft-afval. Alle etensresten en fijn snoeiafval mag in de groene container. Daar wordt groen gas en compost van gemaakt. Milieu Centraal heeft een uitgebreide gft-lijst waar op staat wat wel en niet in de groene bak hoort. Je moet snoeihout altijd apart inleveren omdat het te groot is voor de groene bak.

Maak zelf compost

Wil je zelf compost maken voor de eigen tuin? Gebruik dan geen gekookte etensresten. Want een eigen composthoop werkt anders dan die van het afvalbedrijf. 

Koop een kleine gft-bak

Gebruik in huis een aparte kleine bak voor gft-afval. En leeg die het liefst elke dag in de grote gft-bak. Zo gaat het niet stinken in huis. En het het scheiden van etensresten gaat zo een stuk makkelijker.

Graszoden en grond

Dit mag niet in de afvalbak, maar moet je inleveren bij een de milieustraten. Dat kost € 0,014 per kilo.

Grofvuil

Dit is restafval dat te groot is voor de vuilniszak. Maar bouw- en sloopafval valt er niet onder.

Grofvuil kun je 2 keer per jaar gratis kwijt bij de milieustraat in Usquert of Groningen. Per keer mag je maximaal een volle kofferbak of een volle aanhanger met 2 wielen brengen. Heb je meer grofvuil? Of kom je vaker dan 2 keer per jaar? Dan betaal je ongeveer € 0,09 per kilo. Behalve voor oud ijzer. Dat is altijd gratis.

Ook kun je grofvuil laten ophalen door ons. Dit gaat op afspraak en tegen betaling.

Klein chemisch afval

Dit is afval waar stoffen in zitten die slecht zijn voor de gezondheid en de natuur. Denk aan verf, medicijnen, lampen en batterijen. Breng dit voor de veiligheid daarom apart weg. Je kunt het gratis kwijt bij een van de brengpunten voor klein chemisch afval.

Twijfel je of iets klein chemisch afval is? Kijk dan op de website van Milieu Centraal. Of neem het voor de zekerheid mee naar het inleverpunt en vraag advies.

Kleren, stoffen en schoenen

Overal staan kledingbakken in de gemeente. Hierin kun je schone kleren en schoenen kwijt. Ook schone knuffels, gordijnen en doeken mogen erin. Zelfs als het kapot is. Doe alles in dichte zakken en bind paren schoenen samen. Alleen zo kan het goed opnieuw gebruikt worden.

Luiers en luierbroekjes

Dit hoort in de grijze afvalbak. Het afvalbedrijf haalt de luiers in de fabriek uit elkaar. Ze maken er weer andere spullen en groen gas van. Er staan geen aparte verzamelbakken voor luiers van de gemeente in de buurt.

Gebruik je op advies van de dokter luierbroekjes of verbanden? En zorgt dat voor veel extra afval? Vraag dan een medische afvalbak aan. Dit kost niets extra.

Meubels en spullen

Spullen die nog goed te gebruiken zijn kunt u op veel plekken kwijt. Denk bijvoorbeeld aan kringloopwinkels, Facebook, een buurtappgroep of Marktplaats. Of geef het weg aan een goed doel.

Is iets kapot, maar kan het gemaakt worden? Breng het dan naar Repair Café Het Hogeland in Winsum. 

Oud papier

Vaak haalt een school of vereniging in het dorp oud papier bij jou op. Je kunt het ook altijd naar de milieustraat in Usquert of Groningen brengen. Door papier apart te houden heb je meer ruimte in je grijze afvalbak. En het kan weer opnieuw gebruikt worden.

Plastic verpakkingen

Dit mag allemaal in de grijze bak. Plastic wordt achteraf door het afvalbedrijf uit het restafval gehaald. Deze manier blijkt beter te werken dan een aparte bak voor plastic. En het scheelt weer een ophaaldag.

Tips voor minder plastic afval

Lever plastic flessen met statiegeld altijd in bij de supermarkt. En probeer zo weinig mogelijk producten in plastic te kopen. Kies in de winkel bijvoorbeeld voor:

  • producten zonder verpakking
  • een navulverpakking of grootverpakking
  • een verpakking van papier of glas

Restafval

Al het afval wat je niet apart kwijt kunt mag in de grijze bak. Dus ook luiers, plastic, metaal en drinkpakken. Dit restafval wordt later door het afvalbedrijf gescheiden. Dit gaat beter dan vooraf zelf scheiden. Wat er na het scheiden overblijft kan niet meer worden gebruikt en wordt verbrand.

Bespaar geld met een volle bak

Maak de grijze bak helemaal vol met alleen maar restafval. Zet de bak daarna pas aan de weg. Zo kun je geld besparen, want je betaalt voor elke kilo en voor elke ophaalronde.

Tips voor minder restafval

  • Lever papier, glas, apparaten en kleren altijd apart in.
  • Maak plastic verpakkingen en drinkpakken zo plat mogelijk.
  • Doe al het gft-afval in de groene bak. Ook alle etensresten.
  • Geef goede gebruikte spullen door aan anderen.
  • Hou altijd een boodschappentas bij de hand.
  • Meer tips voor minder afval van Milieu Centraal

Snoeihout

Takken en boomstronken kun je 4 keer per jaar gratis kwijt bij de milieustraat in Usquert of Groningen. Per keer mag je maximaal een volle kofferbak of een volle aanhanger met 2 wielen brengen. Heb je meer snoeihout? Of kom je vaker dan 4 keer per jaar? Dan betaal je ongeveer € 0,04 per kilo.

Ook kun je snoeihout laten ophalen door ons. Dit gaat op afspraak en tegen betaling.