Als je riool verstopt is kijk dan eerst of de verstopping op je eigen terrein zit. Alleen rioolverstoppingen in gemeentegrond kun je bij ons melden. Wij proberen de verstopping dan te verhelpen.

Melden

Rioolverstoppingen op gemeentegrond meld je via buitenbeter.nl. Er is ook een BuitenBeter-app in de App Store of Play Store.

Zo weet je of de verstopping wel of niet op gemeentegrond zit

Als het ontstoppingsstuk vol water staat dan zit de verstopping op gemeentegrond. Maar als het ontstoppingsstuk (bijna) droog staat dan zit de verstopping op je eigen terrein of in je woning. Het ontstoppingsstuk zit vaak net binnen de erfgrens. Weet je niet waar het ontstoppingsstuk zit? Bel dan met de gemeente: 088 - 345 88 88.

Rioolverstopping op eigen grond

  • Woon je in een koopwoning? Dan ben je als eigenaar verantwoordelijk voor de riolering op jouw grond. Je moet (laten) onderzoeken waar de verstopping zit. Hiervoor kun je een ontstoppingsbedrijf vragen.
  • Woon je in een huurwoning? Neem dan contact op met de verhuurder.
  • Heb je een septictank? Dan ben je als eigenaar zelf verantwoordelijk.

IBA's

In het buitengebied zijn IBA's (Individuele Behandeling Afvalwater) aangelegd. Deze kleine zuiveringsinstallaties worden gebruikt door 1 huishouden. Bij storingen neem je contact op met waterschap Noorderzijlvest.

Kosten

Laat je het ontstoppingsstuk of de rioolbuis opgraven? En heb je daardoor kosten?

  • Als de verstopping op je eigen grond zit dan moet je deze kosten zelf betalen.
  • Als de verstopping op gemeentegrond zit dan kun je de rekening naar de gemeente sturen. Daarbij moet je camerabeelden toevoegen van de inspectie van het ontstoppingsbedrijf.

Voorkom verstoppingen

Zorg dat er geen maandverband, vochtige doekjes of olie en jus in het riool terecht komen.

Wateroverlast na regen

Na een langere periode van droogte neemt de bodem minder snel water op. Vooral na een zware regenbui. Hierdoor komt het water sneller in het riool terecht. Door het vele water kan het riool overbelast raken waardoor er water blijft staan. Dit loopt meestal langzaam weer weg. Meld wateroverlast daarom  pas als er enkele uren nadat de regen is afgelopen nog steeds plassen blijven staan.

Spoedmeldingen buiten kantoortijden

Bij gevaarlijke situaties of spoedgevallen buiten kantooruren bel je met 088 - 345 88 88.