21 mei 2024 - Verslag bewonersavond Wilgenbuurt
Eerste bewoners komen binnen vanaf 18.50 uur. In totaal zijn 16 bewoners aanwezig.
Namens InVra Plus B.V. zijn aanwezig:
- Ron de Boer, projectleider;
- Johan Kemkers, omgevingsmanager;
- Esther van der Kruk, junior omgevingsmanager;
- Rebecca Verkerk, omgevingsmedewerker
Namens NCG is aanwezig:
- Olivier Wijnhout, projectleider NCG
Namens de gemeente zijn aanwezig:
- Maria Benthem, projectleider versterking;
- Paul Evers, communicatiemedewerker
BLVC-W
Maria Benthem, projectleider versterking van de gemeente opent de avond en heet iedereen van harte welkom. Daarna stelt zij zichzelf en de aanwezige collega’s voor. Deze avond staat in het teken van BLVCW. Maria legt kort uit waar legt uit waar de afkorting BLVCW voor staat: Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid, Communicatie en Welzijn. Hiermee leggen wij met zijn allen aandachtspunten vast die belangrijk zijn voor bewoners van de Wilgenbuurt tijdens de werkzaamheden.
BLVC-W Masterplan Uithuizen
Gemeente Het Hogeland heeft InVra Plus B.V. gevraagd om als brug te dienen tussen bewoners en opdrachtgevers/uitvoerders tijdens de werkzaamheden. De opdrachtgevers zijn de gemeente, NCG en Goud Wonen. De uitvoerende partijen zijn de aannemers. De gemeente heeft veel aandacht voor BLVC-W in Uithuizen. Daarom is er voor het dorp een BLVC-W Masterplan opgesteld.
Het BLVC-W Masterplan bevat spelregels om de uitvoering van alle werkzaamheden in de openbare ruimte en op het eigen terrein, die van invloed zijn op de leefomgeving en het algemeen belang, in goede banen te leiden. Deze spelregels komen voort uit de risico’s die er zijn voor (direct) omwonenden, omgeving en uitvoerders.
Checklist Wilgenbuurt
Om de afspraken project specifiek te maken, kan er aan de hand van een checklist ingevuld worden om wat voor soort locatie het gaat, welke stakeholders hierbij zijn betrokken en welke werkzaamheden uitgevoerd worden.
Aanspreekpunt voor bewoners: Johan Kemkers (06-21964410)
De checklist wordt door Johan met de aannemers besproken en ondertekend. De uitvoerende partijen moeten zich aan de gemaakte afspraken in die checklist houden. Bewoners kunnen direct contact opnemen met omgevingsmanager Johan Kemkers als dat niet gebeurt. Hij neemt dan contact op met de uitvoerders/veroorzakers van de overlast.
Wat gaan we vanavond doen?
Esther van der Kruk van InVra Plus B.V. neemt het woord. En legt uit waar we het deze avond over hebben:
- Deel 1: Wilgenbuurt in verschillende fases.
- BLVC-W Masterplan + checklist
- Deel 2: input van bewoners voor het opstellen van de checklist
Fasering:
- Fase 1a: (Wilgenbos) nu afgerond. 2 aanwezige bewoners hebben net de sleutel gekregen.
- Fase 1b: Wilgenhof
- Fase 1c: W.A. schoollocatie
- Fase 1d: J.F. Kennedylaan is als nieuwe fase erbij gekomen.
BLVCW Masterplan + checklist
- Het plan is bedoeld om hinder en overlast te beperken tijdens de werkzaamheden. We kunnen dat niet helemaal voorkomen. Enige overlast zal er altijd zijn. Samen met bewoners leggen we doelen en afspraken vast om de overlast te beperken en vast te leggen waarop gelet moet worden.
- We houden daarom ook rekening met het gebruik van de juiste bouwmethodes en afstemming over bouwverkeer.
- Bijvoorbeeld schroefpalen i.p.v. heipalen
- Afstemming met aannemers. Anders kan de wijk verstopt raken met bouwverkeer of aannemersbusjes.
