Vragen en antwoorden azc Bedum
Asielzoekerscentrum (azc)
Zijn het alleen gezinnen of ook alleenstaande mannen?
We weten nu nog niet welke vluchtelingen in 2029 hier onderdak gaan krijgen. Het zal een mix zijn van gezinnen, echtparen en alleenreizende gaande mannen en vrouwen, van jong tot oud.
De Spreidingswet wordt toch afgeschaft? Hoe zit het dan met dit azc?
Op dit moment is de Spreidingswet nog van kracht. Wij moeten 251 asielzoekers opvangen. We weten niet of en wanneer de wet wordt afgeschaft. Daarnaast vindt de gemeente het ook een morele plicht om andere gebieden en gemeentes te helpen bij de opvang van asielzoekers.
Integratie voor 350 mensen is lastiger dan voor bijvoorbeeld 100 mensen.
Zowel in Winsum als Uithuizen wonen er 250 bewoners van de noodlocaties. De integratie vindt daar plaats doordat inwoners van Winsum en Uithuizen onder andere Nederlands lessen geven, buddy’s zijn van gezinnen, samen feesten vieren en samen sporten. Tevens vindt integratie plaats door allerlei activiteiten die het COA initieert voor de bewoners in de dorpen. Zoals samen koken op de scholen, de wandelvierdaagse die over de COA-locaties loopt, sportwedstrijden die georganiseerd worden op het lokale voetbalveld en meedoen aan NL doet.
Kan het azc ook rouleren tussen de verschillende dorpen?
Dit is niet wenselijk. Niet voor de verschillende dorpen, niet voor het COA en zeker niet voor de vluchtelingen.
Niet voor de dorpen: het kost tijd om te investeren in relaties en om de integratie goed tot stand te brengen. Door te rouleren moet een ander dorp dit telkens weer opnieuw doen.
Niet voor het COA: het COA moet dan steeds opnieuw investeren in gebouwen. Na een roulatie blijven de gebouwen dan leeg achter. Dat is kapitaalvernietiging.
Niet voor de vluchtelingen: zij hebben de inwoners van hun dorp leren kennen en weten waar de voorzieningen zijn. De kinderen gaan naar school en krijgen vriendjes. Dit moeten ze bij elke roulatie opnieuw doen. Dat is niet wenselijk voor een stabiele situatie voor de asielzoeker,
In het azc wonen veel getraumatiseerde mensen. Waarom dan een azc naast het spoor. Is dat niet vragen om moeilijkheden?
Deze vraag gaan we onderzoeken.
Zijn er incidenten in Winsum en Uithuizen geweest?
Er zijn geen incidenten geweest tussen bewoners van de noodlocaties en de bewoners van de dorpen Winsum en Uithuizen waar de politie bij moest komen.
Natuurlijk gebeurt er wel eens wat op de locatie. Hierbij moet je denken aan een burenruzie of bewoners die zich niet aan de afspraken houden. Hieronder staan een aantal links met de uitleg en het aantal incidenten per locatie.
- https://www.coa.nl/nl/overlast
- https://www.coa.nl/nl/incidentenregistraties
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/asiel--en-migratiecijfers
Veiligheid
Hoe zit het met de veiligheid van mijn kinderen?
We begrijpen de zorgen. De burgemeester heeft elke 14 dagen gesprek met de politie over eventuele incidenten die zijn gebeurd in Het Hogeland. Maar er zijn nog geen meldingen gedaan van onveilige situaties tussen bewoners van het AZC en de bewoners van Winsum en Uithuizen. Het COA heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen voor goede opvang en goede gang van zaken in AZC. We maken dan ook afspraken met COA over de veiligheid. In het azc verblijven mensen, moeders, kinderen en vaders, die snel willen integreren. En als ze het verpesten dan kan dat consequenties hebben voor (het verkrijgen van) hun verblijfsvergunning.
Is het mogelijk om een politiebureau in Bedum te krijgen als het azc hier komt?
Nee. Bedum heeft en houdt een politiepost aan de Stationsweg 12 Bedum.
Waarom Bedum
In het rapport van Berenschot (pdf, 4,1 mb) staat dat de grootte van het dorp in relatie moet staan tot de grootte van het azc en dat er goede voorzieningen moeten zijn. Dan komen alleen de dorpen Winsum, Uithuizen en Bedum daarvoor in aanmerking. We willen af van ad hoc opvang. We willen af van hekken en slagbomen. We willen een azc als onderdeel van woonwijk. In Bedum is het Masterplan Bedum in ontwikkeling. Hier zijn veel plannen voor het bouwen van woningen. Deze ruimte is op dit moment niet in Winsum en Uithuizen. De kans op gezamenlijke ontwikkeling doet zich nu wel in Bedum voor
Waarom kunnen de asielzoekers niet in Winsum en Uithuizen blijven?
De locaties in Winsum en Uithuizen zijn noodlocaties. De noodlocatie in Uithuizen blijft open tot september 2026 en de noodlocatie in Winsum blijft open tot zomer 2029. Beide locaties zijn qua oppervlakte te klein voor een regulier azc. Daarnaast zijn er voor de gronden van de beide locaties in de toekomst andere plannen. In Winsum is dat de uitbreiding van het industrieterrein Het Aanleg, voor Uithuizen is dat sport en zwemrecreatie.
