Aan Aak, Snik en Tjalk in de wijk Menkema worden 91 woningen van woningstichting Goud Wonen gesloopt en opnieuw gebouwd. Dat gebeurt midden 2024.

Over de nieuwbouw

Van de 91 woningen worden 85 teruggebouwd in de wijk. De andere 6 komen op een andere plek in Uithuizen. Dit gebeurt in 2 fasen.

  • Fase 2a: Snik en Tjalk. Hier worden 51 woningen gesloopt en 48 teruggebouwd.
  • Fase 2b: Tjalk en Aak. Hier worden 40 woningen gesloopt en 37 teruggebouwd.

We hebben tijdelijke woningen gebouwd waar mensen kunnen wonen tijdens de sloop en nieuwbouw van hun huis.

De Snik tijdelijk dicht

De Snik is vanaf 6 januari 2025 langere tijd gesloten. Dit is nodig voor werk aan de riolering en voor de nieuwe inrichting van de wijk. Lees meer.

Planning fase 2a

  • Zomer 2024
    Verhuizen naar tijdelijke woning.
  • Najaar 2024
    Sloop van de woningen.
  • Begin 2025
    We maken de grond klaar voor bouwen.
  • Augustus 2025 - eind mei 2026
    Nieuwbouw.
  • Zomer 2026
    We maken het gebied klaar om te wonen. De bewoners verhuizen terug.

Planning fase 2b

  • Najaar 2026
    Sloop van de huizen
  • Zomer 2028
    Nieuwe huizen klaar

Inrichting nieuwe wijk

Tegelijk met de sloop en nieuwbouw van huizen gaan we de leefomgeving vernieuwen en verduurzamen. Er komt veel ruimte bij voor spelen en ontmoeten. Met veel groen en meer ruimte tussen de woningen. In het stedenbouwkundig plan (link gaat naar het landelijke omgevingsloket) zie je hoe de nieuwe wijk eruit komt te zien. Het gaat dan vooral over de openbare ruimte, het groen, de wegen en de nieuwbouwplekken.

Extra weg

Inwoners van de wijk Menkema willen graag dat de wijk makkelijker bereikbaar wordt. Daarom maken we aan de noordkant van de wijk een extra wegaansluiting op de Snik. De weg kan ook tijdelijk gebruikt worden voor bouwverkeer.

Overlast kleiner maken

We doen er alles aan om de overlast tijdens het werk zo klein mogelijk te houden. Bij alle mogelijke risico's maken we afspraken om de kans hierop te verkleinen. Bijvoorbeeld:

  1. Door bouwverkeer ontstaan gevaarlijke situaties voor bewoners, vooral voor kinderen.
    • Maatregelen: We zorgen voor een veilige toegang tot de school. Voetgangersstroken geven we duidelijk aan.
  2. Sloop- en bouwwerkzaamheden zorgen voor overlast voor inwoners.
    • Maatregelen: We werken met sloop- en bouwmethoden die zorgen voor minder stof, geur en trillingen. We werken van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur.
  3. Bewoners krijgen te weinig informatie en voelen zich niet voldoende betrokken bij het proces.
    • Maatregelen: We informeren de inwoners direct bij bijzonderheden. Bijvoorbeeld bij tijdelijke afzettingen, extra lawaai en werk met groot materieel. Ideeën van inwoners over het bereikbaar, leefbaar en veilig houden van het dorp nemen we mee in de plannen. Heb jij ook ideeën hierover? Deel ze met de toezichthouder.
  4. De openbare weg wordt geblokkeerd door sloop- en bouwverkeer
    • Maatregelen: We spreken af met de aannemers dat bouwbusjes op de bouwplaats geparkeerd worden. Het bouwverkeer rijdt zo min mogelijk achteruit en maakt gebruik van de aangegeven bouwroutes. Tijdens fase 1 rijdt bouwverkeer vanaf de Snik de bouwplaats op. Bouwverkeer over de Heerdweg is niet toegestaan.
  5. Door sloop- en bouwwerk ontstaat schade aan eigendommen.
    • Maatregelen: We gebruiken boorpalen en schroefpalen in plaats van heipalen. We zorgen voor een goede verdeling van de druk op de bodem. Bijvoorbeeld als we een bouwkraan gebruiken.

Verkeer tijdens sloop en bouw

  • Bouwverkeer gaat in fase 2a via de J.F. Kennedylaan, Havenweg, Dingeweg, Menkemaweg, N999 en de N363. En gaat alleen via de Snik het bouwterrein op. Op de bouwplaats is ruimte om te keren.
  • Autoverkeer kan via de Heerdweg. Fietsers en voetgangers kunnen via de Heerdweg en Treubweg.
  • De nieuwe wegaansluiting aan de Snik wordt eerst alleen door het bouwverkeer gebruikt. Later gaat deze weg open voor al het verkeer.

BLVC-W-plan

Alle afspraken en maatregelen tussen opdrachtgevers, bouwers en bewoners staan in een BLVC-W-plan (over bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid, communicatie en welzijn). We bespreken dit plan tijdens bewonersbijeenkomsten. Zo houden we overlast door werkzaamheden zo klein mogelijk. Meer over het BLVC-W-plan

Bewonersbijeenkomsten

Bij de vernieuwing betrekken we de bewoners en omwonenden zoveel mogelijk. Dat doen we bijvoorbeeld met bewonersbijeenkomsten. De verslagen vind je op deze pagina. Daarin lees je ook de vragen van de inwoners en onze antwoorden daarop.

Nieuwsbrief

Laatst uitgekomen nieuwsflits Versterking wijk Menkema: Nieuwsflits 6 - januari 2024

Meer informatie

WhatsApp

Je kunt dit project ook volgen via WhatsApp. Druk in WhatsApp op het belletje rechts bovenaan om meldingen te ontvangen. Naar WhatsApp-kanaal Versterking Menkema

Vragen

Waar moet je zijn bij vragen of problemen? Kijk op de contactpagina.