Openbare laadpalen

Heb je een elektrische auto of wil je elektrisch gaan rijden? Maar kun je op je eigen terrein niet opladen? Vraag dan gratis een openbare laadpaal aan bij jou in de buurt. Iedere bewoner of bezoeker mag daar laden.

Zo werkt het

  1. Lees eerst de voorwaarden op laadpaalnodig.nl.
  2. Bekijk het overzicht van laadpalen. Hierop zie je ook de aanvragen die nog in behandeling zijn.
  3. Voldoe je aan de voorwaarden? En is er nog geen aanvraag gedaan voor de plek waar jij graag een laadpaal wilt? Doe dan de aanvraag op laadpaalnodig.nl.

Na het opladen auto wegzetten

Je mag je auto bij een openbare laadpaal laten staan tot deze volledig is opgeladen. Daarna verplaats je je auto zodat de oplaadplek weer vrij is. Doe dat binnen 2 uur nadat je auto is opgeladen. Zo kunnen andere mensen de laadpaal ook gebruiken. De gemeente controleert of auto's niet onnodig lang bij een laadpaal staan.

De voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden is stiller, schoner en stoot minder CO2 uit dan benzine- en dieselauto’s. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit. In Het Hogeland rijden dan ook steeds meer inwoners elektrisch. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de voordelen. 

Subsidie

Kijk of je recht hebt op subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (website rvo.nl). 

Kosten

Een openbare laadpaal aanvragen en laten plaatsen is gratis.

Wie plaatst de openbare laadpalen?

Gemeente het Hogeland werkt hierin samen met de provincies Groningen en Drenthe en andere gemeenten. Het bedrijf Equans plaatst de openbare laadpalen voor ons. Tot en met juni 2026 heeft Equans het alleenrecht om elektrische laadpalen te plaatsen in de openbare ruimte. 

Bezwaar maken

We laten de openbare laadpalen plaatsen op openbare parkeerplaatsen. Bij de laadpaal zijn 2 parkeerplaatsen gereserveerd voor elektrische auto’s. De gemeente legt dit vast in verkeersbesluiten. Tegen verkeersbesluiten kun je bezwaar maken. Hoe je dat doet lees je in het verkeersbesluit. Wij publiceren alle verkeersbesluiten op overheid.nl/berichten over uw buurt. Hierop kun je gratis een e-mailabonnement nemen. Inwoners die hun e-mailadres op Mijnoverheid hebben vermeld krijgen de berichten automatisch in de e-mailbox. 

Vragen en meldingen

  • Werkt een laadpaal niet? Bel dan het storingsnummer op de laadpaal.
  • Bij vragen over laadpalen kun je bellen met de gemeente. Of mail naar laadpaal@hethogeland.nl.