18 september 2024

Duurzaam Hogeland van start: alles om duurzaam aan de slag te gaan

Of je nu je huis isoleert, spullen hergebruikt of groene vingers hebt: op het nieuwe platform Duurzaam Hogeland vinden Hogelandsters vanaf vandaag alles om duurzaam aan de slag te gaan. Hogelandsters die meewerkten aan Duurzaam Hogeland markeerden dinsdagmiddag op een bijzondere manier de start. Samen met wethouders Arjen Nolles en Stefan van Keijzerswaard zaaiden ze winterrogge op een akker van Tuinderij Klein Alma in Bedum. De gemeente Het Hogeland is initiatiefnemer van het platform.

Helpen verduurzamen

Duurzaam Hogeland is opgezet om mensen te helpen verduurzamen. Het kan soms lastig zijn om de juiste subsidies te vinden of om uit te zoeken hoe bijvoorbeeld wateroverlast in de tuin te voorkomen is. De website duurzaam-hogeland.nl helpt door informatie en tips te geven en verhalen van dorpsgenoten te vertellen. Op een kaart op de website zien mensen waar in de buurt er duurzame initiatieven te vinden zijn. 

Hogelandsters delen ervaringen

Het platform is samen met duurzame Hogelandsters opgezet. Zo vertellen Armand en Annemarieke van Proeftuin Rottum over hun eigen verbouwing met biobased materialen: ''Wij hebben die puzzel al eens gelegd. We helpen graag andere mensen zodat ze die zoektocht niet meer hoeven afleggen.” 

Wethouder energietransitie Arjen Nolles: “Het Hogeland is een fijne, gezonde en mooie plek om te leven. Een gebied waar we als inwoners met recht trots op zijn. Dat willen we zo houden, ook voor onze kinderen en kleinkinderen. We hebben daarin een flinke klus te klaren. Ik vind het mooi om te zien dat er al zoveel inwoners en initiatieven zijn die hiermee bezig zijn. Dat inspireert mij en met mij hopelijk vele anderen.” 

Wethouder openbare ruimte Stefan van Keijzerswaard: “In Het Hogeland zijn we gewend om dingen samen te doen. Met elkaar krijgen we het voor elkaar. Zoals Tuinderij Klein Alma zijn er veel plekken in onze gemeente. Door Hogelandsters, initiatieven en ideeën bij elkaar te brengen, willen we mensen helpen om duurzaam aan de slag te gaan.” 

Website, nieuwsbrief en social media

Inwoners kunnen vanaf vandaag op duurzaam-hogeland.nl aan de slag met verschillende thema’s: huis, tuin en omgeving, spullen en recyclen, eten, vervoer en ondernemen. Alle laatste acties, workshops en nieuwtjes zijn te vinden via de nieuwsbrief en op Facebook, Instagram en LinkedIn. Duurzaam Hogeland wil zoveel mogelijk Hogelandsters bereiken.