12 juni 2024

Voorjaarsnota: Financiën voor 2024 op orde

Op 26 juni 2024 staat de voorjaarsnota op de raadsagenda. Daarin laat de gemeente een tussenstand zien van de inkomsten en uitgaven in 2024. Ook kijken we vooruit op plannen en ontwikkelingen voor 2025 en verder. Voor 2024 is de financiële situatie goed op orde.

Projecten kunnen doorgaan

Door de positieve cijfers kan de gemeente doorwerken aan grote opgaves zoals de Energietransitie, Eemshaven+, de woningbouwopgave en de Waddenkustopgave. Ook de Reitdiepopgave, de veranderingen in het Sociaal Domein, de Centrumplannen en de ontwikkeling van een nieuw gemeentehuis kunnen doorgaan. We trekken in de voorjaarsnota nota ook extra geld uit voor openbaar groen. Denk aan onderhoud van bermen, bomen en begraafplaatsen. Ook voor 2025 zien de cijfers er goed uit. Dit komt mede doordat de prijsstijgingen gelijk zijn gebleven. 

Bekijk de voorjaarsnota bij de raadstukken van 26 juni 2024, agendapunt 4.

Vanaf 2026 minder geld

Na 2025 verandert het Rijk de uitkering die wij als gemeente ontvangen uit het gemeentefonds. Dit is nadelig voor de grote maatschappelijke opgaven waar het Rijk en de gemeenten samen uitvoering aan moeten geven. Wethouder Eltjo Dijkhuis vindt dit zorgelijk: ‘Na 2025 ontvangt de gemeente jaarlijks veel minder geld van het Rijk. Daar maak ik me ernstig zorgen om. Want daarmee kunnen wij onze maatschappelijke taken niet of alleen maar voor een deel uitvoeren. Het Rijk moet écht met een oplossing voor een structurele uitkering voor regiogemeenten komen. Als college worden wij uitgedaagd slimme keuzes te maken. We moeten goed kijken welke plannen we vanuit welk geld kunnen betalen. Tot nu toe slagen we daar redelijk in. Maar na 2025 staat de situatie er heel anders voor. Het nieuwe kabinet moet met goede voorstellen en structureel geld over de brug komen.’

Het college vindt het belangrijk dat gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting niet met meer dan de algemene prijsstijging omhoog gaan. En dat openbare voorzieningen blijven bestaan. Voorop staat dat alle inwoners moeten kunnen blijven genieten van bijvoorbeeld zwembaden en bibliotheken. En dat ze voldoende sociale zekerheid hebben. Het college blijft zich daarom inzetten voor voldoende geld vanuit het Rijk. Dit doet zij onder andere door lobbyactiviteiten.

Raadsbesluit op 10 juli

De gemeenteraad behandelt de voorjaarsnota op woensdag 26 juni 2024. In de raadsvergadering op woensdag 10 juli 2024 neemt de raad een besluit. Je bent dan van harte welkom in de raadzaal in het gemeentehuis in Uithuizen. Of kijk live mee via raadhethogeland.nl.