Reactie wethouder De Visser
Wethouder De Visser: ‘We hebben al langere tijd contact met deze bewoners. Afgelopen maandag hebben wij hen in een persoonlijk gesprek eindelijk perspectief kunnen geven. Waarom de ene woning wel in aanmerking komt voor sloop en nieuwbouw en de andere niet, is in deze situatie moeilijk te begrijpen. En dat leidt dus tot frustratie, onbegrip en spanningen onder deze bewoners. Door de inzet van vooral de bewoners zelf, hebben wij en NCG het nu voor elkaar gekregen dat zij ook kunnen kiezen voor een nieuwe woning.’
Woningbouwproject uit 1979
De 10 woningen aan de Aak 15-23 en 14-22 waren ooit onderdeel van een woningbouwproject uit 1979 in de wijk Menkema. Aan de Aak, Snik en Tjalk zijn toen in totaal 92 woningen gebouwd met dezelfde basiswoning als casco. Deze 10 woningen zijn later geïnspecteerd en beoordeeld dan de andere woningen. Bij deze laatste beoordeling werd al uitgegaan van minder gaswinning. Minder gaswinning betekent minder risico. Daardoor kwamen de woningen niet in aanmerking voor sloop en nieuwbouw. Hiermee is een onaanvaardbaar en moeilijk te begrijpen verschil ontstaan in de wijk.
Vergelijkbare situaties
De versterkingsopgave in de gemeente Het Hogeland kent geen gelijke situatie, die zo specifiek is als deze aan de Aak in Uithuizen. Dat neemt niet weg dat inwoners van mening kunnen zijn dat ze ook te maken hebben met een onaanvaardbaar verschil dat veroorzaakt wordt door de versterkingsopgave. Op het moment dat deze signalen de gemeente bereiken, onderzoekt de gemeente deze situaties op dezelfde manier als bij deze woningen aan de Aak.
Gemeente en NCG trekken samen op
De gemeente en NCG trekken samen op om de keuze voor sloop en nieuwbouw mogelijk te maken. Zo delen ze bijvoorbeeld de kosten. De gemeente betaalt de kosten uit de middelen die beschikbaar zijn gesteld om onaanvaardbare verschillen in dorpen in het aardbevingsgebied op te lossen. Gezamenlijk zijn er voldoende middelen gevonden om de eigenaren deze keuze voor te leggen.
Reactie NCG
Ab van der Schans, directeur Stad en Ommeland NCG: ‘Onze bewonersbegeleiders gaan met alle bewoners persoonlijk in gesprek om uit te leggen wat dit voor hen betekent: welke mogelijkheden zijn er en hoe ziet het vervolgtraject eruit? We zijn blij dat we dit in overleg met de bewoners en samen met de gemeente hebben kunnen bereiken.’