14 december 2023

Zwembad de Beemden duurzamer gemaakt

Het zwembad kreeg kortgeleden ‘heatpipes’. Dit zijn buizen die zonne-energie opslaan. Deze energie wordt gebruikt om het douchewater te verwarmen. Ook is witte bedekking op het dak gemaakt voor een lager energieverbruik.

Heatpipes

Deze heatpipes zijn op het dak gemaakt en slaan zonne-energie op. Via een systeem van buizen wordt het douche- en badwater verwarmd. Per paneel wordt ongeveer 300 m3 gas per jaar bespaard. Ook heeft het systeem weinig onderhoud en stroom nodig.

Witte dakbedekking

Het dak is geïsoleerd en heeft nieuwe duurzame dakbedekking gekregen. De dakbedekking is wit van kleur en gemaakt van 10% gerecycled materiaal. De witte kleur weerkaatst het zonlicht. Hierdoor wordt het dak maximaal 46°C in plaats van 81°C bij een zwart dak. Door deze koeling werkt bijvoorbeeld het systeem van de luchtbehandeling beter. En hierdoor wordt er minder energie verbruikt. Met het nieuwe dak kan de Beemden weer zo’n 35 jaar vooruit.

Restwarmte Friesland Campina

De Beemden krijgt al sinds 2008 restwarmte uit de Friesland Campina fabriek in Bedum. Hiermee wordt de lucht in het zwembad, het zwembadwater en de sporthal verwarmd.

Rondleiding

Wethouder Stefan van Keijzerwaard kreeg een uitgebreide rondleiding. Hij werd bijgepraat door onder andere Chris de Haan van IKO dakbedekking en installateur Durk Nijboer. Ook aanwezig waren:

  • Een paar bestuursleden van Stichting de Beemden
  • Bedrijfsleider van de Beemden, Gert Huisman
  • Projectleider en regievoerder vastgoed van de gemeente, Jan Willem Dekker

Onderzoek andere gebouwen

In 2024 gaat een onderzoeksbureau voor de gemeente bekijken hoe meer gemeentelijke gebouwen duurzamer gemaakt kunnen worden. Hier kan ook uitkomen dat het misschien beter is om een gebouw te slopen en opnieuw te bouwen. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt met geld van de provincie Groningen.