Leerlingenvervoer

Kan uw kind niet zelf naar school? Dan heeft u misschien recht op een bijdrage in de reiskosten of aangepast vervoer. Dit hangt af van het soort onderwijs en van de afstand van huis naar school.

Zo werkt het

  1. Elk schooljaar moet u weer een nieuwe aanvraag doen.
  2. Zorg altijd eerst voor een vervoersadvies van school.
  3. Start de aanvraag met uw DigiD. Als u die nog niet heeft kunt u een DigiD aanvragen.
  4. Binnen 8 weken krijgt u een beslissing op uw aanvraag.

Weet u niet zeker of u recht heeft op leerlingenvervoer? Bel ons dan of stuur een e-mail naar leerlingenvervoer@hethogeland.nl. Wij helpen u graag.

Heeft u moeite met de online aanvraag? Download dan een formulier om uit te printen.

Afstand tot school

Voor leerlingenvervoer (of een vergoeding daarvoor) moet de school 6 kilometer of verder van huis zijn. Daarbij gaan we uit van de kortste route volgens de ANWB-routeplanner.

Uitzondering

Kan de leerling door een blijvende beperking niet zelf naar school reizen? Dan maakt het niet uit hoe ver de school van huis is. U moet dan wel een verklaring meesturen van de medisch specialist die het kind behandelt.

Vervoersadvies

Voor een aanvraag heeft u altijd een vervoersadvies (PDF, 340 KB) van school nodig. Deze moet ingevuld en ondertekend worden door bijvoorbeeld een orthopedagoog of gedragswetenschapper. Zorg dat u het ingevulde advies alvast digitaal bij de hand heeft. Bijvoorbeeld ingescand of als foto.

Bewijs van inkomen

Soms vragen wij ook om een bewijs van inkomen van de Belastingdienst. Dit wordt ook wel een IB60 genoemd. U kunt deze downloaden op uw persoonlijke pagina van de Belastingdienst. Daarna kunt u deze uploaden bij de aanvraag leerlingenvervoer.

Kosten terugvragen

Is uw aanvraag leerlingenvervoer goedgekeurd? Dan kunt u gemaakte vervoerskosten naar en van school terugvragen. Gebruik daarvoor het formulier vervoerskosten (PDF, 193 KB).

Meer informatie

Kijk op de website van Publiek Vervoer Groningen Drenthe. Ook kunt u op Overheid.nl de officiƫle regeling leerlingenvervoer van de gemeente vinden.