Met het project Dynamiek aan het Lint werken we aan het centrumplan voor Uithuizermeeden. Met ruimte voor zorg en voor woningen die geschikt zijn voor ouderen. De resultaten worden steeds meer zichtbaar.

Langer zelfstandig wonen

Winkelruimtes die lang leeg stonden zijn of worden verbouwd tot levensloopbestendige woningen. Dat zijn woningen met een badkamer en slaapkamer op de begane grond die ook geschikt zijn voor ouderen. Voor de levensloopbestendige woningen heeft de gemeente subsidie verleend.

Subsidie

Eigenaren van winkelpanden kunnen subsidie aanvragen uit het Nationaal Programma Groningen. De subsidie is bedoeld voor aanpassing van leegstaande winkelpanden naar zorggebouwen of naar woningen waarin ouderen langer kunnen blijven wonen. Ga naar subsidieregeling 'Plus op 4 centrumplannen Het Hogeland'.

Wat er verandert

  • Verbouw van het statige pand aan de Kerkstraat tot 6 koopappartementen: 3 in de oudbouw en 3 in de nieuwbouw. De bijzondere voorgevel blijft bewaard.
  • Een nieuwe slagerij aan de Bergsmastraat. In het dorp was veel steun voor het plan van familie Spa voor een slagerij. Zij gaven massaal geld via een crowdfunding actie.
  • 4 appartementen in de vroegere Hubo aan de Hoofdstraat. 2 appartementen zijn op de begane grond (geschikt voor ouderen) en 2 op de eerste verdieping. De gemeente subsidieert de appartementen op de begane grond en de aanpak van de voorgevel met geld vanuit het Nationaal Programma Groningen.
  • Herstel van leegstaande panden. Een mooi voorbeeld van wat de gemeente hiermee wil bereiken is het pand van familie Ausema aan de Hoofdstraat. Het leegstaande winkelpand is gesloopt en de buitengevel is hersteld zoals het vroeger was. Zo is een levensloopbestendig huis met voortuin ontstaan, met een slaapkamer en badkamer op de begane grond.