Aanwijzing lokale omroep

Toetsingscriteria voorkeursadvies gemeente

De gemeenteraad van Het Hogeland heeft deze aanvullende criteria vastgesteld. Bij 2 of meer aanvragen toetsen we de aanvragen aan deze voorwaarden.

Criterium: Aansluiting op diversiteit en informatiebehoefte inwoners

  • Omschrijving: Hierbij gaat het om de beoordeling van de gerichtheid van het media-aanbod op de geografische leefomgeving en de aanwezigheid van een onderbouwd plan voor de informatiebehoefte van diverse doelgroepen. Tevens wordt gekeken naar uitgevoerde onderzoeken en de aandacht voor actueel lokaal nieuws, lokale activiteiten, educatie, en trends in mediagebruik.
  • Wegingsfactor: 1.25 Dit criterium heeft een substantieel gewicht omdat de organisatie informatie moet aanbieden voor een doelgroep met veel diversiteit. Voor de gemeente zijn toegankelijkheid en diversiteit dus belangrijke speerpunten.

Criterium: Samenwerkingen met lokale partners en/of organisaties met oog voor de toekomst

  • Omschrijving: Dit criterium omvat de beoordeling van de samenwerkingen met lokale partners, waarbij blijk gegeven wordt van een toekomstgerichte visie. Samenwerkingen met bijvoorbeeld onderwijs, bibliotheken, culturele organisaties, sportinstellingen, en andere media-instellingen dragen waar mogelijk bij aan kennis van en waardering voor onafhankelijke journalistiek en anticiperen op veranderingen in de Mediawet.. Bij nieuwe organisaties kan gevraagd worden naar intentieverklaringen met mogelijke samenwerkingspartners.
  • Wegingsfactor: 1.25 Dit criterium heeft een aanzienlijk gewicht, omdat verbinding een belangrijk speerpunt van de gemeente is, het vertrouwen in de journalistiek onder druk staat en geplande wijzigingen in de Mediawet de lokale publieke omroep moeten kunnen versterken. Een sterke samenwerking met lokale partners bevordert tevens de integratie en verspreiding van informatie.

Criterium: Interactie en participatie inwoners

  • Hierbij gaat het om de beoordeling van de aanpak van interactie met inwoners, de mate van burgerparticipatie bij het verzorgen van het media-aanbod, met bijzondere aandacht voor ontdekken en ontwikkelen van nieuw talent, en de aanwezigheid van een solide vrijwilligersbestand. Ook de bereikbaarheid en vindbaarheid voor inwoners spelen een rol.
  • Wegingsfactor: 1.25 Dit criterium heeft een aanzienlijk gewicht, omdat het impact heeft op zowel de verbinding in de regio als de effectiviteit van het verspreiden van informatie. Door inwoners actief te betrekken, creëert de organisatie een inclusieve omgeving. Laagdrempelig zijn voor potentieel talent en het actief zoeken en helpen ontwikkelen van nieuw talent is van wezenlijk belang voor een vitale lokale omroep in een vitale gemeente.

Criterium: Professioneel geborgde organisatie

  • Omschrijving: Dit criterium betreft de beoordeling van de transparantie van de organisatiestructuur met duidelijk belegde taken en verantwoordelijkheden, met specifieke aandacht voor bestuur, programmabeleidsbepalend orgaan (pbo), en redactie. Daarnaast wordt onderzocht of de redactionele onafhankelijkheid is geborgd in statuten of samenwerkingsovereenkomsten.
  • Wegingsfactor: 1.50 Dit criterium heeft een aanzienlijk gewicht vanwege de wens om redactionele beslissingen niet te laten beïnvloeden door externe belangen. Dit draagt bij aan de integriteit en betrouwbaarheid van de organisatie.

Criterium: Financiële situatie

  • Omschrijving: Bij dit criterium wordt beoordeeld in hoeverre het aannemelijk is dat de aanvrager financieel stabiel blijft gedurende de komende vijf jaar, met specifieke aandacht voor een onderbouwde en realistische begroting.
  • Wegingsfactor: 1.10 Hoewel financiële stabiliteit van cruciaal belang is voor elke organisatie, wordt het hier iets minder zwaar gewogen.

Toelichting

Wettelijke toegangscriteria

De gemeenteraad moet aan het Commissariaat voor de Media advies uitbrengen over ingediende aanvragen tot aanwijzing als lokale publieke media-instelling. De gemeenteraad moet in de eerste plaats advies uitbrengen over de vraag of aanvragers voldoen aan de wettelijke toegangscriteria. Daartoe dient de gemeenteraad de volgende vragen per aanvrager gemotiveerd met een ja of nee te beantwoorden:

  • Is de aanvrager een rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid?
  • Heeft de aanvrager tot doel het uitvoeren van de lokale publieke mediaopdracht, gericht op de gemeente(n) waarvoor de aanvraag is ingediend?
  • Heeft de aanvrager een programmabeleidsbepalend orgaan (pbo) dat representatief is voor de belangrijkste maatschappelijke, culturele, geestelijke en godsdienstige stromingen die voorkomen in de gemeente?

Meer informatie over deze wettelijke toetsingscriteria is te vinden op onze website: https://www.cvdm.nl/voor-mediamakers/publieke-omroepen/lokale-omroep/.

Aanvullende toetsingscriteria voorkeursadvies

Als sprake is van meerdere aanvragen, verwacht het Commissariaat voor de Media daarnaast dat de gemeenteraad advies uitbrengt over de vraag welke aanvrager het meest geschikt is om de functie van lokale publieke media-instelling voor uw gemeente in de komende vijf jaar uit te oefenen. Om op zorgvuldige wijze en onderbouwd tot dit voorkeursadvies te komen, is het van belang dat de gemeenteraad aanvullende toetsingscriteria vaststelt op grond waarvan hij de aanvragen toetst en beoordeelt. Dit geeft de gemeenteraad houvast bij de beoordeling van de aanvragen en bevordert een transparante procedure en het gelijke speelveld. Door tijdige bekendmaking van de aanvullende toetsingscriteria worden geïnteresseerde partijen in de gelegenheid gesteld om hun aanvragen op deze criteria af te stemmen