Wil je een verhuizing doorgeven? Geef het binnen 5 dagen na de verhuisdatum door aan de gemeente waar je gaat wonen. Dat kan online met DigiD. Ook een verhuizing binnen de gemeente geef je binnen 5 dagen door.

Wat je moet weten

  • Een verhuizing meldt je alleen bij de gemeente waar je komt wonen. Je oude gemeente krijgt automatisch het nieuwe adres door.
  • De adreswijziging gaat in op de aangegeven verhuisdatum.
  • Geef je de verhuizing later dan 5 dagen na de verhuisdatum door? Dan gaat de adreswijziging in op de dag waarop we jouw melding hebben ontvangen.
  • Je kunt je verhuizing voor je partner doorgeven als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft.
  • Een verhuizing kun je maximaal 4 weken voor je verhuizing melden.

Als je bij iemand gaat inwonen

Bij het online melden van je verhuizing kun je aangeven dat je bij iemand in komt wonen. De hoofdbewoner moet hiervoor toestemming geven. Dat kan op 2 manieren:

  • De hoofdbewoner geeft bij jouw digitale melding toestemming voor inwoning door in te loggen met DigiD.
  • De hoofdbewoner geeft schriftelijk toestemming met een toestemmingsformulier. Je kunt het ingevulde formulier uploaden bij het online melden van de verhuizing.

Als je verhuist naar een zorginstelling

Verblijf je voor onbepaalde tijd in een zorginstelling? Dan moet je bij de gemeente aangifte van verhuizing doen. Jouw woonadres wordt het adres van de instelling waar je verblijft. Je kunt je ook laten inschrijven op een briefadres bij een familie of vriend, in plaats van het woonadres van de instelling. Dit is handig wanneer je de afhandeling van jouw zaken door een ander laat doen.

Kan iemand de verhuizing niet zelf doorgeven? Een gemachtigd persoon mag de verhuizing doorgeven. Dat kan digitaal of op afspraak aan de balie in het gemeentehuis. Als gemachtigde heb je een geldig identiteitsbewijs nodig van jezelf en van de persoon die gaat verhuizen. En een schriftelijke toestemming van de verhuizende persoon om de verhuizing door te geven.

Als je de verhuizing niet digitaal wilt doorgeven

Maak een afspraak om jouw verhuizing persoonlijk aan de balie door te geven. Neem een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee.