17 januari 2024

Aanvraag kapvergunning voor 52 bomen in Bedum

Gemeente Het Hogeland heeft om veiligheidsredenen een kapvergunning aangevraagd voor 52 bomen aan Wolddijk en Westerdijkshorn in Bedum. 

Waarom we kappen

De bomen zijn ziek zijn of in minder goede conditie. Een groenexpert heeft vastgesteld dat deze bomen in de toekomst kunnen omvallen of dat er takken vanaf kunnen waaien. Omdat de veiligheid voor inwoners het belangrijkste is wil de gemeente de bomen kappen. De bomen vormen geen direct gevaar. Daarom kan de gemeente dit inplannen.

Verbetering beplanting Wolddijk

De gekapte bomen vervangen we door nieuwe bomen en ander groen. Er is al een plan voor het verbeteren van de beplanting aan de Wolddijk. Dit is een van de projecten die betaald worden vanuit het landschapscompensatieprogramma 380KV.  De gemeente werkt hierin samen met onder andere Landschapsbeheer Groningen en inwoners. Bewoners in de directe omgeving denken actief mee. 

Plan is om de bomen in het voorjaar van 2024 te kappen. De nieuwe aanplant komt er in het najaar van 2024. We planten dan een mooie mix van verschillende soorten bomen. Hierbij hebben we goed gekeken of de bomen passen bij de klimaatverandering. En welke bomen hier het beste in het landschap passen. Naast bomen versterken we het groen ook met meerdere plantsoorten.

Op de hoogte blijven?