In het gemeentearchief kun je verschillende zaken terugvinden over de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Vermeld wat je wilt bekijken of opvragen, en geef hierbij je e-mailadres en telefoonnummer door.

Op afspraak

Voor het bekijken van archiefstukken in het gemeentehuis maken wij een afspraak met u. Dit kan op de volgende dagen:

  • Leens (archief gemeenten Bedum en De Marne): maandag tussen 9.00 - 12.00 uur en dinsdag tussen 13.00 - 16.00 uur
  • Uithuizen (archief gemeenten Eemsmond en Het Hogeland): maandag tussen 13.00 - 16.00 uur en donderdag tussen 9.00 - 12.00 uur
  • Winsum (archief gemeente Winsum): woensdag tussen 13.00 - 16.00 uur en donderdag tussen 9.00 - 12.00 uur

Kosten

U mag de archiefinformatie gratis bekijken. U moet wel betalen voor kopieën en scans. En als wij een onderzoek voor u moeten doen. U hoort dan van tevoren wat de kosten zijn.

Akten burgerlijke stand

Niet alle akten zijn openbaar. Akten van de burgerlijke stand worden pas na een bepaalde periode openbaar. U kunt openbare akten meestal ook vinden op de website www.allegroningers.nl.

Bouwtekeningen

Ook bouwtekeningen, bouwvergunningen of andere bouwinformatie kunt u opvragen uit het gemeentearchief. In uw verzoek geeft u aan om welk gebouw of stuk grond het gaat. Wij zoeken de informatie dan voor u op. Daarna krijgt u een uitnodiging om de informatie te komen inzien. U mag gratis foto’s nemen van de stukken uit bouwdossiers. Tegen betaling maken we op verzoek een kopie of een scan.

Hiervoor moet u niet zijn in het archief

  • Vergunningen waartegen u nog bezwaar kunt maken. Als u die wilt inzien kunt u het beste bellen met ons algemene telefoonnummer 088 - 345 88 88.
  • Technische vragen over bouwen, verbouwen, of slopen. Kijk voor meer informatie hierover bij Omgevingsvergunning.