Wat hebben we nu al gedaan?
- Inventarisatie van belanghebbenden is gemaakt
- Ook een algemeen BLVC-W Masterplan is gemaakt voor heel Uithuizen
- Vandaag maken we de checklist zoveel mogelijk definitief
- Hierna ontvangen de bewoners een brochure met daarop de planning en verdere contactgegevens
BLVC-W
Omgevingsmanager Johan Kemkers van InVra Plus B.V. neemt het woord en legt BLVC-W per letter uit en wat daaronder valt.
Bereikbaarheid:
- Hoe hulpdiensten de wijk kunnen blijven bereiken.
- Bijhouden of wegen overbelast raken
- In de gaten houden of bouwbusjes de weg verstoppen
Leefbaarheid:
- Altijd voetgangersstrook beschikbaar in de wijk
- Vervuiling en overmatige geluidshinder beperken wij zoveel mogelijk
Veiligheid:
- Verkeersmaatregelen, zodat straten duidelijk afgezet zijn
- Veilige speelplekken en (loop)routes voor kinderen
- Geen onveilige situaties met blootgestelde kabels en leidingen
- Transporteurs worden op de hoogte gebracht van de afspraken die wij met elkaar maken en moeten zich daaraan houden.
Communicatie:
- Met bewoners afspraken maken en op de hoogte houden
- Contactpersoon: Johan Kemkers en de aannemer die op dat moment aan het werk is.
- Overzicht welke aannemer of opdrachtgever voor welke werkzaamheden verantwoordelijk is.
Welzijn:
- De gemeente, NCG en Goud Wonen hebben aardbevings- en bewonersbegeleiders beschikbaar om te helpen met problemen die te maken hebben met de aardbevingen.
Contact
- Bewoners kunnen direct contact opnemen met omgevingsmanager Johan Kemkers bij vragen, overlast en zorgen. Hij pakt dat op met de aannemers en/of de opdrachtgevers. Zo hoeven bewoners niet meer zelf achter de aannemers aan. Zijn contactgegevens worden binnenkort met de flyer gedeeld.
Bouwroute
Esther neemt het woord: In Uithuizen mag bouwverkeer alleen via de J.F. Kennedylaan de wijk in. Bouwverkeer zal zoveel mogelijk over de W.A.-schoollocatie rijden. Het is nog niet duidelijk wanneer deze bouwroute over de WA schoollocatie komt. Dit wordt nog uitgezocht.
Vragen en antwoorden
Vragen algemeen
- Bewoner wil graag op de hoogte blijven ook al verhuist ze naar THV.
- Antwoord: We werken samen met Goud Wonen, mensen in tijdelijke woningen worden ook op de hoogte gehouden.
- In Wilgenbuurt is er veel overlast van zand, wind en droogte. Wie controleert de aannemers dat ze dat voorkomen?
- Antwoord Esther van der Kruk: Goed voorbeeld om een afspraak over te maken. Omgevingsmanager voor de gemeente, Johan Kemkers loopt rond in het gebied. Die kan controleren of deze afspraken nageleefd worden. Johan: U kunt mij bellen als er iets is.
- Tijdens sloop woningen Wilgenbos is veel isolatiemateriaal is door de straat gewaaid. Bolletjes zitten nog steeds in de tuin. Andere bewoner beaamt dit. Door harde wind en bladblazers lastig tegen te gaan.
- Antwoord Maria Benthem: we nemen dit mee met Goud Wonen en Rizoem in de projectgroep. En we maken afspraken met de aannemers hierover.
- Bereikbaarheid over de bungalows aan de Wilgenhof. Hoe staat het daarmee? Bewoner wil ook graag weten hoe lang hij zijn woning niet met de auto kan bereiken tijdens werkzaamheden.
