Verslag bijeenkomst Arp Schnitgerhof 23 mei 2024

Aanwezig zijn:

  • Gemeente Het Hogeland
    • Peter Dijkens – Projectleider infrastructuur
    • Maria Benthem – Projectleider Versterking
    • Paul Evers – Communicatiemedewerker
  • LAOS  Landschapsarchitecten
    • Quiryn Kaasschieter – projectleider 
    • Matthijs Dijkstra
  • NCG
    • Olivier Wijnhout
  • Goud Wonen
    • Kim Baarveld

Introductie

Aanvang: 19.00 uur
Opkomst: 10 bewoners

Maria Benthem, projectleider Versterking van de gemeente Het Hogeland stelt zichzelf en de aanwezige vertegenwoordigers van de gemeente, NCG en Goud Wonen voor. Daarna legt ze kort gebiedsgerichte aanpak van de gemeente uit.

Samenvatting: wat is de gebiedsgerichte aanpak?

De 23 woningen aan de Arp Schnitgerhof moeten gesloopt en opnieuw gebouwd worden. Daardoor is er ook een koppelkans voor de gemeente om de openbare ruimte aan te pakken. Samen met input van bewoners kunnen wij dat vormgeven in een inrichtingsplan. In dit inrichtingsplan kan onder andere staan vervangen van het rioolstelsel, een verlichtingsplan en een bomenplan. Dat wordt verder uitgewerkt als het stedenbouwkundig plan.

Goud Wonen Architecten selectie en bouwen

Goud wonen is verantwoordelijk voor de bouw van de woningen. Zij maken een architectenselectie. Samen met de architecten word bepaald welk type woningen er gebouwd wordt. Maar ook hoe de woningen eruit komen te zien en welke bouwmaterialen worden gebruikt.

Wat is LAOS landschapsarchitecten?

Quiryn Kaasschieter neemt het woord en legt uit wat LAOS landschapsarchitecten doet en wie er werken. LAOS is een bureau uit Haren. Zij werken in de provincie Groningen. Ze ontwerpen onder andere openbare ruimtes, binnentuinen en pleinen van scholen.

LAOS ontwerpt het stedenbouwkundig plan. En doet een voorstel voor de inrichting van de openbare ruimte die later wordt afgestemd met een speciaal ontwerpbureau.

Wat is een stedenbouwkundig plan?

Samen met bewoners werken we aan de wijk. We leggen de contouren van de wijk vast. De gemeente doet dit samen met LAOS landschapsarchitecten. LAOS begeleidt dat proces. Dat betekent dat we samen:

  • De straten opnieuw kunnen inrichten
  • Groen in de wijk kunnen herinrichten en behouden wat kan
  • Ligging van de woningkavels kunnen schuiven
  • Aandachtspunten en verbeterpunten van bewoners meenemen in het ontwerp. Bijvoorbeeld:
    • Parkeerproblemen in de wijk aanpakken
    • Verkeerssituatie bekijken

Niet alle ideeën en wensen van bewoners zijn mogelijk in het plan. Dat komt door bestaande wet- en regelgeving. Wij nemen zoveel mogelijk mee in het ontwerp van het stedenbouwkundig plan en later in het inrichtingsplan. Wanneer iets niet kan, leggen we dat uit aan de bewoners.

Welk gebied bekijken wij?

Het nieuwe ontwerp van de wijk gaat over 23 woningen, dus niet de hele straat. Toch kijken we niet alleen naar het projectgebied. We nemen ook de input van de bewoners mee vanuit de directe omgeving en het omliggende gebied van de Arp Schnitgerhof.

Waarom het gebied opnieuw inrichten?

Van 23 woningen heeft NCG in het versterkingsadvies gezet dat ze gesloopt en opnieuw gebouwd moeten worden. Het is nog niet zeker of alle 23 woningen kunnen worden teruggebouwd in de Arp Schnitgerhof. Dit heeft te maken met de vraag naar het woningaanbod van Goud Wonen.  Maar ook dat de nieuwe woningen moeten voldoen aan nieuwe regelgeving. De nieuwe woningen hebben een ruimere opzet/beukmaat. Daardoor is er minder ruimte om dezelfde aantallen terug te bouwen. Momenteel weten we ook niet precies hoeveel van de bewoners terugkeren naar de nieuwe wijk.

Hoe richten we samen de Arp Schnitgerhof rond de 23 woningen opnieuw in?

Samen met de bewoners vullen we de details in. Bewoners zijn de experts, wat vindt u goed aan de wijk? Wat kan beter? Dat leggen wij vast en maken op basis daarvan een schets van de nieuwe wijk. Wij leggen samen een basis waaraan alle andere plannen worden getoetst. Niet alles is mogelijk, maar alles mag op tafel gelegd worden.

Wat gaan we vandaag doen?

