23 april 2024

Gemeente schenkt kinderboekenserie ‘Marloes en Pardoes’ aan basisscholen

Kinderboekenschrijver Wim van der Maaten uit Uithuizen overhandigde zijn 3-delige boekenserie ‘Marloes en Pardoes’ op donderdag 18 april aan wethouder Eltjo Dijkhuis. Dit gebeurde op de Brede School in Uithuizen tijdens de Week van Taal. De gemeente schenkt de boekenserie aan alle basisscholen in Het Hogeland.

Voorlezen

Groep 3 & 4 van CBS Koning Willem-Alexander en OBS Brunwerd vierden het feestje mee. De leerlingen kregen alvast een voorproefje. Wim las de kinderen namelijk een stukje voor uit deel 1, Het land van Marloes en Pardoes. Van der Maaten: “Ik las in de krant dat er kinderen zouden zijn die niet van lezen hielden. Dat begrijp ik niet. Want volgens mij houden alle kinderen van spannende verhalen. Dus kwam ik al snel op de gedachte dat er boeken moesten komen met verhalen die voorgelezen konden worden. En als de verhalen in die boeken maar spannend genoeg zouden zijn, zouden de kinderen vanzelf lezen leuk gaan vinden.”

Reactie van de wethouder

Wethouder Eltjo Dijkhuis: “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat kinderen zoveel mogelijk in aanraking komen met boeken. Hoe eerder hoe beter. Want kinderen die lezen leuk vinden, lezen namelijk meer. Daardoor hebben ze een grotere kans op een betere leesvaardigheid. Met de bibliotheek op alle basisscholen in Het Hogeland hopen we leesplezier te bevorderen. En hoe leuk is het dat alle scholen in het Hogeland nu ook de serie Marloes en Pardoes in de Bibliotheek op school hebben? Van een kinderboekenschrijver uit Het Hogeland!”

Over Marloes en Pardoes

Marloes en Pardoes zijn broer en zus. Ze hebben een hele leuke opa. Opa doet met hen altijd spannende dingen. In deel 1, Het land van Marloes en Pardoes, koopt opa een sterrenkijker. Samen met opa kijken ze ’s avonds naar de hemel. Al op de eerste avond zien ze een groene planeet. In het tweede deel, Marloes en Pardoes gaan vrolijk verder, verhuizen de kleinkinderen van opa plotseling naar een ander land. In het laatste deel, Marloes en Pardoes worden Evi en Sebas, wonen de kinderen bij opa in Amsterdam. Ook daar beleven ze allerlei avonturen