- Antwoord Johan Kemkers: in principe moeten bewoners altijd bij de woning komen. Dat is te voet altijd mogelijk. Er wordt een tijdelijke parkeerplaats aangelegd als dat nodig is. We geven op tijd aan hoe lang werkzaamheden voor verkeersstremming zorgen. Bij vragen kunt u altijd bellen voor een oplossing. Exacte tijdstippen kunnen we nu niet al geven. Qua werkzaamheden kunnen wij 3 of 4 weken met zekerheid vooruit kijken. Langste stremming is waarschijnlijk de vervanging van de riolering: Q4 2024.
- Hulpdiensten moeten in het gebied kunnen komen.
- Antwoord Esther van der Kruk: Klopt. De wijk blijft altijd bereikbaar voor hulpdiensten. De stremmingen worden afgestemd met hulpdiensten en dus zijn zij op de hoogte van de bereikbaarheid.
- Blijft De Klinkhamer bereikbaar? En hoe gaat de afvoer van sloopmateriaal in dat gebied?
- Antwoord: Ja, hij is alleen niet bereikbaar tijdens het woonrijp maken van deze weg. Dat geven we van tevoren aan. Bouwverkeer gaat via de zuidkant van de Wilgenbuurt. Sloopmateriaal moet via de bouwroute (Kennedylaan) worden afgevoerd.
- Ervaart overlast van de bouwvakkers, vooral ’s ochtends vroeg.
- Antwoord Esther van der Kruk: Ze mogen van 7:00 tot 19:00 werken. Wanneer u overlast ervaart graag contact opnemen met Johan Kemkers.
- De aggregaat die geplaatst is bij de erfgrens kwam als een verassing. Er werd haar eerder verteld dat dat niet zou gebeuren.
- Antwoord Johan Kemkers: dat is niet de bedoeling. Als dat weer gebeurt, kunt u direct met mij contact opnemen.
- Alarm ging af bij een afgesloten gebouw.
- Antwoord Maria Benthem: Direct bellen met Johan bij zulke zaken. Hinder en overlast kunnen we niet 100% voorkomen. Johan is er voor u als aanspreekpunt en houdt toezicht op de gemaakte afspraken.
- Wat te doen bij schade veroorzaakt door aannemers?
- Antwoord Johan Kemkers: Als dat gebeurt graag melden bij mij. Ik ga voor u met de aannemers in gesprek, u hoeft dat niet zelf te doen.
- Vraag/opmerking 10: wel overlast gehad van de tijdelijke school, was niet volgens afspraak.
- Antwoord Esther van der Kruk: Wij doen ons best om overlast te beperken, we kunnen het niet helemaal voorkomen.
- Het was niet duidelijk dat containers werden neergezet in de straat. Bepaalde aannemers hebben lak aan de gemaakte afspraken. Wijk werd minder bereikbaar. Er was geen communicatie vanuit de aannemer.
- Antwoord Maria Benthem: Jammer dat er toch zaken niet goed zijn opgelost. We doen ons best om bij overlast te zoeken naar oplossingen. Als er sprake is van overlast dit graag melden bij Johan Kemkers.
- Trottoirbanden (steen tussen straat en stoep) rond Wilgenhof 6 passen niet helemaal bij de rest van de nieuwe straat. Kunnen deze gewijzigd worden?
- Antwoord: De trottoirbanden worden niet aangepast.
WhatsApp kanaal
De bewoners die in de Wilgenhof blijven wonen worden op de hoogte gehouden. Dat geldt ook voor de routes van het bouwverkeer en wegafsluitingen. Dit doen we op verschillende manieren maar het volgen van het WhatsApp kanaal is een goede manier om op de hoogte te blijven. In de brief die u heeft ontvangen bij de BLVC-W brochure vindt u op welke manier u dit kanaal kunt volgen.
Hele buurt
- Vraag 1: Hoe worden de afvalcontainers opgehaald?
- Antwoord: De containers kunnen op één plek worden neergezet. We informeren u nog over de plek. De gemeente geeft dat vervolgens door aan het afvalverwerkingsbedrijf.
- Vraag 2: Komen er borden voor het bouwverkeer?
