Minder maaien
We zorgen al voor meer verschillende plant- en diersoorten (biodiversiteit) door in de bloeiperiode alleen ongeveer de eerste meter van bermen te maaien. Dit is nodig voor de verkeersveiligheid. De rest van de berm laten we groeien voor natuurlijk bermbeheer. “Dat is belangrijk en nodig voor een toekomstbestendige en prettige leefomgeving voor mens en dier, natuur en klimaat”, vertelt wethouder Beheer Openbare Ruimte Stefan van Keijzerswaard.
Bermonderzoek: wat groeit en b(l)oeit er in de berm?
Om verder te werken aan de biodiversiteit, zoeken we nu uit welke plantensoorten er in onze bermen groeien. Witteveen groenprojecten en advies onderzoekt dit voor ons in een aantal bermen. Het onderzoek gebeurt tussen eind mei en eind juli/begin augustus. In sommige bermen kun je palen zien staan met een kaartje eraan. Tussen de palen maaien we niet tijdens de maaironde van half juli.
Afhankelijk van bijvoorbeeld hoe voedselrijk de bodem is en welke planten er staan kunnen we ons beheer bepalen. Zoals wanneer en hoe vaak we moeten maaien. Ook weten we na dit onderzoek beter welke bijzondere plantensoorten er in onze bermen groeien en waar. Daardoor kunnen we bermen herkennen die geschikt zijn voor ecologisch beheer.
Wat houdt ecologisch bermbeheer in?
Met ecologisch bermbeheer zorgen we ervoor dat het aantal plantensoorten toeneemt. Vooral de grassen willen we verminderen. Groeien er minder grassen, krijgen andere planten de kans om te groeien en bloeien. We gaan ook bekijken hoe vaak de berm moet worden gemaaid om de ontwikkeling van planten te helpen. Dit kan betekenen dat de gemeente de maairondes moet aanpassen of dat er misschien ook wel met ander materiaal moet worden gemaaid.
Meer weten over groenbeheer? Kijk dan op hethogeland.nl/groen.