Rijbewijs

Voor het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs gaat u naar het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt bij het aanvragen. Het rijbewijs ligt vervolgens na 5 werkdagen klaar in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan. U moet uw rijbewijs zelf aanvragen en zelf ophalen.

Aanvragen

Maak een afspraak voor het aanvragen van een rijbewijs.

Meenemen

  • Bij het vernieuwen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs
  • 1 pasfoto in kleur. Let op pasfoto-eisen
  • Bij vermissing: een geldig identiteitsbewijs

Ophalen

Na vijf werkdagen kunt u uw rijbewijs zelf ophalen. Als u bij de aanvraag uw mobiele telefoonnummer aan ons doorgeeft, dan krijgt u een SMS als het rijbewijs klaar ligt.

Snel nodig

U kunt een spoedaanvraag doen. Hiervoor maakt u een afspraak in in Winsum of Uithuizen. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt dan kunt u het in principe de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Categorie uitbreiding

Heeft u een extra categorie behaald, laat uw rijbewijs dan vernieuwen.

Nog geen 18

Vraag eerst een begeleiderspas aan. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Medische keuring (Gezondheidsverklaring)

U heeft een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent op de datum waarop uw rijbewijs verloopt. Of als u een beperking hebt die van invloed is op uw rijvaardigheid. Ook voor een rijbewijs voor vrachtwagen of bus heeft u een medische keuring nodig. Een medische keuring regelt u via een Gezondheidsverklaring.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u in bepaalde gevallen omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDW. Ook vindt u daar informatie over de Brexit (het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie) en de gevolgen daarvan voor uw rijbewijs.

Geldigheid

Soort rijbewijs Geldig
Rijbewijs met categorie A, AM, B, en/of BE Maximaal 10 jaar
Rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E Maximaal 5 jaar
Rijbewijs op basis van medische indicatie Geen vaste termijn (afhankelijk van de indicatie). De verloopdatum staat op het rijbewijs
Als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent Tot uw 75ste verjaardag
Als u 70 jaar of ouder bent Maximaal 5 jaar

Kwijt of gestolen

  • Bij verlies of diefstal van rijbewijs meldt u dit bij de gemeente. Hiervoor maakt u een afspraak.
  • Nadat wij uw rijbewijs als 'vermist' hebben geregistreerd, is het document niet meer geldig. Vervolgens kunt u een nieuw document aanvragen.

Kosten

Soort Prijs
Rijbewijs € 39,75
Spoedaanvraag € 73,85
Extra kosten bij vermissing rijbewijs € 18,55
Gezondheidsverklaring € 37,80

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs af. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Kijk voor informatie over voorkomen van identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid. Daar leest u hoe u de kopie veilig kunt maken.