In 2021 verscheen de Gebiedsvisie Kardinge 2020-2038 van Natuurmonumenten, Kardinge Geeft!. Eén van de speerpunten daarin is de wens om het natuurgebied fors uit te breiden en te verbinden met omliggende natuurterreinen. Met de aankoop van 38 hectare landbouwgrond in Kardinge werd de eerste stap gezet. In de afgelopen jaren is gewerkt aan een plan voor de inrichting van een nieuw natuurgebied op deze grond. Dat plan is nu definitief goedgekeurd.
Voordat de schop daadwerkelijk de grond in kan, is er nog veel voorbereiding nodig. Zo gaan Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland de komende tijd het plan verder technisch uitwerken, vergunningen aanvragen en een aanbesteding organiseren om een aannemer te selecteren voor de uitvoering van de werkzaamheden.
Een plan met oog voor mens en natuur
Winfred Peters, Manager Ontwikkeling Natuurbegraven Nederland: “De vaststelling van het plan Kardinge Groeit is een belangrijke mijlpaal in onze ambitie om nieuwe natuur te realiseren. Een plek waar iedereen kan genieten van de natuur, en mensen met liefde voor de natuur een laatste rustplaats kunnen krijgen. Dit resultaat is te danken aan onze intensieve samenwerking met de omgeving. Dat is voor mij heel waardevol.“
Rombout Bennema, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten, is blij en trots met het resultaat: “We vinden het belangrijk om omwonenden bij het natuurgebied te betrekken, want Kardinge is er voor ons allemaal. Bewoners uit Zuidwolde en de wijk Beijum hebben tijdens informatiebijeenkomsten en werkateliers meegedacht en -geschetst. De wensen, ideeën en ook zorgen hebben een plek gekregen in het plan. Dankzij deze inbreng ligt er een prachtig en afgewogen ontwerp.”
Landschapsontwerp
De inbreng van de bewoners heeft geleid tot een landschapsontwerp waarbij het open karakter van het landschap behouden blijft. Het laat een landschap zien met bloemrijke velden, groepjes struiken en een beperkt aantal bomen, doorsneden door een watergang die in breedte varieert. Om de privacy van bewoners van huizen die grenzen aan het gebied te respecteren, komt aan de zuidzijde een brede buffer van water omringd met riet. Door het gebied wordt een doorgaand wandelpad met smallere zijpaden aangelegd, zodat er ook een kort rondje gelopen kan worden.
Natuurbegraven: een groeiende behoefte
De laatste jaren is er meer vraag naar natuurbegraven. Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten ontwikkelen al ruim 10 jaar natuurgebieden waar mensen hun laatste rustplaats kunnen vinden. Voorbeelden van natuurgebieden die Kardinge voorgingen zijn Mookerheide, Huis ter Heide en landgoed Christinalust. Op de natuurbegraafplaats staat de natuur voorop. De graven liggen verspreid over het gebied. Zonder grafsteen, in het begin slechts gemarkeerd met een houten boomschijf. De graven worden nooit geruimd. Dat biedt zekerheid dat ook de natuur er voor eeuwig blijft bestaan.