19 juni 2024

Gemeente gaat 550 bomen planten

In het najaar van 2024 en het voorjaar van 2025 gaan we 550 nieuwe bomen planten. Deze komen op alle plekken waar we zieke bomen voor de veiligheid moeten weghalen. Als het kan planten we de nieuwe bomen op dezelfde plek of in de directe omgeving. We planten meer bomen terug dan we moeten kappen. De gemeenteraad heeft het plan van aanpak "Evaluatie Groenbeleid" waarin dit staat goedgekeurd.

Genoeg ruimte voor groei en bloei

Een belangrijke voorwaarde is dat alle nieuwe bomen goed passende groeiplaatsen krijgen. Zo hebben ze hun hele leven genoeg ruimte om te groeien. Daarvoor moet er genoeg ondergrondse ruimte zijn waar de wortels voeding, vocht en zuurstof kunnen opnemen. Dit zorgt voor lang levende en gezonde bomen. Daarom kan het gebeuren dat we sommige bomen op een andere plaats planten dan waar een boom weggehaald is.

Controle op veiligheid

De gemeente heeft een zorgplicht. Daarom controleren we de bomen regelmatig op veiligheid. Als het nodig is gaan we ze snoeien. Maar soms is snoeien niet genoeg. Als bomen ziek of beschadigd zijn kunnen ze onveilig worden. Dan moeten we ze weghalen. Denk aan bomen die zijn verzwakt door zwammen, of aan essentaksterfte.

Kapvergunning

Gemeente Het Hogeland beheert ongeveer 40.000 bomen langs wegen, paden en in parken. Eind 2023 hebben we uitgezocht hoeveel bomen ziek of beschadigd zijn. En welke daarvan te gevaarlijk worden om te laten staan. Daar kwam uit dat we ruim 300 bomen moeten kappen. We vragen daar een kapvergunning voor aan. Zodra de vergunning is gegeven, beginnen we met kappen. We houden ons aan de gedragscodes voor zorgvuldig werken en schade aan vogels en beschermde dieren en planten voorkomen.

Plan voor nieuwe bomen

Deze zomer maken we een plan voor het planten van nieuwe bomen. Hierin zetten we geschikte plaatsen, boomsoorten en plantmaten. Geschikte plaatsen zoeken kost veel tijd. We moeten bijvoorbeeld rekening houden met kabels en leidingen in de grond.

Meer over groenonderhoud: hethogeland.nl/groen.