Dank aan de bouwers
Om het hoogste punt te vieren werden de bouwers getrakteerd op wat lekkers te eten en drinken. Harry Oosting, directeur van Goud Wonen en Remco van der Mossel, directeur van Heijmans bedankten hen voor hun toewijding en harde werken. Mede dankzij hen gaat de bouw van de nieuwe woningen goed en is het hoogste punt nog voor de bouwvak bereikt. Hierdoor verwachten Heijmans en Goud Wonen dat de bewoners van de nieuwe woningen aan het einde van dit jaar al kunnen verhuizen.
Eigentijdse woningen met een knipoog naar het verleden
Op de plek van de nieuwe woningen stonden sociale huurwoningen voor gezinnen. Nu worden er naast gezinswoningen ook levensloopbestendige woningen (geschikt voor bijvoorbeeld ouderen) teruggebouwd. Hierdoor ontstaat er ruimte voor iedereen: starters, gezinnen en senioren. Harry Oosting vertelt hoe dit past bij de visie van Goud Wonen: “We streven ernaar om betaalbare, toekomstbestendige woningen te realiseren. Dat betekent dat we ook rekening moeten houden met een veranderingen, zoals ouderen die langer thuis wonen”.
Ook de kwaliteit van woningen is voor Goud Wonen heel belangrijk. De woningen moeten passen bij huurders en hun omgeving. Harry: “De architect heeft met het ontwerp van deze woningen een verbinding gemaakt tussen het verleden en de toekomst. Historische elementen van de gesloopte woningen zijn verwerkt in de moderne architectuur van de nieuwe woningen”. Die architect is bureau MX13 uit Groningen. De vorige woningen hadden 3 karakteristieke vierkantjes boven de voordeur. Een deel van dat metselwerk is uitgezaagd en wordt verwerkt in de zijgevel van de rij nieuwe woningen.
Samenwerken voor een optimaal resultaat
Goud Wonen moet ruim 400 woningen slopen en nieuwbouw of bouwkundig versterken. Alle overige woningen die nog niet voldoen aan energielabel A worden verduurzaamd. Een enorme opgave voor de woningstichting. Ze worden daarin ondersteund door projectleiders en bewonersconsulenten van Rizoem. Voor het beste resultaat is een goede samenwerking belangrijk. Goud Wonen, Nationaal Coördinator Groningen en Gemeente Het Hogeland werken samen aan een gebiedsgerichte aanpak. Dat betekent dat we niet alleen nadenken over de nieuwe woningen, maar ook over een betere inrichting van de wijk. Dat doen we in samenwerking met de bewoners. Met als resultaat onder andere vergroening van de wijk en verbeterde parkeermogelijkheden. Verder betrekt Goud Wonen al vroeg in het proces een architect. En wordt er goed geluisterd naar de wensen van bewoners. Directeur van Heijmans, Remco van der Mossel zegt daarover: “Dit project kenmerkt zich door het prachtige ontwerp en de verschillende woningtypes. Wij zorgen ervoor dat de huizen aardbevingsbestendig en duurzaam worden gebouwd zodat bewoners zich veilig voelen en meer wooncomfort ervaren”.
Volgende stappen voor Uithuizen Noord
Nadat de 21 nieuwe woningen in Uithuizen Noord klaar zijn worden nog eens 48 woningen in de wijk gesloopt. Dit zijn woningen aan de Westergoweg, Oostergoweg, Hunsingoweg, Ommelandenweg en Fivelingoweg. Een deel van de bewoners van die woningen verhuist in 1 keer naar 1 van de 21 nieuwe woningen. Zo blijven ze in hun eigen wijk zonder tijdelijk ergens anders te hoeven wonen. Een ander deel van de bewoners verhuist naar een woning elders. Of woont tijdelijk ergens anders totdat zij weer kunnen terugkeren naar de nieuwbouw van hun eigen woning. Woningstichting Goud Wonen verwacht dat de volgende 48 woningen in de eerste helft van 2025 worden gesloopt.
Meer informatie
Kijk bij hethogeland.nl/versterkinguithuizen