Exploitatievergunning horeca
Ga je een restaurant, cafetaria, hotel, bed- en breakfast, discotheek of andere horeca starten of overnemen? En ga je daar alcoholvrije dranken en/of eten verkopen of overnachting aanbieden? Dan moet je een exploitatievergunning aanvragen.
Een exploitatievergunning vraag je aan als je alleen alcoholvrije dranken gaat schenken. Als je alcohol gaat schenken dan moet je een alcoholvergunning aanvragen. Je kunt dan vrijstelling krijgen van de exploitatievergunningplicht.
Aanvragen
Een exploitatievergunning regel je online. Je begint met een vergunningcheck. Kies op de eerste pagina voor 'Horeca'. Aan het eind van de check zie je of je een vergunning nodig hebt. Ook zie je of je nog meer dingen moet aanvragen. Na de vergunningcheck kun je direct starten met je aanvraag.
Heb je de aanvraag al gestart en wil je er nu verder mee gaan? Ga dan naar de vergunningintaker.
Dit moet je weten
- Je moet een exploitatievergunning aanvragen als je een onderneming wilt starten of overnemen of als de aard daarvan wijzigt.
- Het geldende bestemmingsplan moet ruimte bieden voor de activiteiten die je wilt uitvoeren. Bestemmingsplannen kun je vinden in het landelijk omgevingsloket.
- Alle leidinggevenden moeten minimaal 21 jaar oud en van onbesproken gedrag zijn.
- De gemeente toetst de integriteit van de leidinggevenden en kan daarna een vergunning weigeren.
Bel ons als je meer informatie wilt over de vergunning: 088 - 345 88 88.
Wanneer een vergunning
- Als je een openbare inrichting wilt exploiteren waarbij je dranken en/of eten wilt verkopen of overnachting wilt aanbieden.
- Als de ondernemingsvorm verandert.
- Als de exploitant wijzigt.
Wanneer de gemeente vrijstelling kan geven
- Je vraagt een Alcoholvergunning aan of hebt deze al én;
- Er zijn in de afgelopen 6 maanden geen incidenten van geweld of overlast in of in de directe omgeving van je bedrijf geweest;
- Er zijn geen andere redenen om vrijstelling te weigeren.
Meesturen
- Een ingevuld aanvraagformulier. Als je in aanmerking komt voor de vrijstelling dan verlenen wij die automatisch. Je hoeft hiervoor niets extra’s te doen.
- Een ingevuld Bibob-vragenformulier (alleen voor nieuwe ondernemers).
- Een plattegrond van de onderneming met alle lokaliteiten inclusief oppervlaktematen.
- Geldig legitimatiebewijs van alle bij de onderneming betrokken personen.
- Uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Kosten 2025
€ 180,50
Beoordeling integriteit (Bibob)
Voordat we een exploitatievergunning verlenen moeten we de integriteit beoordelen van je onderneming en van de personen die bij je onderneming betrokken zijn. Dit doen we met een zogenaamd Bibob-onderzoek. Tijdens je aanvraag kun je het formulier voor dit onderzoek invullen en meesturen.
Alleen bij een positief Bibob-advies kunnen we een exploitatievergunning verlenen. Bibob staat voor Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. Deze wet moet voorkomen dat een vergunning wordt gebruikt voor criminele activiteiten.