Project Onstaborg krijgt subsidie uit Landschapsprogramma 380 KV

De provincie Groningen heeft in het 2de kwartaal van 2023 een subsidie van € 250.000,- gegeven voor het project Onstaborg in Sauwerd. Het gaat om een subsidie uit het Landschapsprogramma 380 KV.

Aan de westkant van Sauwerd ligt het terrein van de oude Onstaborg. Het terrein wordt een belevingsplek. Hier komt het dorp samen om elkaar te ontmoeten op een podium voor beleving, cultuur en recreatie. Een plek die inspireert, die prikkelt en waar iets te ontdekken valt. Waar het leuk is om een tijd rond te dwalen in de geschiedenis van het gebied. Op deze belangrijke plek in de geschiedenis van Sauwerd is er ruimte voor verschillende evenementen.

Onderdelen van project Onstaborg

  • reconstructie van de oude Onstaborg en herinrichting van het terrein;
  • 2 hoogholtjes die onderdeel zijn van de dorpswandeling;
  • verdere verbreding van de oude, 8 meter brede grachten rondom het terrein;
  • verbreding van de verbindingssloot naar het haventje om de gracht bereikbaar te maken vanaf het Sauwerdermaar en Reitdiep;
  • kanosteigers;
  • invulling van het terrein met informatieborden, vitrines voor archeologische vondsten en het maken van een app;
  • boothelling in de haven van Sauwerd voor de recreatieve vaart.

De verdere uitvoering van het project gebeurt in 2024 en de jaren daarna.

Samenwerking

Dorpsbelangen Sauwerd-Wetsinge heeft het plan ontwikkeld samen met de inwoners in het dorp, de historische kring Ubbega, Van Wijnen, PDB design, gemeente Het Hogeland en provincie Groningen. De afgelopen jaren heeft Dorpsbelangen Sauwerd – Wetsinge verschillende informatieve bijeenkomsten met het dorp georganiseerd. Ook is de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2023 op bezoek geweest. Op 8 maart 2023 heeft de gemeenteraad besloten om het project Onstaborg uit te voeren. De gemeente betaalt bovenop de afgegeven subsidies een bedrag van ongeveer € 500.000,-.