Parkeren

Parkeerplaatsen

Extra parkeerplaatsen leggen we alleen aan tijdens groot onderhoud in een wijk. Daarvoor doen we eerst een parkeeronderzoek. Als daaruit blijkt dat het nodig is leggen we tijdens het groot onderhoud extra parkeerplaatsen aan.

  • De gemeente verkoopt geen parkeerplaatsen.
  • Wil je meer parkeerplaatsen in de buurt? Mail naar gemeente@hethogeland.nl. Kun je je auto niet binnen een loopafstand van 100 meter parkeren dan kijken we wat er mogelijk is.

Parkeeroverlast

  • Heb je last van foutgeparkeerde auto’s? Bijvoorbeeld op de stoep of voor de uitrit? Spreek de bestuurder hierop aan. Helpt dit niet? Neem dan contact op met de politie.  
  • Ons uitgangspunt is dat we in woonwijken geen parkeer- of stopverboden instellen. Zo kan iedereen parkeren op de plaats van bestemming.

Boetes

Voor foutparkeren kun je een boete krijgen vanaf € 100,--. Op de website www.om.nl/onderwerpen/boetebase lees je meer over de hoogte van boetes.

Wegsleepregeling

De gemeente kan je auto of ander voertuig laten wegslepen als deze foutgeparkeerd staat. Dat doen we alleen als er overlast of een gevaarlijke situatie ontstaat. Lees meer.

Blauwe zones

In de centra van Bedum, Uithuizen en Winsum zijn blauwe zones ingesteld. Ook in Warffum is een kleine blauwe zone. In deze zones mag je alleen kort parkeren met een parkeerschijf. In de blauwe zones in Bedum, Winsum en Warffum mag je maximaal 2 uur parkeren. In Uithuizen mag dat maximaal 30 minuten. Je herkent de blauwe zone aan het verkeersbord E10 en aan een blauwe lijn langs de stoeprand of het parkeervak. Onze Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) controleren of mensen zich aan de regels houden. Zij mogen ook boetes uitdelen.

Gehandicaptenparkeerkaart

Kijk bij Gehandicaptenparkeerkaart.

Gehandicaptenparkeerplaats

Kijk bij Gehandicaptenparkeerplaats.