28 juni 2024

Dorpen Het Hogeland geven de komende jaren 35 miljoen uit aan leefbaarheid

Als het aan Oudeschipsters ligt, varen ze straks via de Groote Tjariet naar Uithuizen en Appingedam. Zijn alle huizen geïsoleerd en van het gas af. Uithuizermeeden wil een kunstgrasveld en Molen Goliath krijgt een nieuwe vijzel. Roodeschool wil een veiliger Hooilandseweg en nieuwe huizen. Oosteinde knapt het Nijkerkje op, inclusief het orgel. Van een nieuwe pipowagen tot gasloze huizen, van transponders tegen lichthinder tot nieuwe straatnaambordjes: plannen die dorpen zelf bedachten en uitgevoerd gaan worden nu de minister van EZK zijn handtekening heeft gezet onder het bestuursakkoord over gebiedsinvesteringen PAWOZ (programma aanlanding wind op zee).

35 miljoen

Eind 2023 stelde het Rijk 35 miljoen beschikbaar voor dorpen rondom de Eemshaven. Aanleiding: de kabels en leidingen die gegraven moeten worden om windenergie van zee naar land te brengen. Een aanbod met een extreem krappe deadline: binnen een half jaar moesten de plannen bij minister Rob Jetten liggen. En dat gebeurde. Met stoom en kokend water en een enorme inzet brachten de verenigingen Dorpsbelangen de wensen voor hun dorp boven tafel. Het resultaat: voor 175 miljoen aan plannen uit 6 dorpen - Oudeschip, Roodeschool, Uithuizermeeden, Heuvelderij, Oosteinde en Oosternieland. De karakteristieke Poldermolen Goliath uit 1897 schreef in voor een nieuwe vijzel.

Haalbare projecten

De afgelopen maand zijn met alle dorpen gesprekken gevoerd over haalbare projecten. Haalbaar omdat er 31 maart 2026 getekende contracten moeten liggen met aannemers en uitvoerders. Haalbaar ook omdat ze eind 2028 uitgevoerd moeten zijn. “Een gigantische opgave”, zegt wethouder Eltjo Dijkhuis. “Als je je alleen al bedenkt dat we vóór 2029 137 huizen rondom Oudeschip geïsoleerd en van het gas af moeten hebben, weet je dat we de komende jaren veel van mensen gaan vragen. Van inwoners, van aannemers, toeleveranciers en onze eigen mensen. Wij zetten daarom extra mensen in omdat we nu eindelijk kunnen werken aan de lusten voor omwonenden van de Eemshaven. Daar wachten ze al jaren op. Wij willen en kunnen niet anders dan deze kans optimaal verzilveren.” 

Meer informatie

www.hethogeland.nl/eemshavenplus