Inburgeren in Het Hogeland
Kom je vanuit het buitenland in Nederland wonen? Dan moet je meestal inburgeren. Daardoor leer je over de Nederlandse taal en cultuur. Meestal moet je ook examens halen. De gemeente helpt je om je inburgering te regelen.
Welkom in gemeente Het Hogeland
We hopen dat je je snel thuis voelt. En dat je mee kunt doen met de andere inwoners. Daarom is het belangrijk dat je inburgert. Tijdens het inburgeren leer je hoe Nederlanders wonen en werken en maak je kennis met de Nederlandse cultuur.
Zo werkt het
Als je moet inburgeren krijg je een brief van DUO. Dat is de uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs in Nederland. In de brief staat vanaf welke datum je moet inburgeren. Je hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dat gaat zo:
1. Welkom
Je gaat wonen in gemeente Het Hogeland. Je krijgt een uitnodiging voor een gesprek met Vluchtelingenwerk. Zij gaan jou en je gezin helpen om zelfstandig te blijven wonen en mee te kunnen doen in de samenleving. Vluchtelingenwerk is 18 maanden betrokken bij alles wat in de maatschappij speelt (zorg en school regelen, sporten, helpen met post).
2. Brede intake
- Je hebt een gesprek bij de gemeente.
- Je maakt een leerbaarheidstoets. Dan weet je welk taalniveau je hebt.
- De gemeente maakt samen met jou een plan inburgering en participatie (PIP).
3. PIP (plan inburgering en participatie)
- In het PIP staat welke leerroute je moet volgen. Welke routes er zijn lees je hierna. Het PIP is klaar binnen 10 weken nadat je bent komen wonen in de gemeente Het Hogeland.
- De B1 route
Voor taal en (vrijwilligers)werk. Je spreekt en schrijft binnen 3 jaar de Nederlandse taal op niveau B1. Tegelijk kun je meedoen door (vrijwilligers)werk. - De onderwijsroute
Vooral voor jongeren. Je leert de Nederlandse taal op niveau B1 of hoger. Ook word je voorbereid op het volgen van een mbo-, hbo- of universitaire opleiding. - De Z-route
Als route 1 en 2 te moeilijk is. Vooral voor taal en (vrijwilligers)werk (800 uur). Je leert de Nederlandse taal op een lager niveau (A1-niveau). Je wordt voorbereid om mee te doen in de Nederlandse samenleving.
- De B1 route
4. Taallessen en kennismaken Nederlandse maatschappij
- Je leert Nederlands.
- Je volgt je participatieverklaring-traject (PVT).
- Je volgt de module Arbeidsmarkt en Participatie.
- Je doet (vrijwilligers)werk.
5. Regelmatig contact met regievoerder van de gemeente
- Je praat over hoe het met jou gaat en over wat wel/niet goed gaat.
- Als je een vraag hebt over jouw inburgering praat je met jouw regievoerder van de gemeente.
6. Je kunt het zelf
- Je hebt je inburgeringsdiploma of certificaat gehaald. Hierover lees je meer op inburgeren.nl/examendoen.
- Je weet waar je om hulp kan vragen over school, werk, administratie, het gezin of je gezondheid.
- Jouw inburgering is succesvol afgerond.
Wanneer verplicht?
Je kunt vrijwillig inburgeren. Maar je bent verplicht om in te burgeren als je:
- niet de Nederlandse nationaliteit hebt
- uit een land komt buiten de Europese Unie (behalve Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland)
- tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd bent
- minder dan 8 jaar in Nederland woonde toen je leerplichtig was
Bekijk op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in welke situaties je niet hoeft in te burgeren.
Verblijfsvergunning
- Heb je je verblijfsvergunning na 1 januari 2022 gekregen? DUO stuurt je een brief waarin staat of je moet inburgeren en vanaf welke datum.
- Heb je je verblijfsvergunning tussen 2013 en 2022 gekregen? En moet je verplicht inburgeren? Ook dan krijg je een brief van de DUO. In die brief staat de startdatum voor de inburgering.
- Heb je je verblijfsvergunning vóór 2013 gekregen? En heb je je inburgeringsexamen nog niet gehaald? Dan krijg je een brief van de gemeente. In die brief staat wanneer je het inburgeringsexamen moet halen.
Video
Bekijk de stappen die je moet nemen als je als asielstatushouder gaat inburgeren.
Gezinsmigranten
Ben je naar Nederland gekomen om bij je partner (of ander familielid) te gaan wonen en heb je zelf geen vluchtelingenstatus? Dan ben je een gezinsmigrant. Als gezinsmigrant moet je verplicht inburgeren. Je krijgt daarover een brief van de DUO. Daarna krijg je een uitnodiging van de gemeente voor een informatiebijeenkomst. Je krijgt dan ook een contactpersoon toegewezen. Met deze contactpersoon stel je samen een Plan Inburgering en Participatie (PIP) op. Met de ondertekening van het PIP start de inburgeringstermijn.
Video
Bekijk de stappen die je moet nemen als je als gezinsmigrant gaat inburgeren.
Nederlander worden
Sta je bij de gemeente Het Hogeland ingeschreven? En wil je de Nederlandse nationaliteit aanvragen? Dan kun je optie of naturalisatie aanvragen. Lees meer.
Vragen?
Mail naar inburgering@hethogeland.nl. We helpen je graag!
Meer lezen over inburgeren? Kijk op de website inburgeren.nl van DUO.