Gemeentearchief

In het gemeentearchief kunt u verschillende zaken terugvinden over de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Vermeld wat u wilt inzien of opvragen, en geef hierbij uw e-mailadres en telefoonnummer door.

Akten burgerlijke stand

Niet alle akten zijn openbaar. Akten van de burgerlijke stand worden pas na een bepaalde periode openbaar. U kunt openbare akten meestal ook vinden op de website www.allegroningers.nl.

Inzien bouwtekeningen

Voor informatie over bouwtekeningen, bouwvergunningen of andere bouwinformatie van panden of percelen kunt u het webformulier 'Verzoek informatie uit gemeentearchief' gebruiken. In uw verzoek geeft u aan om welk pand of perceel het gaat, zodat wij de gevraagde informatie kunnen verzamelen.

Zodra wij de gevraagde informatie hebben verzameld, zullen wij u uitnodigen om de informatie te komen inzien op een gemeentehuis. U kunt dan kosteloos foto’s nemen van de stukken uit het bouwdossier.

Indien u dat wenst kunnen wij ook een kopie op papier of een scan maken van bijvoorbeeld een bouwtekening. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Tijdens uw bezoek kunt u aangeven van welke tekening u een kopie of scan wilt hebben.

Technische vragen

Als u wilt bouwen, verbouwen, of slopen heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Zie hiervoor Omgevingsvergunning.

Op afspraak

Voor het inzien van stukken maken wij altijd een afspraak met u. Dit is mogelijk op de volgende dagen:

  • Bedum (archief gemeente Bedum): maandag tussen 13:00 uur en 16:00 uur en dinsdag tussen 9:00 uur en 12:00 uur
  • Leens (archief gemeente De Marne): maandag tussen 9:00 uur en 12:00 uur en dinsdags tussen 13:00 uur en 16:00 uur
  • Uithuizen (archief gemeenten Eemsmond en Het Hogeland): maandag tussen 13:00 uur en 16:00 uur en donderdag tussen 9:00 uur en 12:00 uur
  • Winsum (archief gemeente Winsum): woensdag tussen 13:00 uur en 16:00 uur en donderdag tussen 9:00 en 12:00 uur

Ook hiervoor gebruikt u het webformulier 'Verzoek informatie uit gemeentearchief'.

Kosten

Het inzien van archiefinformatie is gratis. Voor het maken van kopieën en scans zullen wij kosten in rekening brengen. Wanneer wij voor u een onderzoek moeten doen, brengen wij ook kosten in rekening. Deze stemmen we altijd van tevoren met u af.