Veel informatie over regels, plannen en projecten van de gemeente is te vinden op het internet. Zoek je informatie van de gemeente die nog niet openbaar is? Dan kun je dat bij ons opvragen. Dit is geregeld in de Wet open overheid (Woo).

Zo werkt het

  1. Check eerst of je de informatie zelf kunt vinden of vraag hulp daarbij.
  2. Wil je informatie opvragen? Lees dan eerst de spelregels.
  3. Start de aanvraag met of zonder DigiD.
  4. Omschrijf zo precies mogelijk welke informatie je wilt.
  5. Doe er een machtiging bij als je het voor iemand anders opvraagt.
  6. Je krijgt meestal binnen 4 weken antwoord. Soms is dat 6 weken.
  7. De informatie komt op onze website te staan.

Heb je moeite met online aanvragen? Stuur ons dan een brief.

Zelf informatie vinden

Misschien staat de informatie die je zoekt al ergens online of kun je het bij ons komen bekijken. Zoek bijvoorbeeld op deze website of op de website van de gemeenteraad.

Op Overheid.nl vind je informatie over regels en besluiten van de gemeente. Bestemmingsplannen van de gemeente staan op Ruimtelijkeplannen.nl. En in de archieven op het gemeentehuis kun je bijvoorbeeld akten van de burgerlijke stand of bouwdocumenten bekijken.

Hulp nodig?

Weet je niet waar je openbare informatie kunt vinden? Of heb je vragen over hoe je informatie bij ons moet opvragen? Stuur dan een e-mail naar contactpersoonwoo@hethogeland.nl. Of anders bel ons op het algemene telefoonnummer.

Spelregels

De informatie die je opvraagt moet gaan over regels of plannen van de gemeente. Of over hoe de gemeente haar taken uitvoert. Geef daarbij zo precies mogelijk aan waarover je informatie wil en over welke periode. Je hoeft niet te vertellen waarom je de informatie opvraagt.

De informatie moet in bezit zijn van de gemeente en ergens zijn opgeslagen. Bijvoorbeeld in documenten, foto's of video. Dat kan op papier of digitaal zijn.

Soms kun je de gevraagde informatie niet krijgen. Bijvoorbeeld omdat openbaar maken de veiligheid van Nederland kan beschadigen. Of omdat het om vertrouwelijke informatie gaat.

Kosten

Informatie openbaar laten maken en digitaal toegestuurd krijgen is gratis. Voor kopie├źn en scans van documenten moet je wel betalen.