19 oktober 2023

Het Hogeland College in Uithuizen bereikt hoogste punt 

Het schoolgebouw voor Het Hogeland College in Uithuizen wordt versterkt en voor een deel opnieuw gebouwd. Het hoogste punt is nu bereikt. Wethouder Karen Hansems vierde dit op donderdagochtend 19 oktober 2023, samen met de leerlingen.

Scholenprogramma

Door aardbevingen als gevolg van gaswinning voldoen veel gebouwen niet meer aan de nieuwe veiligheidseisen. Daarom zijn in totaal 18 schoolgebouwen versterkt in opdracht van de gemeente. Hiervan zijn 10 gebouwen gesloopt en opnieuw gebouwd en 8 gebouwen versterkt met gedeeltelijk nieuwbouw. Het Hogeland College Uithuizen is de laatste school in het programma.

Viering

Donderdagochtend 19 oktober vierde wethouder Karen Hansems samen met de leerlingen het bereiken van het hoogste punt.  Na toespraken van rector Lily Holsteijn en wethouder Karen Hansems was er een kleine vlagceremonie. Leerlingen hesen de vlag van de school en wethouder Hansems hees samen met programmamanager versterking Wubbo Haaijer de gemeentevlag. Door het slechte weer was de viering binnen. Aannemer Jorritsma had speciaal hiervoor twee vlaggenmasten middenin het gebouw gezet. 

Tijdelijk in Willem Alexanderschool

Totdat het nieuwe gebouw klaar is krijgen de leerlingen les in de oude Willem Alexanderschool. De verwachting is dat ze in schooljaar 2024/2025 in het vernieuwde schoolgebouw kunnen. De Willem Alexanderschool wordt dan gesloopt. Er komen daar nieuwe woningen te staan.

Nieuwe vormen van onderwijs

Bij de indeling van het nieuwe schoolgebouw houden we rekening met de ontwikkeling naar andere vormen van onderwijs. Voor de leerlingen komt meer nadruk te liggen op het vergroten van kennis en inzicht, leren wie je bent en wie je wilt zijn in onze maatschappij. Dit noemen we ook wel ‘Motiverend onderwijs’. De nieuwe school biedt hier veel mogelijkheden voor. Ruimtes kunnen aangepast worden aan de leervormen. Bijvoorbeeld door ze groter of kleiner te maken, passend bij de les. Op de plek van de vlagceremonie komt een tribune-trap met afsluitbare muren. Hier kunnen leerlingen pauzeren of lessen volgen.
 

Vlag school, vlag gemeente, mensen, gebouw
De vlagceremonie
tekening schoolgebouw, bomen, weg, groen, fietser
Schets van het nieuwe gebouw