Benoemingsprocedure
Burgemeester Henk Jan Bolding vertrekt. Op 1 augustus 2025 gaat hij met pensioen. Dat betekent dat we op zoek gaan naar een nieuwe burgemeester. We leggen graag uit hoe we dat doen in 14 stappen. De gemeenteraad speelt daar op een aantal momenten een belangrijke rol in. Ondanks dat veel dingen in de procedure vastliggen, heeft de raad daarin ook ruimte en keuzemogelijkheden.
We zijn nu bij stap 4
Openstelling vacature
- 1. VertrouwenscommissieDe gemeenteraad stelt uit zijn midden een vertrouwenscommissie in. Hierin zitten alle fractievoorzitters, de griffier en twee adviseurs (een collegelid en de gemeentesecretaris).
- 2. Een profielDe gemeenteraad stelt een profiel voor de nieuwe burgemeester op, waarbij de inwoners van Het Hogeland worden betrokken.
- 3. De commissarisDe gemeenteraad bespreekt het profiel met de commissaris van de Koning tijdens de raadsvergadering van woensdag 27 november. Tijdens deze vergadering stelt de gemeenteraad de profielschets vast.
- 4. De vacatureDe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
stelt de vacature open op advies van de commissaris van de Koning. - 5. SollicitatiebriefDe sollicitant schrijft een brief aan de commissaris van de Koning.
- 6. De kandidatenDe commissaris van de Koning selecteert kandidaten die in zijn ogen
benoembaar zijn.
Selectie sollicitanten
- 7. SelectieDe commissaris van de Koning overlegt met de vertrouwenscommissie over zijn selectie. Samen stellen ze de uiteindelijke selectie vast.
- 8. SollicitatiegesprekkenDe vertrouwenscommissie voert sollicitatiegesprekken met alle
geselecteerde kandidaten. - 9. AdviesDe vertrouwenscommissie brengt daarna advies uit aan de gemeenteraad. Daarbij noemt de vertrouwenscommissie welke 2 kandidaten voor benoeming in aanmerking komen.
- 10. AanbevelingDe gemeenteraad stelt de aanbeveling vast met daarop de namen van de 2 beste kandidaten. De kandidaat die bovenaan staat moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden.
Benoeming
- 11. Naar de ministerDe aanbeveling wordt met het advies van de commissaris van de Koning naar de minister van BZK gestuurd.
- 12. ScreeningDe minister van BZK laat de als eerste aanbevolen kandidaat screenen. Dat betekent dat er naslag wordt gedaan naar de betreffende persoon door de AIVD en dat er een fiscaal onderzoek plaatsvindt. De minister van BZK spreekt met de kandidaat en draagt de kandidaat daarna voor benoeming voor aan de koning. De koning benoemt de burgemeester bij koninklijk besluit.
- 13. Koninklijk besluitBenoeming vindt plaats bij koninklijk besluit en wordt bekend gemaakt
met een persbericht. De doorlooptijd van de procedure is ongeveer 8 maanden. - 14. BeëdigingDe commissaris van de Koning beëdigt de burgemeester in onze gemeente.