Toegankelijkheid

Wij vinden het belangrijk dat onze websites voor iedereen makkelijk te gebruiken zijn. Daarom willen we voldoen aan alle eisen van toegankelijkheid. Op deze pagina en in een toegankelijkheidsverklaring vertellen we wat je van ons kunt verwachten. Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 21 september 2020.

Onze uitgangspunten

  • In de online ontwerpprincipes van de gemeente Het Hogeland is toegankelijkheid een voorwaarde.
  • Medewerkers van het Online Team hebben goede kennis van de WCAG 2.1 en als het nodig is worden externe experts ingehuurd.
  • Het online team gebruikt software waarmee toegankelijke content wordt aangeboden en waarmee de mate van toegankelijkheid continu wordt gemonitord.

Verbeterpunten

Van alle eisen voor toegankelijkheid die we zelf met software kunnen controleren voldoet deze website voor 99% daaraan. De subwebsite iburgerzaken.hethogeland.nl kunnen we nog niet automatisch controleren. Vanaf oktober 2020 laten we een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar alle eisen van toegankelijkheid. Voor problemen die nu bij ons bekend zijn nemen we de onderstaande maatregelen.

Pdf-bestanden

Er staan nog 167 pdf-bestanden op deze website. De meesten zijn niet toegankelijk. Pdf geeft online meer problemen voor gebruikers dan alleen toegankelijkheid. Daarom gaan we verder met:

  • het omzetten van pdf's naar webpagina's.
  • het omzetten van pdf-formulieren naar webformulieren.
  • het offline halen van onnodige pdf-bestanden.

Toegankelijkheidsverklaring

Voor deze website hebben wij een toegankelijkheidsverklaring gemaakt. Hierin staat hoe ver wij zijn met het toegankelijk maken. Ook voor onze andere websites hebben we dat gedaan. Al onze toegankelijkheidsverklaringen staan op de website toegankelijkheidsverklaring.nl.

Problemen, vragen en opmerkingen

Als je toch nog problemen tegenkomt op de website, laat het ons dan weten via online@hethogeland.nl. Vermeld in ieder geval het probleem dat je tegenkomt en de link naar de pagina waar het probleem zich voordoet. Ook als je vragen, opmerkingen of tips hebt dan horen wij dat graag.

Digitoegankelijk

Digitoegankelijk is de Nederlandse naam voor de Europese norm die voorziet in toegankelijkheidsrichtlijnen voor overheidswebsites. Deze norm verwijst naar de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1, niveau A en AA). WCAG bevat richtlijnen over hoe content op websites ook toegankelijk kan worden gemaakt voor mensen met een functiebeperking. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op 4 principes die het fundament voor webtoegankelijkheid leveren: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust.