Airco of warmtepomp
Plaats je een warmtepomp of airco? Denk dan ook aan je buren, voorkom geluidsoverlast. Ook heb je misschien een vergunning nodig.
Wel of geen omgevingsvergunning
In deze gevallen moet je een vergunning aanvragen:
- Bij verandering van de draagconstructie van een bestaand pand.
- Bij plaatsing aan een muur of op een schuur wanneer:
- de warmtepomp zo wordt geplaatst dat de bovenkant 5 meter of hoger uitkomt gemeten vanaf de grond.
- de warmtepomp meer dan 0,5 meter uitsteekt vanaf de muur.
- Bij plaatsing op de grond, als de warmtepomp:
- 1 meter of hoger is vanaf de grond.
- een oppervlakte heeft van meer dan 2 m2.
- Bij plaatsing aan of op een monumentaal pand.
Een omgevingsvergunning vraag je aan bij de gemeente via het Omgevingsloket. Daar kun je ook een vergunning-check doen om te zien of je een vergunning nodig hebt.
Geluidsnorm
- De airco of warmtepomp mag maximaal 40 decibel aan geluid maken op de grens van jouw grond. Dat geldt voor overdag, ’s avonds en ’s nachts.
- Heeft jouw warmtepomp een Silent mode instelling voor de avond en de nachtperiode tussen 19.00 en 07.00 uur? Dan mag je warmtepomp overdag tussen 07.00 en 19.00 uur maximaal 45 dB(A) aan geluid maken.
Voorkom geluidsoverlast
Let bij de installatie op 5 dingen:

- Overleg met je buren
- Voordat je de installatie plaatst, bespreek je je plannen met je directe buren. Informeer hen over de installatie en denk samen na over de beste plek. Dit overleg kan vaak leiden tot begrip voor eventuele overlast en helpt geschillen te voorkomen.
- Kies een stille warmtepomp
- Het bij de aanschaf van de warmtepomp op de geluidsproductie. Er zit een behoorlijk verschil tussen het geluid dat warmtepompen produceren. Vraag je installateur om advies. Let er bij de vergelijking op of de geluidsproductie wordt weergegeven in geluidsvermogen Lr of geluidsdruk Lp. Dat zijn verschillende eenheden.
- Kies voor een goede plek en houd afstand
- Plaats de installatie op voldoende afstand van je buren. Hoe groter de afstand hoe lager het geluidsniveau. Soms kun je gebruik maken van aanwezige afscherming. Bijvoorbeeld het eigen huis, schuren of erf-afscheidingen.
- Afscherming en omkasting
- Houd bij de aanschaf en de kosten rekening met de mogelijkheid dat er een omkasting nodig is om de geluidsproductie te verminderen.
- Laat je adviseren door de installateur
- Vraag je installateur om advies over de geluidsproductie, de beste plek, de benodigde afstand en de eventuele extra maatregelen zoals een omkasting.
Als je zelf geluidsoverlast ervaart
Heb je geluidsoverlast van een warmtepomp of airco van de buren? Probeer dan eerst onderling de situatie op te lossen. De gemeente kan namelijk niet meteen bij elke klacht geluidsmetingen doen of deskundigen inschakelen. Doe daarom als volgt:
- Bespreek het eerst met je buren
- Doe dit op tijd, en op een vriendelijke manier. Ruzie maken met je buren lost meestal niets op. En hoe langer een burenruzie duurt, hoe erger de situatie wordt. Wat vaak wel helpt, is praten met je buren over een concrete oplossing. Bekijk de tips op juridischloket.nl over hoe je dit het beste kunt aanpakken.
- Vraag hulp van een andere partij
- Kom je er samen niet uit? Zoek dan iemand die door beide partijen wordt geaccepteerd om te gaan bemiddelen. Diegene kan helpen om samen een praktische oplossing te vinden. Lees meer op juridischloket.nl
- Beoordeling door de gemeente
- Vinden jullie nog steeds geen oplossing? Dan kun je de gemeente vragen om de situatie te beoordelen. Er komt dan iemand van de gemeente langs. Deze kijkt of er kans is dat de geluidsnorm wordt overschreden. De geluidsnorm gaat overigens niet zover dat je de warmtepomp niet meer kunt horen.
- Geluidsonderzoek door de gemeente
- Als er kans is dat de geluidsnorm wordt overschreden dan laat de gemeente een geluidsonderzoek uitvoeren (geluidsmeting of berekening).
- Maatregelen
- Pas als bewezen is dat de geluidsnorm wordt overschreden gaat de gemeente handhaven. De eigenaar van de warmtepomp moet dan zorgen dat de geluidsproductie vermindert.
De rol van de gemeente bij plaatsing warmtepompen
Als je een vergunning nodig hebt kun je die aanvragen bij de gemeente. De aanvraag gaat via het Omgevingsloket. Wij geven geen adviezen over de benodigde afstand of maatregelen om geluidsproductie laag te houden. Hiervoor kun je vaak terecht bij je installateur.