Als je riool verstopt is probeer er dan eerst achter te komen in welke gedeelte de verstopping zit. In je eigen gedeelte of in dat van de gemeente. Dit zie je aan het ontstoppingsstuk. Als het ontstoppingsstuk vol water staat, meld je dit bij de gemeente. Wij proberen de verstopping te verhelpen.

Melden

Vanaf 18 september 2023 gebruikt de gemeente het programma BuitenBeter voor alle meldingen over de openbare ruimte. Je kunt de melding meteen doen via deze webpagina. Of download de BuitenBeter-app uit de App Store of Play Store.

  Zo werkt het

  1. Klik of tik in BuitenBeter op 'Nieuwe melding'.
  2. Kies bij 'Categorie' de rubriek waar je melding bij hoort.
  3. Vul dan onderwerp, omschrijving en plaats van je melding in en voeg als het kan een foto toe. De precieze plek kun je ook op de kaart aangeven.
  4. Na een klik of tik op de meldknop zie je je melding meteen op de kaart staan. Ook zie je of er al meer meldingen zijn binnengekomen en kun je de afhandeling volgen.

  Wat je moet weten

  Verstopping op eigen terrein

  Als het ontstoppingsstuk of de leiding (bijna) droog staat dan betekent dit dat de verstopping op je eigen terrein of in je woning zit. Je bent als bewoner zelf verantwoordelijk voor de riolering op je perceel.

  Kosten opgraven ontstoppingsstuk

  Maak je kosten voor het laten opgraven van het ontstoppingsstuk? Dan zijn deze kosten altijd voor jouw rekening, ook als blijkt dat de verstopping in het deel van de gemeente zit.

  Weet je niet waar het ontstoppingsstuk zit? Bel dan met de gemeente: 088 - 345 88 88.

  Voorkom verstoppingen

  Je kunt verstoppingen in het riool zelf voorkomen. Zorg dat er geen maandverband, vochtige doekjes of olie en jus in terecht komen.

  IBA (Individuele Behandeling Afvalwater)

  In het buitengebied van de gemeente zijn IBA's (Individuele Behandeling Afvalwater) aangelegd. Deze kleine zuiveringsinstallaties worden gebruikt door één huishouden. De IBA's zijn eigendom van de gemeente. Het waterschap Noorderzijlvest beheert deze IBA's. Daarom bel je voor storingen aan een IBA met het waterschap: 0800 - 020 0402. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

  Spoedmeldingen buiten kantoortijden

  Voor het melden van gevaarlijke situaties of spoedgevallen buiten kantooruren bel je met 088 - 345 88 88. Daarnaast kun je voor direct gevaar natuurlijk ook bellen met 112.