Vandaag halen we wensen en ideeën van bewoners en (direct) omwonenden op. Bij de volgende bijeenkomst werkt LAOS dat uit tot een voorlopig plan. Dat plan bespreken we dan weer met bewoners op volgende bijeenkomst. Als we samen met bewoners scherp hebben wat in de wijk moet terugkomen, maakt LAOS het definitieve stedenbouwkundig plan. Vervolgens wordt het plan voorgelegd aan het college van Burgemeester en Wethouders en/of de gemeenteraad. Daarna is het plan echt definitief.

Plant de vlag: wat zijn de aandachtspunten in de wijk

Met de aanwezigen gaan we de wijk in. Daarbij kan je aangeven wat je belangrijk vindt in de wijk. Wat moet blijven? Wat moet anders? Wat kan weg? Kortom: waar moeten we rekening mee houden in het opstellen van het Stedenbouwkundig plan?

Wat is het doel van sloop en nieuwbouw?

De woningen in de gemeente moeten veilig, aardbevingsbestendig, betaalbaar en toekomstbestendig zijn. Zonder dat het dorpsaanzicht verloren gaat. In de gebiedsgerichte aanpak houden we daar rekening mee. De nieuwe woningen worden volledig gasloos teruggebouwd.

Hoe ziet de wijk er nu uit?

Wijk en dorp worden verder uitgelicht door Quiryn (LAOS). De wijk is gebouwd in de jaren ’70. De woningen rondom de wijk zijn nieuwer. Woningen die aan de Maarweg zijn juist ouder. Het kan zijn dat dezelfde woningtypes ook terugkomen in de wijk. Dus gezinswoningen en seniorenwoningen. Maar dat is ook afhankelijk van de behoefte. Dat bespreken we ook met de bewoners: naar welke woningen is behoefte in de wijk?

Verbindingen van de wijk

De gemeente wil graag de verbinding met het centrum te voet verbeteren. Bewoners geven aan dat er veel autoverkeer in de wijk is. Er zijn veel auto’s en niet genoeg parkeerplaatsen. Die worden ook slecht onderhouden. Daarnaast wordt te hard gereden op de Maarweg en de Arp Schnitgerhof zelf. Ook ontstaan er gevaarlijke situaties bij de kinderopvang. Vooral bij het brengen en afhalen van kinderen. In de wijk zijn de woningen op elkaar gericht. De aanblik van de wijk wordt bepaald door zijgevels, auto’s en wegen. Dat kunnen we anders maken. Parkeerplaatsen kunnen bijvoorbeeld bij elkaar gezet worden. Dan is er meer ruimte in de rest van de wijk.

Groen in de wijk

We kunnen meer groen in de wijk en straten aanbrengen maar ook groen behouden.

Aandachtspunten in de wijk:

  • Bewoner: Geeft aan dat het groen aan de Maarweg niet goed onderhouden wordt door de gemeente. Dat gebiedje is ook niet ingericht zoals afgesproken. Aandachtspunt om mee te nemen in de Arp Schnitgerhof.
    • Mathijs Dijkstra van LAOS: Ook slechte ervaringen nemen we mee in het nieuwe project. Dan weten we hoe het niet moet. Bij de volgende bijeenkomsten controleren wij of alle input van bewoners meegenomen is, maar ook uitleggen waarom dat niet gelukt is.
  • Bewoners: De gemeente luisterde in het verleden niet goed. Bij projecten in de wijk is dat onvoldoende gebeurd. Voorbeeld: flat staat te dicht op de woningen in de Arp Schnitgerhof.
  • Bewoner: Komen er parkeerplaatsen bij de woningen? Veel woningen hebben twee of meer auto’s.
    • Quiryn Kaasschieter (LAOS): dat nemen we mee in het ontwerp en we oplossingen kunnen vinden. We kijken of auto’s ergens anders kunnen worden geparkeerd.
  • Veel schades met auto’s bij de flat.
    • Quiryn Kaasschieter (LAOS): kijken of we meer ruimte hiervoor kunnen vinden.

Rondje door de wijk plant je vlag:

