10 oktober 2024

Gemeente Het Hogeland op zoek naar nieuwe burgemeester

Burgemeester Henk Jan Bolding neemt volgend jaar afscheid als burgemeester van Het Hogeland. Op 1 augustus 2025 gaat hij met pensioen. De gemeente is daarom op zoek naar een nieuwe burgemeester. Bolding kondigt zijn vertrek ruim van tevoren aan. Hierdoor hoeft Het Hogeland niet op zoek naar een waarnemend burgemeester.

“Als je 70 jaar wordt, moet je stoppen als kroonbenoemde burgemeester. Ik kijk met heel veel genoegen terug op de afgelopen jaren en wens Het Hogeland een hele goede nieuwe burgemeester.”

Over de benoeming van de burgemeester

De 'Kroon' (de Koning én de verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) benoemt uiteindelijk de burgemeester. Verschillende mensen spelen hierbij een rol: de commissaris van de Koning, een vertrouwenscommissie en de minister van BZK. De gemeenteraad maakt binnenkort een profiel voor de nieuwe burgemeester. Ook inwoners doen hieraan mee. Daarna bespreekt de raad het profiel met de commissaris van de Koning. Op woensdag 27 november 2024 stelt de raad het profiel vast. Vervolgens opent de minister van BZK een vacature op advies van de commissaris van de Koning. Kandidaat-burgemeesters kunnen dan solliciteren. De vertrouwenscommissie adviseert de gemeenteraad en noemt welke 2 kandidaten voor benoeming in aanmerking komen. In het voorjaar van 2025 kiest de raad een nieuwe burgemeester.

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Roelf Torringa: “De zoektocht naar een nieuwe burgemeester neemt al snel acht maanden in beslag. We kunnen nu samen met de Commissaris van de Koning en Het Hogeland een goede procedure starten voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. En tot augustus 2025 blijft onze burgemeester zich met overgave inzetten voor Het Hogeland. Dat waarderen we zeer.”

Over Henk Jan Bolding

Henk Jan Bolding is sinds januari 2020 de burgemeester van gemeente Het Hogeland. Van januari 2019 tot januari 2020 was hij waarnemend burgemeester van dezelfde gemeente. Henk Jan Bolding is de eerste kroonbenoemde burgemeester van Het Hogeland.

burgemeester Henk Jan Bolding
Inauguratie burgemeester Henk Jan Bolding (foto: Roelof Bos)