Nieuw leven in Wehe-den Hoorn

Wehe-den Hoorn maakt plannen voor nieuw leven in Wehe-den Hoorn. Die plannen gaan in elk geval over 3 dingen. Dat zijn het nieuwe Kunstcentrum De Ploeg, een nieuwe invulling voor het terrein van hotel De Ster en een nieuwe invulling voor het HHC-gebouw.

De gemeente is hierover in gesprek met de Werkgroep Wehe. Daarin zitten mensen van dorpsbelangen, Kunstcentrum De Ploeg, De Ster, Hoogholtje, Cultuurcentrum Hogeland, de kerk, ondernemers en inwoners. Inwoners konden op de plannen reageren en zelf ideeën inbrengen. Zo ontstaat er een plan dat het dorp zelf heeft opgesteld: een plan van en voor het dorp.

Kunstcentrum De Ploeg

In het gebouw van de vroegere Rooms-katholieke St-Jozefschool komt in 2024 het nieuwe Kunstcentrum De Ploeg. Met daarin werken van het kunstenaarscollectief De Ploeg: schilderijen, houtgravures, gedichten, etsen, drukkunst en boeken. Voor bezoekers komt er een kleine horecagelegenheid voor een kop koffie, een taartje en een broodje. En een winkel met Ploegproducten en streekproducten. Ook is er ruimte voor kleine concerten en wisselende tentoonstellingen.
 

De Ster

De Ster is een terrein aan de Mernaweg waar ooit het groepshotel De Ster stond. Het stond langere tijd leeg en brandde af tijdens de jaarwisseling van 2020. Het terrein is in persoonlijk bezit. Samen met de Werkgroep Wehe en inwoners zoeken we een nieuwe invulling. Inwoners willen het Sterterrein het liefst invullen met woningen.

HHC-gebouw

In juni 2020 sloot het Hogeland College haar deuren aan de Mernaweg 18. De Werkgroep Wehe is op zoek naar een nieuwe invulling. Daarvoor zijn verschillende ideeën. Cultuurcentrum Het Hogeland zou het gebouw graag inrichten als Kultuurhoes”; een plek met ruimte voor muziek- en theaterlessen, repetities en vergaderingen. En met werkruimte voor kunstenaars en allerlei andere activiteiten die ondernemers uit de omgeving willen aanbieden. Anderen denken aan een gebouw met appartementen, of een nieuw gebouw voor de basisschool Hoogholtje.

Proefproject

‘Nieuw leven in Wehe-den Hoorn’ is een proefproject binnen de Omgevingswet. Deze wet geeft inwoners meer invloed op hun leefomgeving.