Verdeel de lasten over de drie grote dorpen, waarom kiest u daar niet voor? En onderzoekt u geen locaties in Winsum en Uithuizen?
Het COA kan niet alle dienstverlening aanbieden op kleine locaties. Dan gaat het over goede medische zorg, dagbesteding, volwassenen onderwijs, begeleiding en 24-uurs beveiliging. Deze dienstverlening moet dan de gemeente organiseren en financieren. De gemeenteraad heeft daarom niet voor deze variant gekozen. Voor het COA is een grotere capaciteit voor een regulier AZC het beste te organiseren.
Waarom is de mening van het COA belangrijker dan de mening van Bedumers?
Het gaat niet om meningen die belangrijker zijn. Het COA kan op kleine locaties niet de dienstverlening bieden die nodig is. Maar alle input, vragen en opmerkingen die afgelopen weken zijn gemaakt nemen we serieus en nemen we mee in het onderzoek.
Waarom is Folkerda 1 niet betrokken bij het plan voor een AZC?
De plannen voor Folkerda 1 zijn in een vergevorderd stadium en in intensieve samenspraak met inwoners opgesteld. Als we hier het azc nog willen inpassen dan loopt dit uitbreidingsproject enorme vertraging op. En dat wil de gemeente niet vanwege de eerdere samenwerking met inwoners. Bovendien kunnen met een azc in Folkerda 1 veel minder woningen gebouwd worden dan nu met inwoners is besproken.
Combinatie 's Heeren Loo en azc
Er is in het verleden beloofd dat er geen AZC komt omdat ’s Heerenloo zich in Bedum heeft gevestigd. Hoe zit het met deze belofte?
Voor zover wij het nu hebben kunnen uitzoeken is er geen belofte gedaan dat er met de komst van ’s Heerenloo nooit een azc in Bedum zou komen. In de periode van de gemeente Bedum was er niet genoeg personeel om beide organisaties, die zich tegelijkertijd wilden vestigen in Bedum, goed te ondersteunen. Daarom is toen de keuze gemaakt om alleen ’s Heerenloo te laten vestigen.
Waardedaling eigen woning
Hoe zit het met waardedaling van mijn woning?
Als dat het geval is, volgen we de wettelijke regels die hiervoor zijn opgesteld in hoofdstuk 15.1 van de omgevingswet. Wanneer uw woning minder waard wordt door de komst van kunt u nadeelcompensatie aanvragen.
Welke besluiten zijn er genomen
De gemeenteraad heeft in juli 2024 het besluit genomen dat er een middelgroot azc komt met 1 of 2 nevenvestiging. Nu wordt er alleen gesproken over een locatie van 350 personen. Hiermee wijkt het college af van dit besluit. Hoe kan dat?
We realiseren eerst de hoofdlocatie. Pas daarna gaan we kijken naar een mogelijkheid voor een satelliet. Wij kunnen namelijk niet twee locaties tegelijkertijd ontwikkelen. Bovendien kunnen we met deze keuze flexibeler inspelen op actuele ontwikkelingen.
Is er al een besluit genomen dat het azc in Bedum gaat komen?
Nee, dat besluit is nog niet genomen. Er is alleen door de gemeenteraad besloten dat er een regulier AZC komt in onze gemeente. Het college heeft besloten om een onderzoek te doen op drie locaties in Bedum. Mocht het zo zijn dat uit het onderzoek komt dat geen van de drie locaties geschikt is, kijken we verder in onze gemeente.
Communicatie
Waarom zijn de brieven zo kort voor de georganiseerde avonden verstuurd?
We wilden voorkomen dat er ideeën en zorgen zouden ontstaan terwijl we nu alleen nog in de onderzoeksfase zitten. We hebben daarom eerst de direct omwonenden van de drie locaties uitgenodigd. Pas daarna wilden we dit uitbreiden.
Onze ervaring is, dat wanneer er meer tijd tussen de uitnodiging en de informatieavond zit, dat er online en via de media al uitspraken worden gedaan zonder dat wij duidelijk hebben kunnen maken wat we gaan doen. Vandaar op korte termijn uitnodigen, zodat we direct met u in gesprek zouden kunnen gaan.
In de Omgevingswet staat dat er een participatietraject moet zijn voor de vergunning. Geldt dat ook voor gemeente? En zo ja, hoe denkt u dat te gaan doen?
Ja, deze regels gelden ook voor de gemeente. We zijn op dit moment aan het nadenken hoe we zowel de direct omwonenden van de beoogde locaties als de overige inwoners van het dorp Bedum kunnen betrekken bij dit onderzoek. We komen daar voor de zomervakantie op terug.
Waarom zijn er zo weinig mensen uitgenodigd?
We hebben gekozen om eerst de direct omwonenden persoonlijk uit te nodigen. Dat zijn die inwoners/adressen die op een eventueel azc uit zouden gaan kijken en de rij huizen erachter.
Hoe worden de inwoners van Bedum verder geïnformeerd?
We zijn op dit moment aan het nadenken hoe we zowel de direct omwonenden van de beoogde locaties als de overige inwoners van het dorp Bedum kunnen betrekken bij dit onderzoek. We komen daar voor de zomer op terug.