Snelheid

De gemeente neemt alleen maatregelen tegen te hard rijden op basis van gemiddelde snelheden. Uitzonderingen kunnen we niet voorkomen.

Snelheid en te hard rijden

Verschillende dingen kunnen invloed hebben op hoe je de verkeerssnelheid ervaart. Bijvoorbeeld de breedte van een straat, bebouwing langs de straat of kruisende wegen. Hierdoor kan het lijken alsof er te hard wordt gereden terwijl auto's zich wel aan de maximum snelheid houden.

Dit doet de gemeente

Verkeerssmileys

De gemeente kan via openbare gegevens de snelheid in woonwijken bekijken. Als daaruit blijkt dat er te hard wordt gereden dan kunnen we een verkeerssmiley plaatsen. Zo’n smiley wijst verkeersdeelnemers op de gereden snelheid. En laat ons zien hoe hard er precies wordt gereden. Verkeerssmileys zorgen er in het begin voor dat mensen zich beter aan de maximumsnelheid houden. Maar na een aantal maanden blijkt dit weer af te nemen. Daarom plaatsen we ze altijd tijdelijk. Als er vaak te hard gereden wordt kijken we welke maatregelen we kunnen nemen. Ook kijken we bij groot onderhoud altijd of we de weg nog veiliger kunnen inrichten.

Verkeerdrempels

Verkeersdrempels leggen we niet aan op verzoek. Drempels hebben ook negatieve gevolgen. Ze veroorzaken bijvoorbeeld trillingen en geluidsoverlast. Ook is een verkeersdrempel in een bestaande weg lang niet altijd mogelijk. Afhankelijk van de ondergrond zijn er eisen aan de afstand tot bebouwing om overlast door verkeerstrilling te voorkomen. Bij groot onderhoud aan een weg kijken we eerst naar andere manieren om het verkeer af te remmen. Zoals een smallere weg. Verkeersdrempels maken we alleen als het echt nodig is.

Eenrichtingsverkeer

Ook eenrichtingsverkeer stellen we niet in op verzoek. Eenrichtingsverkeer zorgt voor een goede doorstroming in smalle straten. Maar het verkeer wordt er niet veiliger van. Juist doordat er geen tegenliggers zijn gaan bestuurders harder rijden. Ook is er altijd een risico op spookrijders. Alleen als het echt niet anders kan gebruiken we eenrichtingsverkeer. Bijvoorbeeld omdat de straat te smal is voor auto's om elkaar voorbij te rijden.

Verkeersborden en andere verkeerstekens

Verkeersborden, spiegels, wegmarkeringen, palen en hekken plaatsen we als dit wettelijk verplicht is of als dit nodig is voor de verkeersveiligheid. Daarbij letten we erop dat er niet te veel borden langs de weg komen. Want dat kan voor onveilige situaties zorgen. Lees meer.

Maximumsnelheid wijzigen

In 2025 gaan we op een aantal wegen de maximumsnelheid verlagen. Lees meer. De gemeente verandert geen maximumsnelheid op verzoek.

Vrachtwagenverbod

Bij overlast door vracht- of landbouwverkeer kijken we altijd naar de totale situatie. De gemeente stelt geen vrachtwagenverbod of verbod voor zwaar verkeer in op verzoek. Want daardoor verplaats je het probleem alleen maar naar een andere plek.

Dit kun je zelf doen

Vind je toch dat er te hard wordt gereden in jouw buurt? Dan kun je een aantal dingen doen:

In gesprek gaan

Inwoners kennen de wegen in hun eigen buurt het beste. Vaak zijn het dan ook de bewoners zelf die te hard in de eigen buurt rijden. Als je dit ziet, ga hierover dan eens in gesprek met je buren. Doe dat op een rustig moment. Geef aan wat je lastig vindt en hoe je het graag zou willen, zonder meteen verwijten te maken.

Buurtacties

Veilig Verkeer Nederland (VNN) biedt de mogelijkheid om een buurtactie op te zetten. Lees meer.

Melden

Wordt er in jouw buurt vaak te hard gereden? Dan kun je dit melden bij de gemeente. Je kunt ook de politie bellen: 0900 - 8844 (geen spoed, wel politie). Alleen de politie kan controleren en boetes uitdelen bij snelheidsovertredingen. Kijk op www.politie.nl.

Schoolomgeving

Verkeersonveilige situaties bij scholen kun je het beste melden bij de schoolleiding. Of bij de verkeersouder van de school. De school of de verkeersouder kan een verkeersmaatregel aanvragen.