- Antwoord: Er komen borden voor het bouwverkeer. Daar moeten zij zich ook aanhouden. Daarom leggen we dat vast in het BLVC-W plan voor de aannemer.
- Vraag 3: Busjes van aannemers moeten op de juiste plekken parkeren.
- Antwoord: Hier hebben we aandacht voor. We onderzoeken of er bij de W.A.-school parkeerplaatsen voor de aannemers passen. Dat leggen we vast in de BLVC-W checklist.
Wilgenhof
- Bewoner houdt duiven vlakbij de sloopwerkzaamheden. Wordt hier rekening mee gehouden?
- Antwoord: Omgevingsmanager Johan Kemkers geeft dit door aan de aannemer. Ze leggen vast in de checklist dat ze zover mogelijk rekening houden met de duiven.
- De bouwwerkzaamheden zorgen voor lawaai en trillingen. Het schudden voelt als een aardbeving en veroorzaakt schade aan het pand.
- Antwoord: We gebruiken bepaalde sloopmethodes om de lawaai en trillingen te verminderen. Dat legt Johan ook vast in de checklist met de aannemer.
- Hoe verlaat groot bouwverkeer de wijk?
- Antwoord: Via de Kennedylaan. We overleggen met de aannemers of ze vrachtwagens kunnen draaien binnen de bouwhekken. In het BLVC-W masterplan leggen we de plek van draaiplekken vast en of er begeleiding nodig is. Zo kan het bouwverkeer veilig de bouwplaats op en af.
J.F. Kennedylaan
- Aggregaten geven veel overlast.
- Antwoord: We onderzoeken of we elektrische aggregaten kunnen gebruiken. Die maken minder lawaai. Er is ook een pomp nodig. Bij het inrichten van de bouwplaats zoeken we daar een goede plek voor. Bij overlast van aggregaten kunt u contact opnemen met Johan Kemkers. Dan kijken we op dat moment wat we kunnen doen.
- De Kennedylaan is slecht onderhouden. Dat veroorzaakt overlast.
- Antwoord: De gemeente controleert de wegen en zorgt voor onderhoud wanneer nodig. Ook controleren wij vooraf of de Kennedylaan het bouwverkeer aankan.
W.A. Schoollocatie Hoofdstraat West
- Kan de schoonheidssalon bereikbaar blijven aan Hoofdstraat West 69? Klanten parkeren aan de achterkant van de woning.
- Antwoord: Ja, De Klinkhamer wordt niet voor lange tijd afgesloten. Hij is alleen niet bereikbaar tijdens het woonrijp maken van deze weg. Dat geven we van tevoren aan. Tijdens de bouwwerkzaamheden kan het zijn dat hij korte tijd moet worden afgesloten (1 of 2 dagen). Ook dat geven we van tevoren aan.
- Hoe blijft bouwbedrijf Dekkema bereikbaar? Er stonden bloembakken in de weg.
- Antwoord: De bloembakken zijn weggehaald en komen niet meer terug tijdens de bouw en sloop. De gemeente overlegt hoe dit stuk daarna veilig ingericht wordt. De aannemer moet via de Wilgenbos en de J.F. Kennedylaan de wijk uitrijden.
Bouwplaats
- Waar komt de bouwopslagplaats te liggen?
- Antwoord: Dit is op dit moment (laatste update: juli 2024) nog niet bekend.
Ideeën en aandachtspunten
- Bewoners overleggen met elkaar waar op gelet moet worden. Olivier, Maria, Esther en Rebecca gaan in gesprek met de bewoners en beantwoorden hun vragen.
- Bewoners kunnen hun ideeën op post-its schrijven. Gemeente en InVra Plus gaan kijken hoe ze dit mee kunnen nemen in het BLVC-W Masterplan.
Presentatie
Tijdens deze avond was er een presentatie. Deze kun je hier nog downloaden.
Presentatie bewonersavond Wilgenbuurt 21 mei 2024 (pdf, 1,15 mb)