  1. Er wordt hard gereden op de Maarweg.
    1. Peter Dijkens (gemeente): de riolering moet nog worden vervangen. We zoeken uit of we dan ook iets aan de weg kunnen doen.
  2. Er moet op straat gespeeld kunnen worden. Het is nu te onveilig
  3. Maarweg: grasveld bij de kinderopvang
    Ouders die hun kinderen naar de opvang brengen doen dat met de auto. Dat zorgt voor veel overlast en onveilige situaties. Bewoners kunnen soms zelf niet meer met de auto van de oprit af door de geparkeerde auto’s. Dit valt wel buiten het projectgebied.
  4. Blok Arp 1-7: Waarom worden deze woningen niet gesloopt? 
    Bewoners wachten al heel lang op een definitief besluit over hun woningen. Dit brengt onzekerheid, onveiligheid en stress met zich mee. Dat speelt al sinds 2019. Van NCG hebben zij destijds bericht ontvangen dat hun woning ‘misschien’ gesloopt zou moeten worden. Daarna is het stil geweest. Ook nu is het nog onduidelijk of de woningen veilig genoeg zijn. Ze wachten al erg lang op duidelijkheid van Goud Wonen. Bevingsschade wordt ook erg laat gerepareerd (na 3 jaar pas). Het is fijn dat de woningen niet plat hoeven. Bewoners blijven er wonen, maar het is tot nu toe een onprettig proces geweest met veel stress en onzekerheid. Zij blijven graag op de hoogte mocht de situatie rond de woningen wijzigen.
    1. Antwoord Kim Baarveld (Goud Wonen): NCG geeft de versterkingsadviezen voor de woningen uit. Dat duurt heel erg lang en gaat per individueel adres, dus niet voor een heel woningblok of wijk in één keer. NCG heeft aangegeven dat deze woningen volgens de meest recente norm veilig zijn. Dat komt onder andere door een andere raampartij  in de voorgevel. Daarom verduurzamen we deze woningen en hoeven ze niet gesloopt en opnieuw gebouwd te worden. Van andere woningen zijn de versterkingsadviezen eerder binnengekomen. Daarom zijn we eerst op andere plekken, zoals de Wilgenbuurt, gestart met sloop en nieuwbouw van woningen.
    2. Antwoord Olivier Wijnhout (NCG): In het verleden is er veel misgegaan. Dit is daar een voorbeeld van. In 2015 werd er van alle woningen in het bevingsgebied gezegd dat schoorstenen onveilig zouden zijn. Volgens de veiligheidsnorm van toen zouden veel meer woningen onveilig zijn dan nu. In de jaren daarna is de gaskraan geleidelijk dichtgeschroefd, dat betekende dat er minder risico is op zwaardere aardbevingen. Daarom is de veiligheidsnorm omhoog gegaan. Dat betekent dat woningen waarvan eerst gedacht werd dat ze onveilig zouden zijn nu wel veilig genoeg zijn.
  5. Groenstrook met dennenbomen tegenover blok 1-7:
    Graag betere parkeergelegenheid op deze plek. De dennen die er staan druppelen sap/hars op de auto’s. Dat is schadelijk. Ook steken er op de parkeerplaatsen boomwortels omhoog. Dit zijn redenen voor bewoners om daar niet te parkeren.
  6. Lichtinval Arp Schnitgerhof 1-7: 
    Zon draait de woning in. Graag zo houden. Het liefste het nieuwe woningblok (9-17) niet zo neerzetten dat deze het licht blokkeert.
  7. Onkruid Arp Schnitgerhof 6:
    Wordt de huiskamerwoning van Goud Wonen. Op één dag in de week kunnen huurders hier terecht voor vragen. De tuin wordt onderhouden door de woningstichting.
  8. Parkeren middenin de Arp Schnitgerhof (voor blok 9-17)
    Graag oplossing voor parkeerprobleem. De bochten zorgen voor onveilige parkeersituaties.
  9. Kas + lege kavel: Arp Schnitgerhof 19
    Stuk grond is voor openbaar gebruik, Dit kavel geeft de nodige schuifruimte voor woningblokken. Wat doen we met deze ruimte? Parkeerruimte? Speeltuin?
  10. Moestuin achter Arp Schnitgerhof 20
    Wat doen we met deze ruimte als de gebruikers verhuizen?
  11. Put in moestuin Arp Schnitgerhof 20
    Putten in het gebied overstromen snel.
    1. Peter Dijkens (gemeente): Bij de aanleg van het nieuwe riool komt er een regenwaterriool. Water zal dan dus sneller wegstromen.
  12. Speeltuin
    Matthijs Dijkstra (LAOS): kijken of we bomen kunnen behouden.
    1. Peter Dijkens (gemeente): ingenieursbureau MUG gaat alles in de wijk inmeten. Ook de bomen. Zij schrijven per boom een advies. Inmiddels heeft ingenieursbureau MUG de wijk ingemeten.  
  13. Onderhoud parkeerplaatsen
    Er is veel onkruid op de parkeerplaatsen. Die moeten beter worden onderhouden door de gemeente.
  14. Veiligheid, parkeren, blok omdraaien: Blok 27-35
    In de straat wordt veel te hard gereden. Ook zijn er bots incidenten in de straat. Bewoners willen graag de auto voor de deur kunnen parkeren. Zij vinden het een goed idee om de huizenblokken te draaien. Zo komt de voorkant van de woningen aan de andere kant. Daarmee is er ook minder inkijk in de woningen vanuit de flat.

We kijken naar de mogelijkheden voor dit blok. Eventueel kunnen parkeerplaatsen voor de deur of zelfs de woning omgedraaid worden.