Startgebied Oosternieland

Woon je in Oosternieland en heb je schade of andere problemen door aardbevingen? Of vragen over versterking of verduurzaming? Dan kun je een contactpersoon krijgen die met jou bekijkt wat je nodig hebt. Samen maken jullie een plan hoe het vervolg eruitziet.

Startgebied

In verschillende startgebieden werken Nationaal Coördinator Groningen, Instituut Mijnbouwschade Groningen en Mensenwerk Hogeland samen aan versterking, schadeherstel, verduurzaming en de aanpak van sociale problemen. Oosternieland is 1 van deze startgebieden. Met deze samenwerking geven we vorm aan het programma Nij Begun. Nij Begun is de reactie van de overheid op de schade die 60 jaar gaswinning heeft gebracht voor inwoners van Groningen en Drenthe. Er staan 50 maatregelen in om schade te repareren, woningen te versterken en de ereschuld aan de regio in te lossen.

Deur-tot-deur aanpak

We werken volgens de zogenaamde deur-tot-deuraanpak. We komen persoonlijk bij je langs. Dit betekent niet dat alles kan. Maar wel dat we naar je luisteren, je betrekken en samen met jou nadenken over wat wel kan. Natuurlijk kies je zelf uit de mogelijkheden.

Zo werkt het

Woon je in Oosternieland en heb je vragen over schade, versterking of verduurzaming? Of zit je met zorgen over je persoonlijke situatie? Dan komt er als je dat wilt een contactpersoon bij je langs. Samen kijken jullie wat voor jou de beste oplossing is binnen de regels en mogelijkheden die er zijn. Is er extra vakkennis nodig? Dan zorgt je contactpersoon ervoor dat de juiste persoon contact met je opneemt. Zo hoef je niet zelf alle organisaties af te gaan maar heb je 1 aanspreekpunt.

Op 25 september 2024 was er een bewonersavond in Oosternieland. Met degenen die dat willen plannen we een deur-tot-deurgesprek in. Je contactpersoon komt bij je thuis om met je te bespreken waar je behoefte aan hebt. Het vervolg zal voor iedereen persoonlijk en dus anders zijn. Hoe dat er voor jouw situatie uitziet overleg je met je contactpersoon.

  • Stap 1: Bewonersavond, deur-tot-deur gesprek, terugkoppeling gesprek en vervolgafspraken met jouw contactpersoon
  • Stap 2: Jouw persoonlijke plan uitwerken
  • Stap 3: Het plan uitvoeren

Vragen?

Hier kun je ze stellen:

  • Tijdens het wekelijkse inloopspreekuur in het Dörpshoes. Dit is op wisselende dagen zodat iedereen de kans heeft om er naartoe te gaan. Kijk op https://oosternieland.nl/events/ wanneer het is. Of vraag je contactpersoon.
  • Natuurlijk kun je je vragen ook stellen aan jouw contactpersoon.
  • Ben je de gegevens van jouw contactpersoon kwijt? Of heb je nog geen contactpersoon en wil je graag meer informatie? Mail dan naar aardbevingen@hethogeland.nl.

Waarom in Oosternieland

Oosternieland is een klein en hecht dorp dat volledig binnen het versterkingsgebied valt. Daarom komt iedereen in aanmerking voor 100% vergoeding voor isolatie- en ventilatiemaatregelen (maatregel 29 van Nij Begun). Daarnaast wordt een aantal huizen versterkt en is er veel aardbevingsschade gemeld. Met deze aanpak proberen we het werk rondom versterken, schadeherstel en verduurzaming goed op elkaar af te stemmen.

Samen met de bewoners. Ervaringen delen

Met deze aanpak kunnen organisaties leren van inwoners en andersom. We doen ervaring op en verbeteren de aanpak waar nodig. Heb je suggesties? Vertel dat dan aan jouw contactpersoon of tijdens het wekelijkse inloopspreekuur.

Ik heb al een contactpersoon van het IMG

Als je al een contactpersoon hebt vanuit Instituut Mijnbouwschade Groningen dan blijft deze je contactpersoon voor de regelingen van het IMG. Deze aanpak voor startgebied Oosternieland verandert daar niets aan.

Je hebt bijvoorbeeld eerder al aardbevingsschade gemeld bij het IMG. Of een aanvullende vaste vergoeding (AVV) of duurzaam herstel aangevraagd. Wij proberen dan de werkzaamheden vanuit de regelingen van het IMG zoveel mogelijk te combineren met schadeherstel, verduurzaming en eventuele versterking. Zo hoef je maar één keer werkzaamheden te laten uitvoeren. Duurzaam Herstel kent wel een andere planning. Misschien moeten de andere werkzaamheden bij die planning aansluiten. Dit gebeurt altijd in overleg met jou.

Versterking (NCG)

Woningen in het aardbevingsgebied die versterkt moeten worden vallen onder het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Eigenaren van die woningen zijn hierover geïnformeerd. Als je geen bericht hebt ontvangen, valt je woning waarschijnlijk niet onder het versterkingsprogramma. Voor meer informatie kun je contact opnemen met NCG of je met je contactpersoon

Welke regelingen zijn er?

Persoonlijke regelingen

Er zijn verschillende regelingen waar je misschien gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld de isolatiesubsidie vanuit het programma Nij Begun. In Oosternieland dekt deze subsidie tot 100% van de isolatiekosten met een maximum van € 40.000,--. Op Aardbevingen/subsidies en regelingen staat een overzicht van welke persoonlijke regelingen er zijn. Je contactpersoon kan je helpen om te bepalen wat voor jouw situatie van toepassing is.

Plannen voor het dorp

Het Programma Aanlanding Wind Op Zee (PAWOZ) biedt ondersteuning voor projecten die gaan over het hele dorp. Voor meer informatie kijk op hethogeland.nl/eemshavenplus.


Betrokken organisaties startgebied Oosternieland