Kan jouw kind niet zelf naar school reizen? Dan heb je misschien recht op aangepast vervoer of geld voor reiskosten. Dit hangt af van het soort onderwijs en de afstand van huis naar school. Je vraagt het aan met je DigiD.

Zo werkt het

  1. Elk schooljaar moet je weer een nieuwe aanvraag doen.
  2. Zorg altijd eerst voor een vervoersadvies van school.
  3. Start de aanvraag met je DigiD. Als je die nog niet hebt kun je een DigiD aanvragen.
  4. Alles ingevuld? Klik op verzenden.
  5. Je krijgt per e-mail een bevestiging van je aanvraag. Geen e-mail ontvangen? Ook niet in je spambox? Bel ons, dan zoeken we het voor je uit.
  6. Binnen 8 weken krijg je een beslissing op jouw aanvraag.

Weet je niet zeker of je recht hebt op leerlingenvervoer? Bel ons dan of stuur een e-mail naar leerlingenvervoer@hethogeland.nl. We helpen je graag.

Heb je moeite met de online aanvraag? Download dan een formulier om uit te printen.

Afstand tot school

Voor leerlingenvervoer (of een vergoeding daarvoor) moet de school 6 kilometer of verder van huis zijn. Daarbij gaan we uit van de kortste route volgens de ANWB-routeplanner. Let op: standaard staat de planner ingesteld op snelste route. Pas het zelf aan naar kortste route.

Wanneer afstand niet meetelt

Kan het kind door een blijvende beperking niet zelf naar school reizen? Dan kijken we niet naar de afstand van huis tot school. Stuur in dat geval wel een verklaring mee van de medisch specialist die het kind behandelt.

Vervoersadvies

Voor een aanvraag heb je altijd een vervoersadvies van school nodig. Deze moet ingevuld en ondertekend worden door bijvoorbeeld een orthopedagoog of gedragswetenschapper. Zorg dat je het ingevulde advies alvast digitaal bij de hand hebt. Bijvoorbeeld ingescand of als foto.

Bewijs van inkomen

Soms vragen wij ook om een bewijs van inkomen van de Belastingdienst. Dit wordt ook wel een IB60 genoemd. Je kunt deze downloaden op je persoonlijke pagina van de Belastingdienst. Daarna kun je het uploaden bij de aanvraag leerlingenvervoer.

Kosten terugvragen

Is je aanvraag leerlingenvervoer goedgekeurd? Vraag dan de gemaakte vervoerskosten terug.

Meer informatie

Andere regelingen

Heb je geen recht op een vergoeding of schoolvervoer via de gemeente? Andere organisaties vergoeden ook kosten die met (reizen naar) school te maken hebben: