1 februari 2023

Vlogserie over kerken in Het Hogeland

Bekijk de korte filmpjes over geschiedenis en gebruik van kerken in Het Hogeland. De filmpjes zijn onderdeel van de Kerkenvisie, een visie op de toekomst van kerken.

Vlogserie ‘Heilige Huizen?!’

Onder deze titel hebben we 15 filmpjes gemaakt over de geschiedenis van kerken in Het Hogeland. Je kunt ze bekijken op YouTubeFacebook en Instagram. Bekijk hier de introductiefilm.

De filmpjes geven een inkijk in de geschiedenis van de kerken en het mooie erfgoed in de gemeente. Al meer dan 1200 jaar geleden werden de eerste kerken gebouwd op wierden. Veel van deze kerken zijn bewaard gebleven en nog steeds in gebruik als kerk. In de vlogserie komen ook voorbeelden van ‘hergebruik’ van kerken aan bod, zoals bijvoorbeeld de Theefabriek in Houwerzijl

Wat is de kerkenvisie?

De kerkenvisie is een onderzoek over de toekomst van kerken in Het Hogeland. Kerkgemeenten, eigenaren van kerkgebouwen, stichtingen en andere betrokkenen stellen de kerkenvisie samen op. Daarbij gaat het niet alleen om kerken die misschien dicht gaan. Het gaat om een gezamenlijke, brede toekomstvisie. De kerkenvisie is de basis voor een goed en duurzaam contact tussen kerken en de gemeente. Op die manier is de gemeente vroeg betrokken bij eventueel nieuw gebruik van monumentale kerken. De kerkenvisie geeft richting aan de toekomst van kerkgebouwen in de gemeente.