Informatie openbaar laten maken

Veel informatie over regels, plannen en projecten van de gemeente is te vinden op het internet. Zoekt u informatie van de gemeente die nog niet openbaar is? Dan kunt u dat bij ons opvragen. Dit is geregeld in de Wet open overheid (Woo).

Zo werkt het

  1. Check eerst of u de informatie zelf kunt vinden of vraag hulp daarbij.
  2. Wilt u informatie opvragen? Lees dan eerst de spelregels.
  3. Start de aanvraag met of zonder DigiD.
  4. Omschrijf zo precies mogelijk welke informatie u wilt.
  5. Doe er een machtiging bij als u het voor iemand anders opvraagt.
  6. U krijgt meestal binnen 4 weken antwoord. Soms is dat 6 weken.
  7. De informatie komt op onze website te staan.

Heeft u moeite met online aanvragen? Stuur ons dan een brief.

Zelf informatie vinden

Misschien staat de informatie die u zoekt al ergens online of kunt u het bij ons komen bekijken. Zoek bijvoorbeeld op deze website of op de website van de gemeenteraad.

Op Overheid.nl vindt u informatie over regels en besluiten van de gemeente. Bestemmingsplannen van de gemeente staan op Ruimtelijkeplannen.nl. En in de archieven op het gemeentehuis kunt u bijvoorbeeld akten van de burgerlijke stand of bouwdocumenten bekijken.

Hulp nodig?

Weet u niet waar u openbare informatie kunt vinden? Of heeft u vragen over hoe u informatie bij ons moet opvragen? Stuur dan een e-mail naar contactpersoonwoo@hethogeland.nl. Of anders bel ons op het algemene telefoonnummer.

Spelregels

De informatie die u opvraagt moet gaan over regels of plannen van de gemeente. Of over hoe de gemeente haar taken uitvoert. Geef daarbij zo precies mogelijk aan waarover u informatie wilt en over welke periode. U hoeft niet te vertellen waarom u de informatie opvraagt.

De informatie moet in bezit zijn van de gemeente en ergens zijn opgeslagen. Bijvoorbeeld in documenten, foto's of video. Dat kan op papier of digitaal zijn.

Soms kunt u de gevraagde informatie niet krijgen. Bijvoorbeeld omdat openbaar maken de veiligheid van Nederland kan beschadigen. Of omdat het om vertrouwelijke informatie gaat.

Kosten

Informatie openbaar laten maken en digitaal toegestuurd krijgen is gratis. Voor kopie├źn en scans van documenten moet u wel betalen.