Verhuizen binnen Nederland

Wilt u een verhuizing doorgeven? Geef het binnen 5 werkdagen na uw verhuisdatum door aan de gemeente waar u gaat wonen. Dat kan online met DigiD. Ook een verhuizing binnen de gemeente geeft u binnen 5 werkdagen door.

Wat u moet weten

  • Een verhuizing meldt u alleen bij de gemeente waar u komt wonen. Uw oude gemeente krijgt automatisch het nieuwe adres door.
  • De adreswijziging gaat in op de aangegeven verhuisdatum.
  • Geeft u de verhuizing later dan 5 dagen na de verhuisdatum door? Dan gaat de adreswijziging in op de dag waarop uw melding is ontvangen.
  • U kunt uw verhuizing voor uw partner doorgeven als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft.
  • U kunt uw verhuizing maximaal 4 weken voor uw verhuizing melden.

Als u bij iemand gaat inwonen

Bij het online melden van uw verhuizing kunt u aangeven dat u bij iemand in komt wonen. De hoofdbewoner moet hiervoor toestemming geven. Dat kan op 2 manieren:

  • De hoofdbewoner geeft bij uw digitale melding toestemming voor inwoning door in te loggen met DigiD.
  • De hoofdbewoner geeft schriftelijk toestemming met een toestemmingsformulier. U kunt het ingevulde formulier uploaden bij het online melden van uw verhuizing.

Als u verhuist naar een zorginstelling

Verblijft u voor onbepaalde tijd in een zorginstelling? Dan moet u bij de gemeente aangifte van verhuizing doen. Uw woonadres wordt het adres van de instelling waar u verblijft. U kunt zich ook laten inschrijven op een briefadres bij een familie of vriend, in plaats van het woonadres van de instelling. Dit is handig wanneer u de afhandeling van uw zaken door een ander laat doen.

Kan iemand de verhuizing niet zelf doorgeven? Een gemachtigd persoon mag de verhuizing doorgeven. Dat kan digitaal of op afspraak aan de balie in het gemeentehuis. Als gemachtigde heeft u een geldig identiteitsbewijs nodig van uzelf en van de persoon die gaat verhuizen. En een schriftelijke toestemming van de verhuizende persoon om de verhuizing door te geven

Als u de verhuizing niet digitaal wilt doorgeven

Maak een afspraak om uw verhuizing persoonlijk aan de balie door te geven. Neem een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee.