Ondernemen in Het Hogeland

Ruimte voor ondernemen, innoveren en vergroenen

Het Hogeland biedt met de industrie in de Eemshaven en het toerisme in het Lauwersmeergebied een ideaal ondernemingsklimaat. Samen met de stad Groningen en de haven van Delfzijl is Het Hogeland de trekker van de economie in Groningen:

  • goot aanbod van (duurzame) energie
  • regionale investeringsfondsen
  • bedrijvenparken met ruime, betaalbare kavels
  • uitstekende infrastructuur met snelle, filevrije verbindingen naar de rest van Nederland en het nabije Duitsland
  • hoogwaardige kennis bij gerenommeerde kennisinstellingen in ‘onze’ stad Groningen. Voldoende gekwalificeerd en gemotiveerd personeel
  • prettig leefklimaat. Qua oppervlak is Het Hogeland de tweede gemeente van Nederland en fraai gelegen aan de rand van het Werelderfgoed Waddenzee

Werkgelegenheid

De gemeente stimuleert de groei van werkgelegenheid in de sterke sectoren zoals energie, landbouw, agri & food, havens en logistiek, biochemie en recycling. De laatste jaren is het werkloosheidscijfer in Het Hogeland gedaald naar het landelijk gemiddelde, en soms zelfs eronder.

Vergroening

Regio Noord-Groningen is hard op weg om één van de koplopers in de groene economie te worden. De Eemshaven ontwikkelt zich tot het groene stopcontact van Nederland. Met een eigen diepzeehaven, een groeiend aanbod van duurzame energie en een agrarisch achterland met een stevig chemiecluster in Delfzijl wordt dat proces flink versneld. De gemeente ondersteunt daarom de groene ambities van bedrijven.